Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
[Rachunek prawdopodobieństwa] Kopnięcie piłki
Post dodany: |3 Paź 2009|, 2009 14:01
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
" "

No zauważmy, że jak piłka ma 11 cm promień, a środek piłki upadnie w odległości mniejszej niż 11 cm to nadal uważamy, że piłka spadła na futerał.
GŁóWNY REGULAMIN | LaTeX | Zadania-Regulamin | Kompendium matematyki

Matematyka jest jak kobieta. Pierw trzeba ją pokochać, żeby coś wyszło..

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Paź 2009|, 2009 12:20
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

Ale uważamy, że pech dotyczy trafienia w gitarę, nie w futerał. Jak mamy się czepiać szczegółów, to futerał może odstawać od gitary na około 0,5 cm - 1 cm - gdy piłka trafia w tą odstającą część, to gitarze nic nie jest :P Teraz przyszło mi jeszcze do głowy, że futerał może być twardy i miękki.
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 12:44
" "

_Mithrandir napisał/a
Ale uważamy, że pech dotyczy trafienia w gitarę, nie w futerał. Jak mamy się czepiać szczegółów, to futerał może odstawać od gitary na około 0,5 cm - 1 cm - gdy piłka trafia w tą odstającą część, to gitarze nic nie jest :P

Naszym zadaniem jest jakby zmierzenie pecha. To znaczy można w pewnym stopniu na podstawie uzyskanego prawdopodobieństwa powiedzieć czy ma się dużego pecha, bardzo dużego czy może było w tym sporo szczęścia. Ciekawi mnie jakiego rzędu jest ta wartość. Sądzę, że można futerał utożsamiać z samą gitarą w tym przypadku.

_Mithrandir napisał/a
Teraz przyszło mi jeszcze do głowy, że futerał może być twardy i miękki.

Pamiętajmy, że mamy tu właściwie przypadek dwuwymiarowy, więc to chyba nie ma dużego wpływu. Poza tym mnie chodzi o sam akt spadku piłki na gitarę. Równie dobrze mógłbym nic nie pisać o futerale, tylko podać, że gitara została gdzieś tam odstawiona.

Zastanawiam się jak dobrze oszacować powierzchnię gitary ;) Ma ktoś jakieś pomysły?

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 14:46
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
" "

przem_as napisał/a
Zastanawiam się jak dobrze oszacować powierzchnię gitary Ma ktoś jakieś pomysły?

ja mam gitarę w domu, mogę podać jej wymiary :D

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 14:50
" "

No i o to mniej więcej mi chodziło :P

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 15:13
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

Ok, w takim razie moja gitara w pokrowcu ma mniej więcej 4100 cm^2 powierzchni, w którą piłka mogłaby trafić :P
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |5 Paź 2009|, 2009 15:14, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 17:33
" "

OK. Mam nadzieję, że uwzględniłeś też promień piłki, który ustaliliśmy, że wynosi ok 11 cm.
Dla jasności tutaj schemat sytuacji granicznej dla odległości środka kuli od brzegu gitary (analogicznie do odległości od brzegu zbioru) równej r. My rozważamy tylko sytuacje gdy ta odległość jest nie większa niż r.

gitara.jpg
Plik ściągnięto 420 raz(y) 4.98 KB

Ostatnio zmieniony przez przem_as |5 Paź 2009|, 2009 17:35, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |3 Lis 2009|, 2009 21:16
Data rejestracji: 31 Sie 2009 postów: 58
" "

Witam

A ja mam pytanie - czy w ogóle można mówić o prawdopodobieństwie w sensie "klasycznym". W zadaniu nie jest powiedziane, że Maks kopnął piłkę z zamkniętymi oczami i nie wiedząc w jakim kierunku (czyli statystycznie jednakowo prawdopodobnie w każdym kierunku).
Maks widząc gdzie jest gitara najprawdopodobniej kopnął w przeciwnym kierunku (zakładając, że kopał pod kątem).
Z kolei, jeśli kopał pionowo do góry, a sądzę że nie uwzględniamy w zadaniu wiatru, to musiałby stać na gitarze, aby piłka w nią wpadła.
Chyba, że czegoś nie rozumiem.

Pozdrawiam

Cyzio

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Lis 2009|, 2009 21:57
" "

To ma być bardzo prosty model przybliżający w jakiś sposób (określający choćby to z jakiego rzędu prawdopodobieństwem mamy do czynienia) sytuację. Zdaję sobie sprawę, że nie uwzględnia on wszystkich możliwości, ale wydaje mi się że z grubsza oddaje istotę sprawy. Być może masz jakieś ciekawsze pomysły, które w prosty sposób dadzą się wyliczyć i określą w przybliżeniu miarę pecha.

PW
»więcej

^
Post dodany: |9 Lis 2009|, 2009 11:26
Data rejestracji: 31 Sie 2009 postów: 58
" "

Witam

Ja to widzę tak.

Jeżeli zachowanie Maksa traktować statystycznie, to chyba nie warto stawiać za nim ściany, tak więc prawdopodobieństwo trafienia piłką w futerał wynosi Sf*Sp/Sz, gdzie Sp jest powierzchnią przekroju piłki, Sz powierzchnią koła o promieniu równym maksymalnemu zasięgowi zaś Sf jest powierzchnią futerału zwiększonego o średnicę piłki (obklejonego po krawędzi). Wyrażenie to przemnożyłbym dodatkowo przez czynnik 0.5*((z-d)/Abs(z-d)+1), gdzie z - zasięg rzutu, d - odległość futerału od Maksa, zapewniający, że w przypadku gdy futerał znajduje się dalej niż maksymalny zasięg kopnięcia prawdopodobieństwo trafienia jest zerowe.
Wydaje mi się, że cały wynik należałoby przemnożyć przez prawdopodobieństwo kopnięcia piłki pod określonym kątem (gdybyśmy nie znali kąta wykopu).

Poza tym, jeżeli chodzi o pecha - wiedząc z zadania, że piłka rąbnęła w gitarę - pech Madzi wynosi 100% ;)

Ale to wszystko to moja "radosna twórczość" więc rozumowanie może być błędne.

Pozdrawiam

Cyzio

PW
»więcej

^
Skocz do: