Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
ruch zmienny
Post dodany: |10 Paź 2009|, 2009 15:27
Data rejestracji: 26 Wrz 2009 postów: 15
" "

WITAM.... MAM PROSBE...POMOZECIE MI W ZAD. ....BARDZO PROSZE O POMOC I O TO CZY NIEKTORE ZAD. MAM DOBRZE... Z GORY DZIEKI :)

1. Przybywajacy z odleglych miejsc ukladu planetarnego meteoroid pedzi w strone Ziemii przyciaGANY JEJ POLEM GRAWITACYJNYM. cZY RUCH METERoidu jest jedn. przyspieszony?
...moim zdaniem odp. Nie

2. Z wysokosci 50 m nad poziomym gruntem zaczely rownoczesnie spadac dwie zelazne kule: pierwsza o masie 0,5 kg, a druga 5kg. Ktora z kul spadnie pierwsza?
....moim zdaniem odp. 5kg

3. Na duzej wysokosci z samolotu wyskoczyl spadochroniarz i pzrez pewien czas nie otwieral spadochronu . Spadal w pozycji poziomej. Pozniej otworzyl spadochron. Jaki byl ruch spadochroniarza do momentu wyladowania?
....tego zupelnie nie wiem

4. Pionowo w gore wyrzucono kamin, ktory po czasie t pozrocil do poziomu wyrzucenia. Wykonaj wykresy predkosci i drogi w tym ruchu. Pomin dzialanie sil oporu ruchu.
...to bedzie ruch jedn. opozniony?...a wykresy to s(t) i v(t)?

5. Mercedes SL moze osiagnac szybkosc 100km/h juz po 6,3s od momentu startu. Oblicz wartosc sredniego przysp. tego samochodu.
.. to wyjdzie 4,6 m/s^2 ?

6.Dwa ciala rozpoczely jednoczesnie ruch jedn. przysp. Stosunek ich przyspieszenia jest rowny 3:4, a stosunek czasow trwania rychu wynosi 2:3. Jaki jest stosunek drog przebyty przez te ciala?
... stosunek to bedzie 6:18 czyli 1:3 ?

7. Pocisk wylatuje z lufy z szybkoscia v=700m/s. Oblicz czas przelotu pocisku prze lufe oraz wartosc jego przysp. w lufie , wiedzac , ze jej dlg. l=70cm.
..to kompletnie nie wiem jak zrobic...

8.Pojazd rozpoczyna ruch z przysp. a. Jaka droge przebedzie pojazd do momentu, gdy jego predk. bedzie rowna v?
... to bedzie: s=V0*t + 1/2 at^2 ?

9. Czy ruch planety wokol slonca( w ukladzie heliocentrycznym ) jest jednostajny?
...odp. Tak.

10. W czwartej sekundzie ruchu jed. przysp. bez predkosci poczastkowej cialo przebylo odcinek rowny 14m. Oblicz wartosc przysp. ruchu oraz dlugosc drogi przebytej w caigu 5 s.
... nie wiem jak zrobic..

11. Jaki odcinek drogi przebedzie w trzeciej sekundzie ruchu cialo swobodnie spadajace? jakiej dlugosci droge osiagnie ona do konac tzrerciej sekundy ruchu? g= 10m/s^2
... to wyjdzie: s=20m i s=40m?

12. W poblizu pow. marsa przysp. grawitacyjne dla spadajacych cial stanowi 0,4 przysp. grawitacyjnego prz pow. Ziemii . Jakie odcinki drogi przebedzie cialo swobodnie spadajace na powierzchnie marsa w trzech kolejnych sekundach ruchu? Jakiej dlugosci droge osiagnie ono do konca 3 sekundy ruchu? wyniki porownaj z wynikami z zad. 11
... to wyjdzie: s= 8m i s=18m

13. Cialo spada swobodnie z wysokosci 19, 6m. W jakim czasie przebedzie ono pierwszy metr drogi? Ile czasu potrzebuje na przebycie ostatniego metra drogi? przyjkmij ze g= 9,8 m/s^2
... wyszlo mi: ze razem to cialo bedzie spadalo 2s ....w pierwszym metrze cialo przebedzie 0,1s a w ostatnim metrze 1, 9 s.

14. Swobodnie spadajace cialo przebylo druga polowe drogi w czasie 1 sekundy. OBLICZ CZAS SPADANIA Ciala oraz wysokosc , z jakij zaczelo ono spadac . pRZYJMIJ ZE G= 10M/S^2
...nie wiem jak zrobic

15. Swobodnie spadajace cialo po uplywie t= 1s znajdowalo sie na wysokosci 25m. Z jakiej cialo zaczelo spadac? przyjmij ze g= 10m/s^2
...tez nie wiem jak zrobic

16. Cialo rzucone pionowo w dol z wysokosci h=45m przebywa droge do gruntu w czasie krotszym o delta t =1s niz podczas spadku bez przedkosci poczatkowej. OBLICZ SZYBKOSC POCZATKOWA , NIE UWZGLEDNIAJAC OPOrow ruchu . g=10m/s^2
...mi wyszlo 40m/s

17. Cialo spada swobodnie z pewnej wysokosci . W punktach A i B swojej drogi osiagnelo ono szybkosc Va= 10 m/s i Vb= 20 m/s. Oblicz odl. miedzy punktami A i B . g=10 m/ s^2
.. mi wyszlo odl. rowna 100 m

18. Z pewnej wysokosci rzucono cialo pionowo w dol . Po uplywie czasu t1=1s
cialo znajdowalo sie na wysokosci 30m , a po uplywie t2=2s znalazlo sie ono na wysokosci 5m. Oblicz z jakiej wysokosci wyrzucono cialo i jaka mialo szybkosc gdy uderzylo w grunt. Pomoin wplyw atmosfery na ruch. g= 10m/s^2
...mi wyszlo v= 30m/s a s mi nie wyszlo
andzia

^
Post dodany: |10 Paź 2009|, 2009 16:03
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
" "

andzia93 napisał/a
Przybywajacy z odleglych miejsc ukladu planetarnego meteoroid pedzi w strone Ziemii przyciaGANY JEJ POLEM GRAWITACYJNYM. cZY RUCH METERoidu jest jedn. przyspieszony?
...moim zdaniem odp. Nie

A jak dla mnei to mamy tutaj doczynienai z II zasadą dynamiki newtona. Ja bym sie jednak upierał przy tak

andzia93 napisał/a
Z wysokosci 50 m nad poziomym gruntem zaczely rownoczesnie spadac dwie zelazne kule: pierwsza o masie 0,5 kg, a druga 5kg. Ktora z kul spadnie pierwsza?

Czs nie zależy od masy t=\frac{2s}{g}

Cytat
3. Na duzej wysokosci z samolotu wyskoczyl spadochroniarz i pzrez pewien czas nie otwieral spadochronu . Spadal w pozycji poziomej. Pozniej otworzyl spadochron. Jaki byl ruch spadochroniarza do momentu wyladowania?
....tego zupelnie nie wiem

Jednostajnie przyspieszony. To typowy przypadek spadku swobodnego

andzia93 napisał/a
4. Pionowo w gore wyrzucono kamin, ktory po czasie t pozrocil do poziomu wyrzucenia. Wykonaj wykresy predkosci i drogi w tym ruchu. Pomin dzialanie sil oporu ruchu.
...to bedzie ruch jedn. opozniony?...a wykresy to s(t) i v(t)?

Lecąć w góre tak. Spadając j.przyspieszony

andzia93 napisał/a
9. Czy ruch planety wokol slonca( w ukladzie heliocentrycznym ) jest jednostajny?
...odp. Tak.

Nie. Planety nie krążą po kołowych orbitach tylko eliptycznych, a im są bliżej Słońca tym muszą szybciej pędzić. Tak to by je zassało do środka.

Później jak będe miał czas i nikt do tego tematu nei zajrzy to odpisze na te zadania rachunkowe :wink:

PW
»więcej

^
Post dodany: |10 Paź 2009|, 2009 16:15
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
" "

andzia93 napisał/a
WITAM.... MAM PROSBE...POMOZECIE MI W ZAD. ....BARDZO PROSZE O POMOC I O TO CZY NIEKTORE ZAD. MAM DOBRZE... Z GORY DZIEKI :)

Pamiętaj, że na forum unikamy nadużywania caps locka, aby zwrócić uwagę na swoją wiadomość ;)

andzia93 napisał/a
2. Z wysokosci 50 m nad poziomym gruntem zaczely rownoczesnie spadac dwie zelazne kule: pierwsza o masie 0,5 kg, a druga 5kg. Ktora z kul spadnie pierwsza?

Zależy czy zadanie ma być z pominięciem oporów powietrza?

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |10 Paź 2009|, 2009 16:39
" "

Ascara napisał/a
andzia93 napisał/a

Zależy czy zadanie ma być z pominięciem oporów powietrza?

Jeśłi tak to co wtedy? :smile:

andzia93 napisał/a
5. Mercedes SL moze osiagnac szybkosc 100km/h juz po 6,3s od momentu startu. Oblicz wartosc sredniego przysp. tego samochodu.
.. to wyjdzie 4,6 m/s^2 ?

Bardziej 4,4 a=\frac{\Delta v}{\Delta t} chyba, że ja się machnałem w obliczeniach

Cytat
6.Dwa ciala rozpoczely jednoczesnie ruch jedn. przysp. Stosunek ich przyspieszenia jest rowny 3:4, a stosunek czasow trwania rychu wynosi 2:3. Jaki jest stosunek drog przebyty przez te ciala?
... stosunek to bedzie 6:18 czyli 1:3 ?

dobrze

Cytat
7. Pocisk wylatuje z lufy z szybkoscia v=700m/s. Oblicz czas przelotu pocisku prze lufe oraz wartosc jego przysp. w lufie , wiedzac , ze jej dlg. l=70cm.
..to kompletnie nie wiem jak zrobic...

Najpierw przekształć wzór i wyznacz sobie np. przyspieszenie v=at \qquad \Rightarrow \qquad a=\frac{v}{t}

Następnie podstaw do wzoru na drogę i poxniej równiez przekształć wyznaczajc niewiadomą: s=\frac{at^2}{2}=\frac{\frac{v}{t}\cdot t^2}{2}=\frac{vt}{2} \qquad \Rightarrow \qquad t=\frac{2s}{v}

Później podstaw do pierwszego wzoru i wyznacz przyspieszenie

andzia93 napisał/a
8.Pojazd rozpoczyna ruch z przysp. a. Jaka droge przebedzie pojazd do momentu, gdy jego predk. bedzie rowna v?
... to bedzie: s=V0*t + 1/2 at^2 ?

Zto samo co w zadaniu wyżej tylko wyznaczasz czas v=at \qquad \Rightarrow \qquad t=\frac{v}{a}

Podstaw do wzoru na drogę s=\frac{a\cdot (\frac{v}{a})^2}{2}=\frac{v^2}{2a}

andzia93 napisał/a
10. W czwartej sekundzie ruchu jed. przysp. bez predkosci poczastkowej cialo przebylo odcinek rowny 14m. Oblicz wartosc przysp. ruchu oraz dlugosc drogi przebytej w caigu 5 s.
... nie wiem jak zrobic..

s=\frac{a\cdot (1s)^2}{2}+v_0 \cdot 1s gdzie v_0=a\cdot 3s

s=\frac{a \cdot 1s^2}{2}+a\cdot 3s\cdot 1s drogę znasz. Wyznacz z tego przyspieszenie. Jak będziesz znać przyspieszenie to podstawisz do wzoru na drogę i wyliczysz ją w ciągu 5 sekund.

Spróbuj podobnie z kolejnymi zadaniami. Nie są trudne :wink:

PW
»więcej

^
Post dodany: |10 Paź 2009|, 2009 17:15
" "

lemon:
z dan 1. to ja nie mialam jeszcze dynamiki newtona...to wtedy na pewno ma byc Tak?

[ Dodano: 10 Październik 2009, 17:19 ]
w zad. 4 to jaki ma byc w koncu ruch...przyspieszony?
andzia

^
Post dodany: |10 Paź 2009|, 2009 17:24
" "

andzia93 napisał/a
lemon:
z dan 1. to ja nie mialam jeszcze dynamiki newtona...to wtedy na pewno ma byc Tak?

tak oczywiście

Cytat
w zad. 4 to jaki ma byc w koncu ruch...przyspieszony?

lecąc w góre kamień zwalnia. leci jednostajnie opóźnionym. Spadajac w dół leci jednostajnei przyspieszonym. W zadanu masz przypadek kiedy w czasie t leci do rógy i wraca na dół.

PW
»więcej

^
Post dodany: |10 Paź 2009|, 2009 17:30
" "

w zad. 7 to ma byc tak?:
a= v/t
v-a*t
s=at^2/2
s= V/t*t^2/2
s= v*t/2
t=2s/v
v=a*2s/v
a=v^2/2s
i teraz s= 70 cm?

[ Dodano: 10 Październik 2009, 17:31 ]
to w zad. 4 mam zrobic wykresy do ruchu opoznionego i przyspieszonego?

[ Dodano: 10 Październik 2009, 17:34 ]
w zad. 8 to powinno byc chyba wtedy s=a*v^2/2
...a nie tak jak ty napisales...
andzia

^
Post dodany: |10 Paź 2009|, 2009 17:45
" "

andzia93 napisał/a

Według mnei treśc zadania jest oczywista

Cytat
[ Dodano: 10 Październik 2009, 17:34 ]
w zad. 8 to powinno byc chyba wtedy s=a*v^2/2
...a nie tak jak ty napisales...

Dobrze napisałem

PW
»więcej

^
Post dodany: |10 Paź 2009|, 2009 17:48
" "

zad. 10 to wyjdzie a= 3 1/9 m/s^2 s= ok 39 m?

[ Dodano: 10 Październik 2009, 17:54 ]
albo w zad. 10 wyjdzie a=32,6
s= 457,5

[ Dodano: 10 Październik 2009, 18:03 ]
wytlumacz mi jak druigie zrobic...prosze
andzia

^
Post dodany: |11 Paź 2009|, 2009 12:20
" "

andzia93 napisał/a
w zad. 7 to ma byc tak?:
a= v/t
v-a*t
s=at^2/2
s= V/t*t^2/2
s= v*t/2
t=2s/v
v=a*2s/v
a=v^2/2s

Mi wychodzi a=\frac{2s}{t^2}

v=\frac{2s}{t} oraz a=\frac{v}{t}
Podstawiając za prędkosc do wzoru na przyspieszenie otrzymujemy a=\frac{\frac{2s}{t}}{t}=\frac{2s}{t^2}

Cytat
zad. 10 to wyjdzie a= 3 1/9 m/s^2 s= ok 39 m?

[ Dodano: 10 Październik 2009, 17:54 ]
albo w zad. 10 wyjdzie a=32,6
s= 457,5

s=\frac{a\cdot 1s^2}{2}+a\cdot 3s^2=\frac{a\cdot 1s^2 + 2a \cdot 3s^2}{2}=\frac{a(1s^2+6s^2)}{2} \qquad \Rightarrow \qquad a=\frac{2s}{7s^2}

s_5=\frac{\frac{2s}{7s^2}\cdot (5s)^2}{2}=\frac{s\cdot 25s^2}{7s^2} Tylko nei próbuj przypadkiem skracać drogi (s) z czasem :wink:

Cytat
[ Dodano: 10 Październik 2009, 18:03 ]
wytlumacz mi jak druigie zrobic...prosze

Powiedziałem, że czas nie zależy od masy t=\sqrt{\frac{2s}{g}. W obu przypadkach t=\sqrt{\frac{100m}{10\frac{m}{s^2}}}=\sqrt{10}s

PW
»więcej

^
Skocz do: