Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |13 Paź 2006|, 2006 14:23
Data rejestracji: 13 Paź 2006 postów: 2
Hej:) w tym roku zdaje maturę wybrałam sobie na ustny polski temat pt. „różne oblicza cierpienia. Rozwiń temat analizując przykłady literackie” Trochę nie wiem jak się mam do tego zabrać nie chce pisać o tym, co wszyscy Pisza, czyli o werterze Kordianie znaczy się o nich pewnie tez napisze:) chciałabym, chociaż jedna książkę, która nie jest lektura i nie była przerabiana w szkole może czytał ktoś z Was jakąś ciekawa książkę o cierpieniu. Za wszelka pomoc w mojej pracy będę bardzo wdzięczna:) może ktoś z Was pomoże mi napisać plan prezentacji w ogóle cokolwiek żeby jakoś zaczęła a później już pójdzie:)
Post dodany: |13 Paź 2006|, 2006 14:36
Data rejestracji: 12 Paź 2006 postów: 21
Polecam Fiodora Dostojewskiego- opowiadanie "Łagodna"  to studium psychologiczne mężczyzny, którego żona popełniła samobójstwo. Jest bardzo ładnie pokazane jego cierpienie i jej- kiedy żyła. A tak z lektur jeszcze jakbys chciała to napsiz coś o "Giaurze", Byrona.
Post dodany: |13 Paź 2006|, 2006 16:32
Data rejestracji: 13 Paź 2006 postów: 2
| Anneke napisał/a | Polecam Fiodora Dostojewskiego- opowiadanie Łagodna to studium psychologiczne mężczyzny, którego żona popełniła samobójstwo. Jest bardzo ładnie pokazane jego cierpienie i jej- kiedy żyła. A tak z lektur jeszcze jakbys chciała to napsiz coś o Giaurze, Byrona. |
dziekuje:) przeczytam i zobacze:)
Post dodany: |16 Paź 2006|, 2006 18:15
Data rejestracji: 08 Wrz 2006 postów: 142
Może któryś z tomów "Sagi o ludziach lodu" Margit Sandemo  albo hmm.... Władcę pierścieni... obie znane i przyjemnie się je czyta
Post dodany: |24 Paź 2006|, 2006 15:02
Data rejestracji: 02 Paź 2006 postów: 5
Witam:) Czy mógłby mi ktoś poradzić czy takie książki będą dobre do mojej prezentacji..
1 Księga Hioba – cierpienie niezawinione
2 . Konrad Wallenrod – cierpienie za ojczyznę
3.Treny Kochanowskiego – cierpienie po utracie bliskiej osoby
4. Inny świat – cierpienie po wojnie
5 . Pożegnanie z Marią – człowiek złagrowany
6. Dymy nad Birkenau – cierpienie w obozach koncentracyjnych
i do tego film „Pianista: reż. Romana pogańskiego
Będę wdzięczna za poprawienie lub doradzenie innych książek
Przypomnę ze mój temat to „ Różne oblicza cierpienia w literaturze. Rozwiń temat analizując wybrane przykłady literackie”
[ Dodano: 24 Pażdziernik 2006, 17:54 ]
* Romana Polańskiego maly bład
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|