Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Rózne koncpecje patriotyzmu. Scharekteryzuj je na podstawie wybranych utworów literackich.
Post dodany: |14 Paź 2010|, 2010 12:41
Data rejestracji: 26 Wrz 2010 postów: 10
" "

[fade] wybrałam ten temat na maturę i już wybrałam do niego lekturę.
1 odprawa posłów greckich -koncepcja- światłe wychowanie ratunkiem dla upadającej RP
2 konrad Wallenrod -koncepcja-walka w obrnie ojczyzny przy pomocy podstepu
3 Rota
4Gloria victis
5 czarna wiosna
6 kamienie na szaniec -koncpecja- poświęceni8e, oddanie życia za ojczyznę
jak widać nie wiem jakiej koncpecji uzyc w rocie glorii victis i czarnej wiosnie. czy moze ktos mogloby mi pomoc?

PW
»więcej

^
Post dodany: |14 Paź 2010|, 2010 19:42
Data rejestracji: 20 Paź 2008 postów: 315
" "

Jeżeli chodzi o "Gloria victis":
Bohaterowie złożyli ofiarę z samych siebie dając świadectwo istnienia narodu. Przegrali z przewagą militarną wroga, jednak zwyciężyli swoją moralnością.
Eliza Orzeszkowa składa hołd poległym i wyraża przekonanie, że poniesione ofiary nie były daremne, a przyszłość doceni ich wielkość.

[ Dodano: 14 Październik 2010, 21:29 ]
Myślałam też o innych utworach literackich, gdzie występuje motyw patriotyzmu :wink: gdyby trzeba był zmienić z tych dotychczasowych.

”Testament mój” - Juliusz Słowacki wyraził ideę, według której walczyli i ginęli za ojczyznę młodzi ludzie.

„Hymn do miłości ojczyzny” - Ignacy Krasicki stworzył wiersz, który stał się hymnem Korpusu Kadetów. Patriotyzm został przedstawiony jako najwyższa cnota. Kochający ojczyznę powinien być gotów na każde poświęcenie.

”Syzyfowe prace” - Stefan Żeromski opisuje młodzież, która za swój obowiązek wobec ojczyzny uważa: odmowę oglądanie rosyjskich spektakli, protest wobec fałszowania polskiej historii, mówienie zakazanym językiem polskim.

”Rzadko na moich wargach” - J. Kasprowicz definiuje czym jest dla niego patriotyzm. Miłość do ojczystego kraju nie polega na głośnym zapewnianiu o poświeceniu dla niej, ale na dostrzeganiu piękna pól, ludzi zamieszkujących tę krainę i jej bogatej historii.

„Noc listopadowa” - Stanisław Wyspiański czyn zbrojny i ofiarę powstańców uważa za wielką narodową patriotyczną ofiarę, ocenia również postawy przywódców powstania listopadowego. Wydarzenia z historii Polski łączy z mitologią, przedstawiając bogów greckich obok wodzów i młodych polskich oficerów

„Pokolenie” – Krzysztof Kamil Baczyński – podmiot
liryczny mówi o tragedii pokolenia Kolumbów, dla których wojna stanowiła przewartościowanie systemu wychowawczego. Wojenny patriotyzm polegał bowiem w wielu przypadkach na konieczności zabijania, był z koniecznością nauką zła wojny.

„Trans-Atlantyk” – Witold Gombrowicz przeciwstawia się z łzawo-sentymentalnym wizerunkiem narodu, kpi z mentalności Polaków i z narodowych mitów

Oczywiście utworów, gdzie można znaleźć motyw patriotyzmu jest o wiele więcej :wink:
Uważam, że te utwory są interesujące i może zastąpisz "Czarną wiosnę" którymś z nich. Ja niestety nie znam tego wiersza i nie mogę Ci pomóc. Ale temat bardzo ciekawy :wink:
Chwilami żałuję, że matura z polskiego i prezentacja już za mną... :grin:
Jeśli pomogłam, kliknij pomocny post:)

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Paź 2010|, 2010 09:16
" "

Dziękuje bardzo. to zrezygnuje z kilku rzeczy co wybralam bo np czarna wiosna mnie tak troszke przeraza. bardzo mi pomoglas!

[ Dodano: 16 Październik 2010, 09:41 ]
jesczez chciałabym zapytać co umieścić w bibliografii w literaturze przedmiotu?

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Paź 2010|, 2010 14:38
Data rejestracji: 16 Paź 2009 postów: 657
" "

Detko J., Przedmowa [w:] Orzeszkowa E., Opowiadania, Czytelnik, Warszawa 1982,
Wilczycka D., Konrad Wallenrod Adama Mickiewicza, Biblios, Lublin 2000,
Krzyżanowski J., Odprawa posłów greckich Jana Kochanowskiego, PIW, Warszawa 1979

co do innych pozycji to nie podam Ci ich, bo nie wiem, które z wymienionych w wątku wybierzesz :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Paź 2010|, 2010 21:44
Data rejestracji: 20 Paź 2008 postów: 315
" "

http://www.naukowy.pl/bib...iej-vt21892.htm

Jeżeli chodzi o literaturę, może znajdziesz jakaś pozycję w moim artykule :wink:
Jeśli pomogłam, kliknij pomocny post:)

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Paź 2010|, 2010 22:04
" "

Tak skorzystałam z tych propozycji. i teraz moja lektura jest (mam nadzieje ze ostateczna)
Odprawa poslow greckich
hymn do milosci ojszyzny
konrad wallenrod
gloria victis
syzyfowe prace
kamienie na szaniec

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Paź 2010|, 2010 22:46
Data rejestracji: 16 Paź 2009 postów: 657
" "

Hutnikiewicz A., Wstęp [w:] Żeromski S., Syzyfowe prace, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław 1991,
Polańczyk D., Kamienie na szaniec Aleksandra Kamińskiego, Biblios, Lublin 2005,

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Paź 2010|, 2010 21:22
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
" "

A nie myślałaś może o III części "Dziadów" Adama Mickiewicza? Konrad Wallenrod na przykład nie jest już w spisie lektur, a "Dziady" i owszem.

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |26 Paź 2010|, 2010 14:25
" "

ciężko u mnie z Dziadami. Konrad Wallendr od dla mnie tez nie jest najfajniejsza lektura ale cos wybrac musialam. jeszcze sie tak zastanawiam nad zmiana odprawy poslow greckich bo jakos nie zbyt mnie to kreci. a jak cos lubie to pozniej bede umiala wybrnac z pytan jak mnie ktos zazyje. nie wiecie moze co moglaym tam wziac zamiast odprawy?

PW
»więcej

^
Post dodany: |27 Paź 2010|, 2010 17:46
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
" "

"Kordian"?

PW
YIM
»więcej

^
Skocz do: