Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |23 Sie 2004|, 2004 19:17
Czy mi ktoś powie czy za wykroczenia np. drogowe jak złapią oczywiscie, to trafia się do rejestru karnego. Słyszałem, że teraz za wszystkie wykroczenia też, a wcześniej trafiało się tylko z sprawy karne. Jak to jest może ktoś wie ?
Post dodany: |23 Sie 2004|, 2004 21:09
Data rejestracji: 15 Sie 2004 postów: 615
Nie ma już Centralnego Rejesrtu Skazanych(CRS), tylko jak słusznie zresztą zauważyłeś Krajowy Rejestr Karny !!!
Z Ustawy z dn. 28 maja 2000 r. - o Krajowym Rejestrze Karnym wynika, że :
W bazie tego KRK zgodnie z art. 2 ustawy ww. znajdują się dane o osobach :
1. prawomocnie skazanych za przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
2. przeciwko którym prawomocnie warunkowo umorzono postępowanie karne w sprawach o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
3. przeciwko którym prawomocnie umorzono postępowanie karne w sprawach o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe na podstawie amnestii,
4. prawomocnie skazanych przez sądy państw obcych, wobec których kara lub środek karny wykonywane są w Rzeczypospolitej Polskiej,
5. wobec których prawomocnie orzeczono środki zabezpieczające w sprawach o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
6. nieletnich, wobec których prawomocnie orzeczono środki wychowawcze, poprawcze lub leczniczo-wychowawcze, albo którym wymierzono karę na podstawie art. 13 lub art. 94 upn,
7. prawomocnie skazanych za wykroczenia na karę aresztu,
8. poszukiwanych listem gończym,
9. tymczasowo aresztowanych,
10. nieletnich umieszczonych w schroniskach dla nieletnich.
Poza informacjami określonymi w art. 2 pkt. 1-10 rejestracji, zgodnie z unormowaniem art. 12 ust. 2 u. o KRK podlegają ponadto dalsze, kolejne 33 informacje, np. o rozesłaniu lub odwołaniu listów gończych, zastosowaniu oraz uchyleniu aresztu, tymczasowym zawieszeniu bezwzględnej kary pozbawienia wolności, śmierci osoby, której dane zgromadzono w Rejestrze.
W wielkim skrócie więc można powiedzieć, że na KRK składają się informacje zgromadzone wcześniej w CRS i pozostałych kartotekach oraz aktualne informacje gromadzone zgodnie z ww. ustawą.
Z tekstu ww. ustawy jasno wynika, że za wykroczenie drodowe i inne, za które dostaniesz upomnienie albo np. mandat do Krajowego Rejestru Karnego nie trafisz, ale za wykroczenie za które np. sąd grodzki przyłoży Ci areszt, to niestety trafisz - patrz art 2 pkt 7 ustawy !!!
Może być taka sytuacja, że ktoś za wykroczenie został ukarany mandatem karnym i go nie zapłacił, następnie sprawa niemożności ściągnięcia mandatu trafiła do sądu grodzkiego, a sąd ten orzekł areszt np. 7 dni. W takiej sytuacji fakt wykroczenia i odsiadkę w związku z tym w areszcie niestety zostanie odnotowany w Krajowym Rejestrze Karnym. Jeszcze przed wejściem w życie w styczniu 2001r. nowej ustawy do Centralnego Rejestru Karnego trafiały sprawy związane tylko z przestępstwami czyli zbrodniami i występkami, a za wykroczenia nie. Teraz do KRK trafiają dane zgodnie z cytowanym przeze mnie art.2 ww. ustawy. Mam nadzieje, że to wszystko jest już jasne.
Post dodany: |4 Wrz 2004|, 2004 02:09
Data rejestracji: 08 Sie 2004 postów: 496
Kontra widze że sie znasz na tym, to może jeszcze napiszesz o takiej sprawie: otóż mojemu synowi ok 6 lat temu zabrali prawo jazdy na pół roku za alkohol, dostał wtedy też kolegium chyba ze 600zł. Jemu wtedy jako ze nie pracował a studiował, rozłozyli to na raty. Z tego zapłacił chyba z 200 zł a reszty nie zapłacił do dzisiaj. Chodzi mi teraz o to czy on bedzie to musiał zapłacić kiedyś, czy ulega to jakiemus przedawnieniu? On własciwie to do dzisiaj legalnie nie pracuje. Policjanci to jeszcze chyba ze dwa lata temu przyjechali tu, ale on sie mnie zapytał przez domofon tylko o to czy jest w domu i czy pracuje. Od tego czasu jest cicho. Sam teraz jestem ciekawy co z tym bedzie bo słyszałem o duzo takich młodych ludziach ze oni po prostu tego nie płacą.
-"Nie zawsze mam rację, ale nigdy się nie mylę."
Post dodany: |4 Wrz 2004|, 2004 09:10
Wg aktualnie obowiązującego Kodeksu Wykroczeń - a dokładnie art. 45 § 3 orzeczona kara(np. grzywna) lub środek karny nie podlega wykonaniu , jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.
Post dodany: |7 Wrz 2004|, 2004 22:46
Kontra, wybacz mi jezeli sie powtarzam, ale chyba nie, otóz ciekawi mnie taka sprawa co sie dzieje jak trafi emeryt do wiezienia, co sie dzieje z jego emerytura, nie mam zamiaru tam trafić ale obracam sie w takim kregu ze sie o to kłócą
--------------------------------------------------------------------------------
Qrde Kontra, bedziesz miał zajecie, ja teraz tu toczę walke z takim smykiem dwudziestoparoletnim który gra mi głosno muzyką o powiedzmy 5.00 nad ranem, teraz to nie smiechy , chichy tylko powaznie gadam , policje wzywałem kilka razy i będzie chyba z tego sprawa sadowa, ciekawy jestem jak to wygląda według Ciebie?
Moze jakbys Ty wytłumaczył jakie ludzie poniosa konsekwencje, moze by jakos nam sie lepiej zyło!
Post dodany: |7 Wrz 2004|, 2004 23:47
Cześć,
z tą emeryturą, to nie ma się co przejmować. Jeśli ktoś ma wypracowane świadczenie, to ZUS musi płacić "jak za mokre zboże" bez względu na okolicznosci, w jakich się znajduje czy znalazł. Nieszczęśnik może przecież podać konto bankowe i po krzyku. Tam mu będą przelewali nalezności i nie powinni o nic pytać, nie powinno ich to obchodzić !!! Zresztą łaski nie robią, to przecież nie jałmużna, tylko wypracowane przez pracowniak pieniądze. Składki miał potrącane przez cały okres zawodowej pracy. W związku z tym denerwuje mnie jak ktoś mówi, że trzeba utrzymywać emerytów. Emeryt sobie emeryturę wypracował, jest to jego i potrafi utrzymać się sam - oby mu nikt w tym nie przeszkadzał i nie manipulawał przy systemach emerytalnych.
Oj odbiegłem troszkę od tematu
Do konta bankowego wcześniej nieszczęśnik może upoważnić np. żonę, teściową, kuzynkę, czy konkubinę, albo złośliwie nikogo. Wtedy, jak wróci z za krat uzbiera mu się większa sumka. Największym błedem w takiej sytuacji jest pozostawienie wszystkiego na pastwę losu. Jeśli nie będą poczynione wcześniej takie zabiegi "kosmetyczne", to przecież listonosz może się zdziwić, że nie ma adresata i odesłać emeryturę do ZUS, a ten, może uznać, że zmieniły się okoliczności i pewnie mu się emerytura nie należy skoro jej nie przyjął. ZUS bedzie czekał na reklamację pacjenta, 30 dni, a po tym okresie zawiesi świadczenie na dobre. Po powrocie z kryminału powiedzą nieszczęśnikowi, że skoro w ustawowym terminie nie reklamował, to nic mu się za ten okres nie należy, a wznowienie wypłacania świadczenia może nastąpić jedynie po ponownym złożeniu dokumentów (a więc wszystkich świadectw pracy i td) oraz ponownym wydaniu decyzji o przyznaniu świadczenia. Tak, że najlepiej dmuchać jeszcze na zimne i wcześniej w banku założyć konto oraz spowodować, aby na to konto ZUS przelewał wszystkie należności. Wtedy bez względu na sytuację bedą wysyłać pieniążki nie pytając o nic, chyba, że pacjentowi się zejdzie z tego świata, to mają wejście do PESEL i o tym fakcie bedą też wiedzieć. Najbezpiecznej, najwygodniej z kontem, bo z listonoszami bywa niestety różnie. Znajomy zostawi żonie czy dzieciom, służbista, albo ktoś na zastępstwie niestety nie. Tak jak napisałem ZUS pomedytuje 30 dni, dlaczego nastąpił zwrot i może świadczenie zawiesić i juz pważny kłopot - zainteresowany siedzi, a z rodzina przecież nikt nie będzie chciał razmawiać !!! Nie ma to jednak nic wspólnego z odsiadką, a jedynie z nieprzyjeciem należności.
Post dodany: |8 Wrz 2004|, 2004 01:36
Fajnie to wytłumaczyłes z tymi kontami.
Mnie sie to nie dotyczy bo u nas prawie sie tak złozyło ze nas zakłady pracy zmusiły do załozenia kont, z tego co widze to nawet ludzie starsi ci madrzejsi maja konta pozakładane i sobie jada nawet na kilka miesiecy gdzie chca.
Ale.... jest w chlere takich ludzi ze On musi dostac kase do łapy bo inaczej jej nie widzi.
Kontra ja nie należę do tych staroswieckich, powiem Ci tylko na marginesie ze ja wszelkie opłaty sam robię przelewami , niestety ale w tych sprawach to ja młodych musze uczyć , bo ja na to wszystko jestem otwarty , dzieci mam po studiach a oni przychodza ode mnie sie dowiadywac jak to sie robi
Nie ze jakies tłuki, po prostu ja mam wiecej czasu i jak cos znajduje nowego to im przekazuje
Kontra Oni sie ze mnie smieja ale w ten sposób że ja zawsze "cos tam wynajdę", ale i oni sa z tego zadowoleni i ja.
Z ostatnich "nowosci" które wynalazłem to TeleAikon za którego pomoca do Niemiec dzwonie za 18 groszy za minute.
Kontra zejdziemy tu troche z tematu ale ja miałem telefon praktycznie od urodzenia, rok temu zrezygnowałem z TP SA bo miałem tego dosć zeby im płacić za to że telefon jest ozdoba mego mieszkania, komóre miałem dawno, dokupiłem mojej tez i mamy spokój.
Znowu ta chyba Agula bedzie sie podsmiewała ze dwa tematy połaczyłem razem
Ale niech to jej bedzie na zdrowie
Post dodany: |9 Mar 2005|, 2005 12:54
Data rejestracji: 05 Mar 2005 postów: 175
czyli kolegium za picie w miejscu publicznym nie wisi w mojej kartotece. w sumie zalezy mi o swistku niekaralnosci.
Post dodany: |2 Sie 2005|, 2005 12:13
Data rejestracji: 02 Sie 2005 postów: 3
Kontra,
czesc...
mam takie pytanie: co dzieje sie w wypadku nieuiszczenia mandatu kredytowego (za spozywanie alkoholu w miejscu publicznym - pociagu)? czy pracownik Sluzby Ochrony Kolei ma prawo sila zatrzymac winowajce. co dzieje sie jezeli ukarany nie posiada srodkow dochodu (nie pracuje)? jakie sa realne szanse, ze Panstwo "zapomni" (nie przysle wezwania do sadu czy upomnienia)?
pozdrawiam
Post dodany: |22 Wrz 2005|, 2005 21:44
Jeśli ktoś nie uiści mandatu karnego z jakiegoś powodu, to sąd może wobec takiej osoby zastosować inny środek np. areszt.
Jeśli od uprawomocnienia się orzeczenia dot. mandatu miną 3 lata a orzeczenie w tym czasie nie zostanie wykonane (tj mandat nie zostanie ściągnięty) i w tej sprawie nie zapadną inne postanowienia sądu, to sprawa ulega przedawnieniu.
Pozdr.....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|