Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |4 Lis 2009|, 2009 19:32
Wiadomo, że alkany są związkami, które ulegaja reakcji substytucji za pomoca fluorowców.
Do propanu przyłączyłam Brom ( Br2)
CH3-CH2-CH3 + Br2 --> CH3-CH-CH3 + CH3CH2CH2 + HBr
| |
Br Br
Jest tutaj zachowana zasada rzędowości( mówi, ile atomów węgla jest przyłączonych do określonego atomu; tutaj wodoru).
Tyle wiem. Moja prośba polega na tym, aby wytłumaczyć mi, dlaczego do CH3-CH-CH3 przyłączamy do tego drugiego atom Br, a tutaj CH3CH2CH2 w ostatnim sa dwa atomy węgla, i dlaczego nie może być tak np. w pierwszym albo zredukować w drugim. Wiem,że tutaj CH3-CH2-CH3 kolejność jest taka: 1-rzędowy, 2-rzędowy i znowu 1-rzędowy, ale znowu nie wiem dlaczego tak jest. Ogólnie rozumiem tą reakcje, i robie ją schematycznie, jak, np. w przpadku etanu; ale w tych bardziej skomplikowanych nie bardzo mi to idzie. Mam nadzieję, że w miarę jasno to napisałam.
Bardzo porszę o dokładniejsze wyjaśnienie.
Post dodany: |4 Lis 2009|, 2009 22:47
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
| Cytat | | a tutaj CH3CH2CH2 w ostatnim sa dwa atomy węgla |
Nie rozumiem, co oznacza, że w ostatnim są dwa atomy węgla. W czym ostatnim?
Post dodany: |5 Lis 2009|, 2009 15:22
Data rejestracji: 30 Paź 2009 postów: 10
CH3-CH2-CH3 -> tutaj jest łącznie 8 atomów wodoru, tutaj CH3CH2CH2 jest ich 7. Dlaczego redukuje na końcu? Przepraszam za błędy z tym bromem, przesunęło mi się to.
"...dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu."
Post dodany: |5 Lis 2009|, 2009 20:11
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
| Cytat | CH3-CH2-CH3 + Br2 --> CH3-CH-CH3 + CH3CH2CH2 + HBr
| |
Br Br |
Rozumiem, że ten brom powinien być przy produktach (w pierwszym przy atomie węgla z lokantem 2, a w drugim przy atomie węgla z lokantem 1). Masz uwzględnione wszystkie możliwe produkty takiej reakcji - jeden z tych produktów jest produktem ubocznym, a drugi głównym (który jest który można określić na podstawie rzędowości atomu węgla).
| Cytat | | CH3-CH2-CH3 -> tutaj jest łącznie 8 atomów wodoru, tutaj CH3CH2CH2 jest ich 7. Dlaczego redukuje na końcu? |
Tam gdzie jest osiem, to jest alkan - to normalne, że jest osiem. Tam, gdzie jest 7 - jest fluorowcopochodna, w wyniku reakcji substytucji jeden atom wodoru jest zamieniany na - w tym przypadku - brom, dlatego jest o 1 mniej. W praktyce powstaje mieszanka różnych produktów, a nie tylko ten jeden główny.
Post dodany: |5 Lis 2009|, 2009 20:47
Data rejestracji: 30 Paź 2009 postów: 10
tak, ten brom miał być w innym miejscu, ale niestety mi się przesunął.
Dziękuję.
"...dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|