Jeżeli chodzi o "Gloria victis":
Bohaterowie złożyli ofiarę z samych siebie dając świadectwo istnienia narodu. Przegrali z przewagą militarną wroga, jednak zwyciężyli swoją moralnością.
Eliza Orzeszkowa składa hołd poległym i wyraża przekonanie, że poniesione ofiary nie były daremne, a przyszłość doceni ich wielkość.
[ Dodano: 14 Październik 2010, 21:29 ]
Myślałam też o innych utworach literackich, gdzie występuje motyw patriotyzmu

gdyby trzeba był zmienić z tych dotychczasowych.
”Testament mój” - Juliusz Słowacki wyraził ideę, według której walczyli i ginęli za ojczyznę młodzi ludzie.
„Hymn do miłości ojczyzny” - Ignacy Krasicki stworzył wiersz, który stał się hymnem Korpusu Kadetów. Patriotyzm został przedstawiony jako najwyższa cnota. Kochający ojczyznę powinien być gotów na każde poświęcenie.
”Syzyfowe prace” - Stefan Żeromski opisuje młodzież, która za swój obowiązek wobec ojczyzny uważa: odmowę oglądanie rosyjskich spektakli, protest wobec fałszowania polskiej historii, mówienie zakazanym językiem polskim.
”Rzadko na moich wargach” - J. Kasprowicz definiuje czym jest dla niego patriotyzm. Miłość do ojczystego kraju nie polega na głośnym zapewnianiu o poświeceniu dla niej, ale na dostrzeganiu piękna pól, ludzi zamieszkujących tę krainę i jej bogatej historii.
„Noc listopadowa” - Stanisław Wyspiański czyn zbrojny i ofiarę powstańców uważa za wielką narodową patriotyczną ofiarę, ocenia również postawy przywódców powstania listopadowego. Wydarzenia z historii Polski łączy z mitologią, przedstawiając bogów greckich obok wodzów i młodych polskich oficerów
„Pokolenie” – Krzysztof Kamil Baczyński – podmiot
liryczny mówi o tragedii pokolenia Kolumbów, dla których wojna stanowiła przewartościowanie systemu wychowawczego. Wojenny patriotyzm polegał bowiem w wielu przypadkach na konieczności zabijania, był z koniecznością nauką zła wojny.
„Trans-Atlantyk” – Witold Gombrowicz przeciwstawia się z łzawo-sentymentalnym wizerunkiem narodu, kpi z mentalności Polaków i z narodowych mitów
Oczywiście utworów, gdzie można znaleźć motyw patriotyzmu jest o wiele więcej
Uważam, że te utwory są interesujące i może zastąpisz "Czarną wiosnę" którymś z nich. Ja niestety nie znam tego wiersza i nie mogę Ci pomóc. Ale temat bardzo ciekawy
Chwilami żałuję, że matura z polskiego i prezentacja już za mną...