• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Żurawie licznie zlatują do Ujścia Warty

    07.10.2011. 00:19
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Na początku października na terenie Parku Narodowego Ujście Warty przyrodnicy doliczyli się ponad 10 tys. żurawi. To więcej niż podczas jesiennych liczeń z minionych lat - informuje Michał Leszczyński z Parku Narodowego Ujście Warty.

    "Niekoniecznie ma to związek ze wzrostem liczebności tego gatunku w naszym kraju. Możliwe, że część tych ptaków do tej pory grupowała się w innych miejscach i z różnych powodów przeniosła się do Ujścia Warty. Oprócz tego nie wszystkie żurawie przebywające u nas jesienią gniazdowały w Polsce. Tym niemniej sytuacja pokazuje, jaką to miejsce jest ważną ostoją dla migrujących ptaków" - powiedział PAP Leszczyński.

    Jak zaznaczył, podczas liczeń 10 lat temu w Ujściu Warty stwierdzono o tej porze roku obecność tysiąca ptaków tego gatunku. Wzrost ich liczby jest więc bardzo dynamiczny.

    Żurawie to jeden z wielu gatunków migrujących ptaków, które cyklicznie odwiedzają ten park narodowy i są monitorowane przez przyrodników. Noc spędzają na rozlewiskach parku, a o świcie wyruszają na okoliczne pola, gdzie zdobywają pokarm. Właśnie o tej porze dnia przyrodnicy je liczą.

    "Żurawie odlatują na przełomie listopada i grudnia, a wracają w końcu lutego, jednak zauważyliśmy, że niektóre osobniki pozostają u nas na zimę" - powiedział Leszczyński.

    Badania tego gatunku wykazują, że ten pierwotnie bardzo płochliwy ptak, gniazdujący na odludnych i dzikich mokradłach, coraz bardziej zbliża się do człowieka, przystosowując się do nowych warunków. Znane są przypadki gniazdowania żurawi przy nasypie kolejowym lub też w borach sosnowych, jeśli tylko w pobliżu znajdzie się kawałek podmokłego terenu.

    Żuraw to duży ptak występujący na terenie Europy i Azji. Osiąga wysokość około 130 cm, a rozpiętość jego skrzydeł może sięgać 2,5 metra przy wadze 5-6 kg. Zamieszkuje głównie tereny podmokłe, okolice jezior i starorzeczy. Najczęściej polskie żurawie zimują na Półwyspie Iberyjskim, a przy srogiej zimie - w Afryce Północnej.

    PAP - Nauka w Polsce

    mmd/ hes/ bsz


    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Koronniki, żurawie koroniaste (Balearicinae) – podrodzina ptaków z rodziny żurawi (Gruidae). Zamieszkują Afrykę na południe od Sahary. Najbardziej charakterystyczną cechą jest imponująca korona z piór na głowie. W przeciwieństwie do innych ptaków z rodziny żurawiowatych, koronniki siadają na drzewach, budują tam też gniazda. Klucz – charakterystyczna formacja tworzona podczas wędrówki przez migrujące ptaki. Zwykle ma kształt litery "V", często z jednym ramieniem dłuższym. Takie formacje tworzą gęsi, kaczki i żurawie. Ptaki lecące za innymi w takiej formacji zużywają mniej energii, niż w przypadku lotu samodzielnego. Ta oszczędność nie dotyczy osobnika będącego na czele formacji. Z tego powodu ptaki lecące w kluczu zmieniają się na swoich pozycjach, dzięki czemu wszystkie osobniki zyskują na wspólnym locie. Park Narodowy Müritz, niem. Müritz-Nationalpark - park narodowy położony w północno-wschodnich Niemczech. Na jego terenie znajduje się ponad 100 jezior o powierzchni ponad jednego ha, lasy oraz torfowiska. Występują tu żuraw, bielik, rybołów oraz wiele innych gatunków ptaków. Powierzchnia 322 km².

    Park Narodowy „Ujście Warty” – najmłodszy z 23 parków narodowych na terenie Polski, utworzony 1 lipca 2001 z połączenia rezerwatu Słońsk i części Parku Krajobrazowego Ujście Warty. Żuraw (zwyczajny), żuraw popielaty, żuraw szary (Grus grus) – gatunek dużego ptaka z rodziny żurawi (Gruidae), zamieszkujący północną i środkową część Eurazji. Do niedawna można go było spotkać w całej Europie. W wyniku osuszania podmokłych lasów zniszczono jego lęgowiska i obecnie na południe od Bałtyku i na południu Europy występuje tylko wyspowo. Ciągły zasięg obejmuje Półwysep Skandynawski, północną Rosję i Azję aż po wschodnią Syberię. Wiosenne powroty w marcu i kwietniu, a jesienne przeloty we wrześniu i październiku. Zimuje na Półwyspie Iberyjskim, w zachodniej Azji i Afryce Północnej aż do Sudanu.

    Dzukijski Park Narodowy (lit. Dzūkijos nacionalinis parkas) – leży w południowej części Litwy, przy granicy z Białorusią, ok. 20 km na północny wschód od miasta Druskieniki. Utworzony został w 1991 r. i zajmuje powierzchnię 585,19 km², co czyni go największym parkiem narodowym Litwy. Ponad 90% terenu Parku stanowią lasy, z przewagą lasów sosnowych, zamieszkiwanych przez 54 gatunków ssaków, ponad 150 gatunków ptaków, 38 gatunków ryb oraz kilkanaście gatunków gadów i płazów. Stosunkowo niewielka powierzchnia Parku (232 ha) zajmowana jest przez 48 jezior. Powiat sulęciński – powiat w Polsce (województwo lubuskie), utworzony w 1999 roku w ramach reformy administracyjnej. Jego siedzibą jest miasto Sulęcin. Powiat położony jest w następujących regionach fizycznogeograficznych: Kotlina Gorzowska, Pojezierze Łagowskie i Równina Torzymska. W gminie Słońsk znajdują się Park Narodowy Ujście Warty i Park Krajobrazowy Ujście Warty.

    Guanahacabibes (Península de Guanahacabibes) - najdalej na zachód wysunięty półwysep Kuby, na którym znajduje się jeden z ważniejszych rezerwatów leśnych na wyspie. Rezerwat oddzielony jest od lądu największym na Kubie obszarem podmokłym (ponad 100 jezior). Na terenie przesmyku występuje wiele rzadkich gatunków ptaków, płazów i gadów. Pełzacze, pełzaczowate (Certhiidae) – rodzina ptaków z rzędu wróblowych (Passeriformes), obejmująca kilka gatunków małych ptaków. Pełzacze występują w Europie i północnej Azji. Pełzacz amerykański występuje w Ameryce Północnej, a pełziec na subkontynencie indyjskim i w Afryce subsaharyjskiej. Pełzacze są bardzo podobne w wyglądzie i zachowaniu, dlatego też na obszarach, gdzie występuje więcej niż jeden gatunek, odróżnienie ich sprawia duże trudności. Pełzaczowate nie podejmują dalekich migracji.

    Dodano: 07.10.2011. 00:19  


    Najnowsze