Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
Sobota, 4 września 2010
Agatonik, Rozalia, Lilianna, Róża
 1965 – przy ul. Ożarowskiej w Warszawie oddano do użytku tysięczną szkołę "tysiąclatkę"
» więcej
NOWE PUBLIKACJE
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Recenzja "Samolubny Gen" Richarda Dawkinsa

Opublikowane przez: Dawid Rozburski
Dodano: 4 Marzec 2009, 09:41
Dodaj do: 
  Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  
Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Magnolia  Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Simpy   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
" "

„Samolubny gen” Richarda Dawkinsa, jeśli ten tytuł nic Ci nie mówi to nie musisz się martwic wszystko da się nadrobić. Twój obraz rzeczywistości i relacji z innymi ludźmi jest czymś naturalnym i nie wierzysz w to że czymś może Cię zaskoczyć. W takim razie jesteś osobą taką jak ja, która w tej książce odkryje fascynujące prawa które tak naprawdę rządza tym światem.

Początkowo sceptycznie podchodziłem do tematyki poruszanej w tej książce gdyż słyszałem dużo niepochlebnych naukowych opinii na jej temat jednak po przełamaniu tej bariery niechęci ku mojemu zaskoczeniu okazało się ze nie mogłem się wręcz od niej oderwać. Teraz przy każdej okazji staram się pogłębiać swoją wiedzę na ten temat. Jeśli chcesz osiągnąć pełnię swojej samoświadomości oraz przechadzając się ulicą doskonale wiedzieć dlaczego ludzie zachowują się w ten a nie inny sposób, to w twojej biblioteczce książka ta stanie się na pewno bardzo cenną pozycją.

„Samolubny gen” może zaskoczyć czytelnika mimo iż jest to książka na pograniczu popularnonaukowej to czyta się zaskakująco przyjemnie. Dawkins zadbał tu o swojego czytelnika podając dużo plastycznych przykładów, które w pełni spełniły swe zadanie wyjaśnienia zawiłych ścieżek ewolucji.

Każdy z nas kojarzy Darwina i przyjętą przez świat teorię ewolucji mimo to na co dzień wyjątkowo skrupulatnie bagatelizujemy fakt tego odkryci. Czy kiedykolwiek targały tobą egzystencjalne rozterki pewnie tak. I jak sobie z tym poradziłeś rozmawiałeś z kim a może wpadałeś w melancholijny nastrój, a wystarczyło wziąć byka za rogi i naukowo wyjaśnić sobie występujący u ciebie stan.

Zapewniam cię po przeczytaniu tej książki zostaniesz dosłownie i w przenośni obdarty z wszelkich wartości w jakie do tej pory wierzyłeś i będziesz musiał od nowa stworzyć swój piedestał i stopnie tego co w życiu tak naprawdę ważne.

Nie daje mi to spokoju ale czy wiesz czytelniku że książka ta stała się wręcz biblią dla rzesz ludzi i dała zaczątek zagorzałym dyskusją nie tylko na temat genetyki ale także nowej dziedziny wiedzy memetyki. Może i ty zdołasz stać się osobą dokładającą swoją cegiełkę do procesu poznawania świata.

W takim razie mogę życzyć miłej lektury i ze swej strony mogę zapewnić że na pewno nie będzie to czas stracony a pochłonie cie do reszty i zmusi do wytężonego uruchomienia szarych komórek.

D. R.
Czy wiesz że...?
wersja BETA
Mem (od gr. mimesis naśladownictwo). W memetyce to nazwa jednostki ewolucji kulturowej, analogicznej do genu będącego jednostką ewolucji biologicznej. Termin został wprowadzony przez biologa Richarda Dawkinsa w książce Samolubny gen. pełny tekst
Ślepy zegarmistrz - popularnonaukowa książka brytyjskiego biologa Richarda Dawkinsa wydana w 1986. Przedstawia w niej argumenty i dowody popierające teorię ewolucji metodami doboru naturalnego. Zajmuje się także niektórymi krytycznymi głosami wobec jego poprzedniej książki: "Samolubny gen". Celem napisania obu była popularyzacja koncepcji ewolucji, w której dobór naturalny przebiega na poziomie genów. pełny tekst
Fenotyp rozszerzony wydana w 1982 roku popularnonaukowa książka brytyjskiego biologa Richarda Dawkinsa. Autor rozwija w niej koncepcję zawartą w swojej poprzedniej książce "Samolubny gen" gdzie przedstawił organizmy żywe jako maszyny przetrwania konstruowane przez geny w celu zwiększenia szans replikacji. Poświęca więcej miejsca zagadnieniom technicznym w celu odparcia krytyki wobec "Samolubnego genu" i dokładniejszego przedstawienia teorii. pełny tekst
Wyścig zbrojeń - termin zaproponowany przez Richarda Dawkinsa na określenie ciągłego dostosowywania się gatunków biologicznych do siebie. W wyniku zmian ewolucyjnych np. drapieżniki, aby móc przetrwać muszą mieć większe szanse na zdobycie pożywienia, niż ich ofiary na uniknięcie śmierci. Dlatego też w tym wyścigu ewolucyjnym drapieżniki zawsze są o krok do przodu i mają niewielką przewagę nad gatunkami, będącymi ich ofiarami. Z punktu widzenia samolubnego genu mniej jest istotne dla stada, czy dany osobnik przetrwa, jeżeli w populacji przetrwają jego geny. pełny tekst
Rozplatanie tęczy wydana w 1998 książka brytyjskiego biologa Richarda Dawkinsa zajmująca się relacjami pomiędzy nauką i sztuką widzianymi z perspektywy naukowca. pełny tekst
^

Komentarze: brak
Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych