• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wyższe temperatury wody? Kłopot nie dotyczy dorsza

    14.03.2011. 16:26
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Duńscy badacze zastosowali zaawansowaną technologię w celu określenia granicznej temperatury życia dorsza. Przedstawione w czasopiśmie Marine Ecology Progress Series odkrycia stanowią wynik projektu CODYSSEY ("Dynamika przestrzenna i ruchy pionowe dorsza w wodach europejskich i ich konsekwencje dla gospodarowania łowiskami"), który otrzymał wsparcie w ramach obszaru "Jakość życia oraz zarządzanie żywymi zasobami" Piątego Programu Ramowego (5PR). Odkrycia sugerują, że cieplejsza woda nie ma tak negatywnego wpływu na dorosłe dorsze, jak się powszechnie sądzi.

    Zimna woda nie oddziałuje negatywnie na dorsze. Jakie zatem będzie znaczenie globalnego ocieplenia dla tego gatunku w kontekście wpływu ocieplenia na życie na Ziemi? Eksperci twierdzą, że dorsze będą musiały sprostać wyzwaniu podnoszącej się temperatury mórz. Partnerzy projektu CODYSSEY zbadali, w jakich dokładnie temperaturach żyją dorsze na obszarze północno-wschodniej części Atlantyku.

    Ponad setkę osobników dorsza wyposażono w zaawansowane minitermometry w celu sprawdzenia maksymalnej temperatury wody niemającej na nie negatywnego wpływu. Badacze z różnych europejskich instytucji, w tym duńskiego Narodowego Instytutu Zasobów Wodnych (DTU Aqua), umieścili zaawansowane czujniki temperatury na ciele ponad 2000 osobników dorsza pochodzących z różnych populacji północnego Atlantyku, mianowicie z Morza Bałtyckiego, Morza Północnego oraz cieśniny Skagerrak.

    Według badaczy czujniki odbierały i rejestrowały informacje na temat temperatury wody wokół ryb przez ponad 12 miesięcy w regularnych odstępach czasu. Zespół złowił dotąd 902 dorsze i przesłał znaczniki z zapisanymi danymi do laboratorium.

    "Dysponowanie danymi pochodzącymi z tak wszechstronnego badania prowadzonego na dużą skalę jest czymś naprawdę wyjątkowym" - powiedział prof. Ken Haste Andersen z instytutu DTU Aqua.

    Dlaczego chodzi akurat o dorsza, a nie o inny gatunek ryb? Badacze twierdzą, że o wyborze dorsza zadecydowały dwie główne jego cechy: gatunek ten ma duże znaczenie dla handlu, a wymiary jego osobników sprawiają, że łatwo wyposażyć ryby w elektroniczne znaczniki.

    "Niektóre ryby żyły w środowiskach o niskich temperaturach, takich jak -1,5°C, natomiast inne - w wodzie o temperaturze wynoszącej prawie 20°C powyżej zera" - zauważył prof. Andersen. "Pokazuje to, że dorsz względnie łatwo dostosowuje się do warunków środowiska i może żyć w temperaturze wyższej, niż poprzednio sądzono. Dotyczy to większości osobników dorosłych dorszy. Mimo to w okresie tarła dorsze są ostrożniejsze w doborze temperatury środowiska" - dodał badacz.

    "Wtedy wszystkie przebadane populacje ryb poszukiwały wód o temperaturze z zakresu od 1 do 8°C. Oznacza to, że w stadiach ikry i larwy dorsze są bardziej podatne na wpływ zmian klimatycznych".

    Należy zauważyć, że pomimo możliwości przeżycia dorsza atlantyckiego w wodach północno-wschodniego Atlantyku o temperaturach dochodzących do 20°C, nie ma gwarancji, że wszystkie dorosłe dorsze są przystosowane do wszystkich temperatur. Na przykład przeniesienie dorsza z Morza Północnego do wód o temperaturze -1,5°C leżących na północ od wybrzeży Islandii miałoby negatywny wpływ na ryby.

    "Wszystkie populacje ryb zamieszkujące poszczególne obszary są dobrze przystosowane do warunków lokalnych" - wskazał prof. Andersen. "Powszechnie wiadomo, że dorsz może przeżyć w wodach o temperaturze poniżej zera z powodu wytwarzania ochronnych białek zapobiegających zamarzaniu".

    Dzięki oznaczeniu dorszy za pomocą termometrów rejestrujących dane europejscy naukowcy mają znacznie lepszy obraz występujących u ryb mechanizmów przystosowujących je do wzrostów temperatury oceanu. Ponadto wyniki projektu CODYSSEY pozwolą badaczom poznać ruchy poziome i pionowe dorsza oraz usprawnić prognozowanie ruchów i rozkładu sezonowego poszczególnych populacji dorsza.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)

    Dorsz – nazwa zwyczajowa dorsza atlantyckiego (Gadus morhua) i jego podgatunków: nominatywnego G. m. morhua, żyjącego w Bałtyku dorsza bałtyckiego (G. m. callarias), nazywanego również pomuchlą, oraz dorsza kildyńskiego (G. m. kildinensis).

    Dorsz – nazwa zwyczajowa dorsza atlantyckiego (Gadus morhua) i jego podgatunków: nominatywnego G. m. morhua, żyjącego w Bałtyku dorsza bałtyckiego (G. m. callarias), nazywanego również pomuchlą, oraz dorsza kildyńskiego (G. m. kildinensis).

    Arctogadus – rodzaj ryb dorszowatych (Gadidae), nazywanych dorszami arktycznymi lub polarnymi z powodu skłonności do przebywania w zimnych wodach półkuli północnej. Blisko spokrewnione, ale znacznie mniejsze od dorsza atlantyckiego i pacyficznego.

    Arctogadus – rodzaj ryb dorszowatych (Gadidae), obejmujący jeden lub dwa gatunki przebywające w zimnych wodach półkuli północnej. Są blisko spokrewnione, ale znacznie mniejsze od dorsza atlantyckiego i pacyficznego.

    Zanieczyszczenie termiczne, zanieczyszczenie cieplne – zmiana temperatury środowiska zaburzająca naturalne procesy ekosystemu, wykraczająca poza naturalny zakres zmienności jego temperatury. Pojęcia zanieczyszczenia cieplnego zwykle używa się w odniesieniu do podwyższenia temperatury wody. W szerszych ujęciach dotyczy również obniżenia temperatury wody oraz podniesienia temperatury powietrza.

    Zanieczyszczenie termiczne, zanieczyszczenie cieplne – zmiana temperatury środowiska zaburzająca naturalne procesy ekosystemu, wykraczająca poza naturalny zakres zmienności jego temperatury. Pojęcia zanieczyszczenia cieplnego zwykle używa się w odniesieniu do podwyższenia temperatury wody. W szerszych ujęciach dotyczy również obniżenia temperatury wody oraz podniesienia temperatury powietrza.

    Zanieczyszczenie termiczne, zanieczyszczenie cieplne – zmiana temperatury środowiska zaburzająca naturalne procesy ekosystemu, wykraczająca poza naturalny zakres zmienności jego temperatury. Pojęcia zanieczyszczenia cieplnego zwykle używa się w odniesieniu do podwyższenia temperatury wody. W szerszych ujęciach dotyczy również obniżenia temperatury wody oraz podniesienia temperatury powietrza.

    Dodano: 14.03.2011. 16:26  


    Najnowsze