Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |27 Lut 2006|, 2006 10:19
Data rejestracji: 22 Lis 2005 postów: 12
Witam, ostatnio na egzaminie miałem takie pytanie:
Dlaczego elektrony nie spadają na jądro atomowe?
Napisałem że oddziaływanie silnie jądrowe ma na to wpływ, ale profesor powiedział że to zamało!!
Zatem co jeszcze??
Z góry dziękuje za pomoc
Post dodany: |27 Lut 2006|, 2006 13:39
Data rejestracji: 18 Lis 2005 postów: 92
Chmura elektronowa może znajdowa się tylko w określonej odległości od jądra, ponieważ musi miec okreśoną energię (liczby kwantowe n, l, m)
Hψ = Eψ
Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Quantum & Maths
Post dodany: |1 Mar 2006|, 2006 20:32
Data rejestracji: 20 Mar 2005 postów: 183
Z treści wypowiedzi wnioskuję, że chodzi ci o model Bohra atomu. Przyczyną tego jest postulat o skwantowanych wartościch momentu pędu....pogoogluj trochę
Wypijmy za matematyczne popapranie ....
Post dodany: |1 Mar 2006|, 2006 21:00
Data rejestracji: 03 Lis 2005 postów: 206
A dlaczego liczby kwantowe (l,n,m) muszą mieć określoną energie ? Właśnie o to chodzi czemu oddziaływanie kulombowskie nie spowoduje wchłonięcia przez jądro elektronów ? Jeśli nie wiecie nie szukajcie w książkach  na tym problemie można sobie ładnie wyostrzyć wyobraźnie fizyczną. Jak będziecie mieć swoją teorie dopiero skonfrontujcie z literaturą. A odpowiedz że oddziaływanie silne jądrowe ma na to wpływ do wyjątkowo enigmatyczna odpowiedź...
Spróbujcie wysnuć jakieś hipotezy...
Post dodany: |2 Mar 2006|, 2006 22:17
| Cytat | | A dlaczego liczby kwantowe (l,n,m) muszą mieć określoną energie ? Właśnie o to chodzi czemu oddziaływanie kulombowskie nie spowoduje wchłonięcia przez jądro elektronów ? |
Gdyż takiej jest rozwiązanie równania Schroedingera dla Hamiltonianu tego układu.
Co wiecej rozwiązania są wielomianami zaleznymi od liczb n,l,m, które sa liczbami naturalnymi a to wymusza istnienie dyskretnej(przeliczalnej, nieciągłej) ilości stanów.
Ostatnio zmieniony przez Quantum Devil |2 Mar 2006|, 2006 22:20, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |2 Mar 2006|, 2006 22:19
| Cytat | | eśli nie wiecie nie szukajcie w książkach Smile na tym problemie można sobie ładnie wyostrzyć wyobraźnie fizyczną |
W tym wypadku to już tylko można mózg zwichnąć . Klasycznie nie da się tego uzasadnić - na pewno wiedza ze szkoły średniej nie wytarczy.
Post dodany: |4 Mar 2006|, 2006 08:16
Data rejestracji: 03 Lis 2005 postów: 206
Odpowiedz brzmi ciekawie i wiarygodnie, nie che byś mi rozwiązywał równanie Schroedingera (jednak jak byś miał ochote...). Jednak dziwi mnie szybkość osiągnięcia satysfakcji którą osiągnąłeś, odpowiadając na tak ciekawe pytanie jednym zdaniem o równaniu które przecież jest wtórna do rzeczywistość. Co do drugiej twojej odpowiedzi to ubolewam nad tym że masz tak lekkie podejście do przyczynowości, przypomni sobie Zenona z Elei. Sam zresztą pamiętam jak ucząc sie geometrii myślałem że jest tak banalna i oczywista i zastanawianie się nad nią jest absurdalne, wszystko trwało dopóki nie powaliły mnie na ziemie pewne konotacje malutkiej funkcji liniowej, a dobiły mnie wynikania oczywistej funkcji sinusoidalnej. Badając spekulatywnie jądro atomu jesteśmy w o tyle gorszej sytuacji że nie możemy bezpośrednio robić na nim eksperymentów, tylko musimy się posługiwać badaniami już wykonanymi za pośrednictwem specjalnej aparatury, co nie zwalnia nas od myślenia. Tak czy siak dzięki za odpowiedź jednak nie jest ona dla mnie faktem lecz tylko nadzieją.
Post dodany: |4 Mar 2006|, 2006 15:54
| Cytat | | (...) jednak dziwi mnie szybkość osiągnięcia satysfakcji którą osiągnąłeś, odpowiadając na tak ciekawe pytanie jednym zdaniem o równaniu które przecież jest wtórna do rzeczywistość |
Tą satysfakcje daje mi zgodność wyników z doświadczeniem, oraz spójność teorii kwantowej pod względem logiczno-formalnym.
Problem z mechaniką kwantową polega na tym, iż tu już nic nie da się zrobić "intuicyjnie" - często bywa, iż rozwiązania różnią się diametralnie od tych jakie podpowiada intuicja. Niestety zostaje nam tylko czysta matematyczna abstrakcja.
Post dodany: |4 Mar 2006|, 2006 17:09
Data rejestracji: 18 Lis 2005 postów: 92
| Feler404 napisał/a | | A dlaczego liczby kwantowe (l,n,m) muszą mieć określoną energie ? |
Nie liczby kwantowe mają energię, tylko elektrony, a liczby kwantowę tę energię opisują.
Hψ = Eψ
Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Quantum & Maths
Post dodany: |4 Mar 2006|, 2006 17:16
| Cytat | | Nie liczby kwantowe mają energię, tylko elektrony, a liczby kwantowę tę energię opisują. |
n- odpowiada energii
l- opisuje długość wektora momentu pędu
m-odpowiada długości rzutu momentu pędu na oś Z
| Cytat | | przypomnij sobie Zenona z Elei |
Dla mnie to nie jest żaden autorytet a jego paradoksy są niedorzeczne.
Ostatnio zmieniony przez Quantum Devil |4 Mar 2006|, 2006 17:43, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|