Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |25 Maj 2008|, 2008 14:13
Data rejestracji: 03 Kwi 2008 postów: 12
witam czy moze ktos mi pomoc w tych 3 zadaniach
zad. 1 wodorotlenek glinu nalezy do wodorotlenkow anfoterycznych, zapisz jej przebieg oraz komenatarz:
a) wodorotlenek glinu i siarkowodor
b) wodorotlenek glinu i kwas siarkowy
zad.2 prawie wszystkie wodorotlenki sa nietrwale termicznie. wodorotlenek serebra miedzi (II), rtęci (I), rteci (II) rozkladaja sie juz w temperaturze pokojowej. zapisz reakcje rozkladu wodorotlenku srebra i rteci (II)
zad. 3 Zapisz reakcje chemiczne. Podpisz reakcje zobojetniania i wymiany. Podkresl tlenki kwasowe i zaznacz odpowiednie związki nierozpuszczlne.
a) wodorotlenek sodu i kwas solny
b) wodorotlenek litu i kwas bromowodorowy
c) siarczan (VI) miedzi (II) i wodorotlenek sodu
d) węglan potasu i tlenek fosforu (V)
e) węglan sodu i wodorotlenek wapnia
f) wodorotlenek zelaza (III) i tlenek azotu (V)
z gory dziekuje za pomoc
www.RadioFTB.net zapraszam wszystkich na moje audycje na kanale MIX oraz DISCO POLO
Ostatnio zmieniony przez wymiennik |25 Maj 2008|, 2008 17:50, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |25 Maj 2008|, 2008 17:33
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Ad. 1.
W obu przypadkach wodorotlenk glinu bedzie pełnił role zasady i reagował z kwasami.
Nie wiem co do tego ma uwaga o amfoterycznosci. Co innego, jeśli miałaby byc reakcja np. z NaOH, wtedy wodorotlenek glinu pełniłby rolę kwasu.
Ad. 2.
Z tego co pamiętam, to wodortlenek srebra rozkłada się na tlenek srebra i wodę, podobnie jak wodortlenk rtęci (II), który rozkłada sięna tlenk rtęci (II) i wodę. Ale głowy nie daję, że dobrze pamiętam.
Ad. 3.
Zaproponuj swoje rozwiązania, to zobaczymy czy masz dobrze zrobione.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin
Ostatnio zmieniony przez wymiennik |25 Maj 2008|, 2008 17:49, w całości zmieniany 2 razy

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |25 Maj 2008|, 2008 19:00
zad.3
a) NaOH + HCl --> NaCl + H2O
b) LiOH + HBr --> LiBr + H2O
c) CuSO4 + 2NaOH --> Cu(OH)2 + Na2SO4
tych ostanich 3 to jakies glupoty mi wychodza prosze pomozcie
www.RadioFTB.net zapraszam wszystkich na moje audycje na kanale MIX oraz DISCO POLO
Post dodany: |25 Maj 2008|, 2008 19:17
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
a) dobrze
b) dobrze
c) dobrze
d) nie spotkałem się z reakcją soli z tlenkiem kwasowym. Musiałaby powstać sól i inny tlenek kwasowy. Ale nie przypominam siobie takiej reakcji.
e) sól I + zasada I ---> sól II + zasada II - wymiana podwójna (powstanie węglan potasu)
f) wodorotlenek + tlenek metalu ---> sól + woda (powstanie azotan (V) żelaza)
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin
Ostatnio zmieniony przez wymiennik |25 Maj 2008|, 2008 19:28, w całości zmieniany 3 razy

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |25 Maj 2008|, 2008 19:31
dziekuj za pomoc naprawde wiele mi to pomoglo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|