Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
równania reakcji
Zamknięty przez: _Mithrandir - |18 Mar 2010|, 2010 18:10
Post dodany: |12 Mar 2010|, 2010 19:34
Data rejestracji: 08 Mar 2010 postów: 5

Proszę o rozwiązanie tych zadań, ja ich zupełnie nie kojarzę. Z góry dziękuję.

1.Napisz i uzgodnij równania reakcji chemicznych, których przebieg można przedstawić słownie w następujące sposób.

a)kwas octowy+etanol ---->stęż.H2SO4 --> octan etylu+woda
b)kwas mrówkowy+butanol-->stęż.H2SO4-->mrówczan butylu+woda

stęż. jest nad strzałką.

2.Napisz i uzgodnij równania reakcji chemicznych:

a)Ca(OH)2+C17H35COOH-->......+.....
b)HCOOH-->(H2O nad strzałką)-->....+....
c)C3H7COOH+....--->CO2+H2O
d).....+......--->NaCH3COO+H2

3.Napisz w formie cząsteczkowej,jonowej i skróconej jonowej równania reakcji zobojętnienia kwasu mrówkowego wodorotlenkiem magnezu.

4.Cztery estry mają taki sam wzór sumaryczny C5H10O2.Napisz wzory strukturalne tych związków i zaznacz grupy funkcyjne.

a) b)
c) d)

5.Pewien kwas karboksylowy zawiera 40% węgla (% masowy). Oblicz jego masę cząsteczkową, napisz wzór sumaryczny i nazwę.
Mc=12 u,Mh=1 u,Mo=16 u

Szukałem pomocy w googlach, lecz nie znalazłem. Proszę o rozwiązanie tych zadań osoby, która naprawdę zna się na tym. Proszę o pomoc a nie pouczanie i nakierowywanie. Potrzebne mi to jednorazowo a naprawdę bez was leżę. Szczerzę proszę i z góry dziękuję za pomoc!!

[ Komentarz dodany przez: Berna123: 12 Marzec 2010, 19:53 ]
Poprawiłam temat na poprawny. Proszę zapoznać się z regulaminem.
Ostatnio zmieniony przez Berna123 |12 Mar 2010|, 2010 20:40, w całości zmieniany 3 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |12 Mar 2010|, 2010 20:01
Data rejestracji: 20 Maj 2009 postów: 256

Nikt za ciebie nie zrobi tych zadań.
W zadaniu pierwszym musisz napisać wzory min. kwasów i alkoholów i nie wieże, że nie znalazłeś ich w googlach. Spróbuj poszukać ich w książce lub internecie. Wtedy pomożemy ci uzgodnić wzory.
Postaraj się chociaż trochę przy rozwiązywaniu tych zadań, a w reszcie ci pomożemy.

Ostatnio zmieniony przez Berna123 |12 Mar 2010|, 2010 20:02, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |12 Mar 2010|, 2010 20:35

Berna123 napisał/a
Nikt za ciebie nie zrobi tych zadań.
W zadaniu pierwszym musisz napisać wzory min. kwasów i alkoholów i nie wieże, że nie znalazłeś ich w googlach. Spróbuj poszukać ich w książce lub internecie. Wtedy pomożemy ci uzgodnić wzory.
Postaraj się chociaż trochę przy rozwiązywaniu tych zadań, a w reszcie ci pomożemy.

No więc mam mase podobnych zadań na pn. lecz proszę o pomoc w tych.. a jeśli chodzi ci o pdr. to jestem w kl 3gim i mamy powtórzenia z poprzednich lat. Nie mam pdr. sprzed 1-2lat temu, więc proszę o pomoc, z góry dziękuję.

PW
»więcej

^
Post dodany: |12 Mar 2010|, 2010 21:56
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107

To jest głupie myślenie, że "mam 100 zadań, więc wstawię 50, to chociaż tyle za mnie mogą zrobić". A to bzdura, nieważne czy chcesz, żebyśmy zrobili za Ciebie jedno zadanie czy milion - odpowiedź jest taka sama.

Nie musisz mieć podręcznika, masz google, wikipedię i masę innych opracowań. Pierwsze zadanie to w ogóle wystarczy znaleźć wzory, dopasować do nazw i uzgodnić. To jest lenistwo. Wykaż nieco własnej inicjatywy, a gwarantuję, że nie zostaniesz bez pomocy.
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |12 Mar 2010|, 2010 22:16
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1396

Komentarz nie na miejscu, więc został usunięty - ile razy już upominałem? Przez pw takie rzeczy.

sokollbn, spróbuj zadanka rozwiązać, choćby powychodziły Ci bzdury (co, oczywiście, nie oznacza, że masz wpisać świadomie bzdury, bo to też będzie widać ;) ), to ktoś Ci to sprawdzi wtedy i powie, co dobrze, co źle, dlaczego tak, a nie inaczej. Niestety - a raczej stety - rozwiązywanie zadań za kogoś mija się z ideą przewodnią forum.
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |13 Mar 2010|, 2010 10:12, w całości zmieniany 1 raz  

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |15 Mar 2010|, 2010 15:22

Dzięki za pomoc.. nie musieliście ich robić, mogliście chociaż mnie nakierować podać jakiś przykład.. nie zgłosiłbym się do was o pomoc, gdybym jej nie potrzebował. Forum chyba jest od tego żeby pomagać a nie pisać własne, niepotrzebne przemyślenia. Znalazłem pomoc na innym forum, najpierw podali mi wzory i przykłady, a gdy je zrobiłem, napisali odpowiedzi i porównałem je sobie. Tak więc ZAMYKAM.

PW
»więcej

^
Post dodany: |18 Mar 2010|, 2010 18:10
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107

Mogliśmy nakierować? Jasne, a to samo się napisało:

sokollbn napisał/a
Proszę o pomoc a nie pouczanie i nakierowywanie.

Forum jest do tego, żeby pomagać, ale nie w ten sposób, że gotowe chcesz. A o tym, co jest niepotrzebne, nie Ty decydujesz.

sokollbn napisał/a
Znalazłem pomoc na innym forum, najpierw podali mi wzory i przykłady, a gdy je zrobiłem, napisali odpowiedzi i porównałem je sobie. Tak więc ZAMYKAM.

Brawo! Pękamy z zazdrości. A temat zamykam ja, nie Ty.
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Skocz do: