Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Różne koncepcje patriotyzmu - cytaty.
Post dodany: |22 Lut 2011|, 2011 21:22
Data rejestracji: 26 Wrz 2010 postów: 10
" "

Mamy problem z cytatami do prezentacji maturalnej. moj temat to "rozne koncepcje patriotyzmu scharakteryzuj je napodstwie wybranych lektur"
wybralam
odprawa poslow greckich
kordian
gloria victis
syzyfowe prace
kamienie na szaniec

czy ktos moglby mi pomoc z tymi cytatami?

Nieco poprawiłem Ci temat.
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |26 Lut 2011|, 2011 10:50, w całości zmieniany 2 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |22 Lut 2011|, 2011 21:29
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
" "

Ale czego ty oczekujesz? Że ja (albo ktokolwiek inny) teraz usiądę z książką i będę ją wertować, szukając cytatów, bo Tobie się nie chce?!

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |22 Lut 2011|, 2011 23:00
Data rejestracji: 16 Paź 2009 postów: 657
" "

he he he, dobre ").

W jakiej sytuacji chcesz umieścić te cytaty, może wklej prace a ja skombinuję cytaty :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Lut 2011|, 2011 13:45
" "

Ascara napisał/a
Ale czego ty oczekujesz? Że ja (albo ktokolwiek inny) teraz usiądę z książką i będę ją wertować, szukając cytatów, bo Tobie się nie chce?!

oczekuje tego zejesli ktos nie chce mi pomoc to niech sie wcale nie udziela.

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Lut 2011|, 2011 16:59
" "

pamiętaj, ze jesteśmy tu po to by pomóc, a nie zrobić coś za kogoś :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Lut 2011|, 2011 17:54
" "

imigracja napisał/a
Ascara napisał/a

oczekuje tego zejesli ktos nie chce mi pomoc to niech sie wcale nie udziela.

Kiedy ja bardzo chcę Ci pomóc! Mam wiele "pomógł", ale pomagam tylko wtedy, gdy ktoś wykazuje jakąś swoją inicjatywę.

A co do Twojej sprawy - jeśli nie lubisz przeszukiwać książki dla znalezienia cytatów - inwestuj w/wypożyczaj Greg'a. Ważniejsze rzeczy pozaznaczane są notatkami na marginesie, których spis znajdziesz z tyłu książki.

[quote="maturalna_pomoc"]pamiętaj, ze jesteśmy tu po to by pomóc, a nie zrobić coś za kogoś :)

Dokładnie.

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 13:32
" "

Mogłabym wstawić to co napisałam? a ktoś by ocenił czy dobrze to zrobiłam? bo nie jestem pewna?

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 14:32
" "

Oczywiście ;)

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 14:34
" "

chętnie zweryfikujemy :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 15:35
" "

Słownik języka polskiego słowo patriotyzm tłumaczy jako: „miłość i przywiązanie do ojczyzny połączone z gotowością do poświęcania spraw osobistych sprawom ojczyzny i narodu”. W dzisiejszych czasach patriotyzm jest trochę inaczej postrzegany niż kilkaset lat temu. Dzisiejszy patriotyzm objawia się szacunkiem dla godła, hymnu, języka polskiego i historii. Szacunek do języka również jest bardzo ważny. Patriotą jest też człowiek który bierze udział w wyborach. Nie tylko ten który jest gotowy walczyć za ojczyznę może nazwać się patriotą. Każdy człowiek dbający o mienie swojego państwa może się nim nazwać, a przecież to nic trudnego wystarczy papierek po batoniku wyrzucić do kosza lub nie mazać ławek w parku. Mimo, że są to małe rzeczy naprawdę są czynnikiem patriotyzmu. Patriota 200 lat temu był częstym uczestnikiem w bitwach na rzecz swego kraju, z dumą obnosił się swą polskością. Niestety dzisiaj niektórzy młodzi ludzie wstydzą się tego, że pochodzą z Polski. Tego w żaden racjonalny sposób nie można wytłumaczyć. Przejawem patriotyzmu jest także szanowanie polskiej kultury i tradycji. Patriotyzm ujawnia się również w nauce naszego ojczystego języka oraz naszej historii.
Wzór prawdziwego patrioty-obywatela przedstawił Jan Kochanowski w "Odprawie posłów greckich". Jest tam Trojańczyk Antenor, który nie daje się przekupić królewiczowi Parysowi - Aleksandrowi, odważnie przeciwstawia się także królowi Priamowi, stwierdzając, że Helenę należy oddać Grekom, gdyż racja jest po ich stronie, unikając w ten sposób niesprawiedliwej wojny. Stara się on przestrzec Trojańczyków przed skutkami zgubnej, niepotrzebnej i niesprawiedliwej wojny, apeluje nawet do sumień swych rodaków. Kiedy jednak rada trojańska podejmuje inną decyzję nie obraża się, lecz natychmiast radzi jak przygotować się do wojny, aby skutecznie odeprzeć wroga. Patriotyczna postawa bohatera pozwala mu w ostatniej kwestii utworu przekroczyć samego siebie- skoro nie mógł ustrzec Troi przed zagładą, chce jak najlepiej służyć jej do końca. Swoim patriotyzmem i oddaniem dowiódł swej lojalności. Antenor był człowiekiem uczciwym , rozsądnym i nieprzekupnym. Świadczą o tym jego własne słowa : "A mnie i dom mój , i co mam z swych przodków ,
Nie jest przedajno ..."
Wierny swoim ideałom , dbał o interes ogółu , a nie swój , do końca obstawał przy swoim patriotycznym przekonaniu. Miał świadomość , że Aleksander swoim czynem sprowadzi nieszczęścia na Troję:
"Niechże się Aleksander tak drogo nie żeni
Żeby małżeństwo swoje upadkiem ojczyzny
I krwią naszą miał płacić..."
Bohaterem dla którego państwo było także najwyższą wartością był Ulisses. Jest to człowiek , który ma świadomość , że prywata , dobra osobiste przyczynią się do zguby kraju. Świadczą o tym jego słowa :
"O nierządne królestwo i zginienia bliskie ,
Gdzie ani prawa ważą , ani sprawiedliwość
Ma miejsca , ale wszystko złotem kupić trzeba !" To właśnie jest postawa godna patrioty i obywatela, który zawsze dobro ojczyzny ma na względzie.
Mimo, iż akcja utworu rozgrywa się w starożytnej Troi, możemy przypuszczać, że autor miał na myśli takie współczesne mu społeczeństwo polskie, zwłaszcza gdy w monologu Ulissesa ostro krytykował młodzież trojańską, nazywając ją stadem darmozjadów i próżniaków, którym z powodu obżarstwa trudno się poruszać w cienkich jedwabiach, a cóż dopiero mówić o ciężkiej zbroi. Przedstawiona przez Kochanowskiego rada królewska sprawia wrażenie, że podobny charakter ma polski parlament, zaś posłowie i senatorowie w przeważającej większości troszczą się o osobiste sprawy, narażając tym samym kraj na problemy wewnętrzne i osłabiając jego obronność wobec zagrożeń z zewnątrz. Troską napawa również autora sytuacja polityczna w skorumpowanym państwie, pozbawionym silnej władzy. Bezkompromisowa krytyka społeczeństwa jest wyrazem głębokiej patriotycznej troski autora o dalsze losy Polski. Postawa taka jest tym bardziej godna podziwu, że Polska za Jagiellonów była państwem potężnym, mocarstwem sięgającym od morza do morza. Poeta bezbłędnie dostrzegł jednak istniejące już wówczas zagrożenia, pierwsze oznaki degeneracji szlachty i pragnąc jako prawy obywatel im zaradzić.
Konrad Wallenrod, tytułowy bohater powieście poetyckiej Adama Mickiewicza, pomimo wychowania w Zakonie, czuje się Litwinem, jest patriotą, który podejmuje samotną walkę z Krzyżakami. Może pokonać potężnych wrogów tylko zdradą, podstępnym działaniem na ich szkodę i taką właśnie drogę wybiera- składając na ołtarzu ojczyzny swój rycerski honor, osobiste szczęście, nawet życie. Nie może zaznać szczęścia w życiu, gdy nieszczęśliwa jest jego ukochana ojczyzna. Jego patriotyzm przypomina postawę prometejską: dla dobra ojczyzny będzie walczył z siłami wyższymi, swym sumieniem i honorem, a nawet Bogiem. Utwór odegrał ważną rolę w kształtowaniu bardziej nowoczesnej postawy patriotycznej rówieśników autora i następnych generacji, stał się dla spiskowców swego rodzaju katechizmem i zarazem podręcznikiem moralności ludzi walczących w podobny sposób do Konrada. Nakazywał poświęcić dla ojczyzny wszystko, zrezygnować ze wszystkiego poza walką. Konrad Wallenrod jest pierwszym utworem w sposób tak pełny przedstawiającym koncepcję patriotyzmu bez narodowego państwa, tłumionego przez zaborców, nakazującego maską zasłaniać oblicze, skrywać prawdziwe uczucia i spiskować. Mickiewicz mówi o potrzebie walki w obronie ojczyzny. Porusza ważne zagadnienie moralne, jakim jest konieczność wyboru pomiędzy honorową, ale nierówną walką, a zdradzieckim podstępem, mogącym przynieść oczekiwane rezultaty. Autor zastanawia się, jak daleko można posunąć się walcząc o obronę ojczyzny. Konrad Wallenrod jest poniekąd postacią tragiczną. Bez względu na to, co wybierze i tak poniesie klęskę. Musi podjąć walkę z wrogiem. Jeżeli tego nie uczyni zdradzi własny naród. Otwarta wojna nie przynosi rozstrzygnięcia. Coraz bardziej osłabia ojczyznę i wzmacnia wroga. Tylko oszustwo może dać zwycięstwo, ale cena za nie będzie ogromna. Konrad zapłaci własnym szczęściem. Jeżeli przeżyje, do końca swoich dni będzie pamiętał, że wysłał na pewną śmierć ludzi, którzy mu zaufali. Tych, którzy kiedyś byli jego wychowawcami i od których nauczył się trudnej sztuki prowadzenia wojny. Niestety wolność ojczyzny wymaga wyboru nieetycznej drogi działania. Mottem powieści "Konrad Wallenrod" są słowa:
"Macie bowiem wiedzieć że są dwa sposoby walczenia …. Trzeba być lisem i lwem".
Chodzi o to że walka w obronie kraju jest i była ważna. Nie ważne, jakimi środkami, czy honorowo jak lew, czy podstępem jak lis.
Tytuł utworu Elizy Orzeszkowej "Gloria victis" czyli chwała zwycięzcom bierze się stąd, iż autorka pragnęła pokazać poświęcenie i heroizm ludzi, którzy składając swe życie w ofierze, dawali świadectwo niezłomności woli narodu. Odnieśli zwycięstwo moralne, choć militarnie odnieśli klęskę. Bardzo charakterystyczna dla tej noweli jest narracja - podniosła, pełna patosu, jednocześnie baśniowa. Funkcję narratora spełnia przyroda, której nadane zostały cechy ludzkie. Dla literatury pozytywistycznej był to zabieg bardzo nietypowy. Ale w ten wyjątkowy sposób Orzeszkowa złożyła hołd powstańcom, wyrażając też przeświadczenie, że ich ofiara nie była ofiarą na nic, zaś przyszłość doceni ich poświęcenie i heroizm. Eliza Orzeszkowa chce pokazać że w Polsce są ludzie dla których losy Ojczyzny są ważne i tak naprawdę nic nie jest stracone – Ojczyzna nadal jest, w sercach prawdziwych Patriotów. Myślenie tego typu stawiało Polskę ponad wszystkie narody, wyrażało bunt wobec tyrani władzy okupantów, było wyrazem najpiękniejszych uczuć do Kraju którego na mapach Europy nie było.
"Syzyfowe prace" to utwór, który najbardziej kojarzy mi się z patriotyzmem i odwagą. Bardzo podziwiam i docenia ludzi, którzy głośno wyrażają swoje poglądy dlatego też bohaterem, jaki szczególnie mi zaimponował jest Bernard Zygier.. Podczas recytacji "Reduty Ordona" Adama Mickiewicza chłopiec wykazał się nie tylko głębokim zamiłowaniem do ojczyzny, ale również, albo przede wszystkim odwagą . W czasach zaboru , gdy cenzura jest tak bardzo rozpowszechniona, Zygier stając na środku szkolnej sali i wymawiając w ojczystym języku utwór wieszcza polskiego uświadomił swym kolegom ich prawdziwą narodowość, jak również fakt, że żyją w zniewolonym kraju. Wspólnie z Waleckim i Borowiczem poszerzał wiedzę na temat Polski w konspiracji, na tajnych spotkaniach. Czyta Mickiewicza i Słowackiego w oryginalnym języku. Jego postawa jest godna podziwu, gdyż pomimo młodego wieku ma ukierunkowane poglądy, sprzeciwia się rusyfikacji a w swym postępowaniu wykazuje się dojrzałością. Patriotyzm to główna cecha wyróżniająca bohaterów omawianego utworu. Poza Bernardem postacią charakteryzującą się zaangażowaniem w historie i losy państwa jest Kuba Walecki o pseudonimie Figa. On również potrafił sprzeciwić się systemowi. Podczas wykładu na lekcji historii zaprotestował każąc panu Kostriulewie skończyć zajęcia , gdyż profesor wyrażał się niestosownie na temat katolicyzmu. Figę cechuje odwaga a także wiara we własne siły i możliwości. To także osoba dobrze wychowana, inteligentna oraz kulturalna. Wykazuje się dużym posłuszeństwem dla swej matki. Ma do niej szacunek i liczy sie z jej zdaniem.
Postacie w "Syzyfowych pracach" to osoby młode, z ambicjami , które potrafią wykorzystać swoje możliwości. Zdecydowanie postawy bohaterów utworu mogą posłużyć za przykład współczesnemu młodemu pokoleniu. W czasach, gdy panuje swoboda w wygłaszaniu poglądów, zanika patriotyzm, poczucie wspólnoty. Uważam, że brakuje dzisiejszej młodzieży przekonań oraz wartości, jakie wyznaje Zygier lub Figa. Są to niewątpliwie bohaterowie uniwersalni, którzy mogą posłużyć za wzór również dziś.
Wartością, z która kojarzy mi się z trójką bohaterów utworu Aleksandra Kamińskiego „Kamienie na szaniec” jest patriotyzm. Ci chłopcy brali udział w wielu akcjach skierowanych przeciwko wrogom Polski - Niemcom. Każda z nich wiązała się z dużym ryzykiem i niebezpieczeństwem, ale to nie miało dla chłopców żadnego znaczenia. Dla nich liczyło się wyłącznie dobro naszej ojczyzny. Moim zdaniem patriotyzm to wartość, która powinna być dla nas podstawowa, niestety coraz rzadziej mamy z nią do czynienia. Dzieje się tak dlatego, że dzisiaj każdy skupia się wyłącznie na robieniu kariery i zarabianiu pieniędzy. Dlatego właśnie powinniśmy uczyć się uczuć patriotycznych od Alka, Zośki i Rudego, którzy udowodnili, że warto dla niepodległości ojczyzny zrobić wszystko. To przecież dzięki takim ludziom jak oni możemy cieszyć się tym, że nasz kraj jest wolny i mieszkając w nim możemy spokojnie myśleć o naszej przyszłości nie obawiając się, że ktoś nas napadnie i sprawi, że nasze marzenia legną w gruzach. Nie wiem dlaczego we współczesnym świecie młodzi ludzie nie potrafią tego docenić. Można przecież powiedzieć, że bardzo wielu ludzi zginęło dla naszego dobra podczas II wojny światowej. Gdyby nie oni, Polska nie byłaby dzisiaj wolnym krajem, ale znalazłaby się w rękach wroga. Dlatego uważam, że wszyscy ludzie powinni starać się kultywować w sobie takie wartości jak uczucia patriotyczne - choćby dlatego, że ludziom, którzy wtedy oddali życie dla naszej przyszłości należy się wielki szacunek. Trudno przecież wyobrazić sobie, że dzisiaj musielibyśmy żyć w zniewolonym kraju i robić to, co dyktowaliby nam zaborcy.

PW
»więcej

^
Skocz do: