WITAM.... MAM PROSBE...POMOZECIE MI W ZAD. ....BARDZO PROSZE O POMOC I O TO CZY NIEKTORE ZAD. MAM DOBRZE... Z GORY DZIEKI
1. Przybywajacy z odleglych miejsc ukladu planetarnego meteoroid pedzi w strone Ziemii przyciaGANY JEJ POLEM GRAWITACYJNYM. cZY RUCH METERoidu jest jedn. przyspieszony?
...moim zdaniem odp. Nie
2. Z wysokosci 50 m nad poziomym gruntem zaczely rownoczesnie spadac dwie zelazne kule: pierwsza o masie 0,5 kg, a druga 5kg. Ktora z kul spadnie pierwsza?
....moim zdaniem odp. 5kg
3. Na duzej wysokosci z samolotu wyskoczyl spadochroniarz i pzrez pewien czas nie otwieral spadochronu . Spadal w pozycji poziomej. Pozniej otworzyl spadochron. Jaki byl ruch spadochroniarza do momentu wyladowania?
....tego zupelnie nie wiem
4. Pionowo w gore wyrzucono kamin, ktory po czasie t pozrocil do poziomu wyrzucenia. Wykonaj wykresy predkosci i drogi w tym ruchu. Pomin dzialanie sil oporu ruchu.
...to bedzie ruch jedn. opozniony?...a wykresy to s(t) i v(t)?
5. Mercedes SL moze osiagnac szybkosc 100km/h juz po 6,3s od momentu startu. Oblicz wartosc sredniego przysp. tego samochodu.
.. to wyjdzie 4,6 m/s^2 ?
6.Dwa ciala rozpoczely jednoczesnie ruch jedn. przysp. Stosunek ich przyspieszenia jest rowny 3:4, a stosunek czasow trwania rychu wynosi 2:3. Jaki jest stosunek drog przebyty przez te ciala?
... stosunek to bedzie 6:18 czyli 1:3 ?
7. Pocisk wylatuje z lufy z szybkoscia v=700m/s. Oblicz czas przelotu pocisku prze lufe oraz wartosc jego przysp. w lufie , wiedzac , ze jej dlg. l=70cm.
..to kompletnie nie wiem jak zrobic...
8.Pojazd rozpoczyna ruch z przysp. a. Jaka droge przebedzie pojazd do momentu, gdy jego predk. bedzie rowna v?
... to bedzie: s=V0*t + 1/2 at^2 ?
9. Czy ruch planety wokol slonca( w ukladzie heliocentrycznym ) jest jednostajny?
...odp. Tak.
10. W czwartej sekundzie ruchu jed. przysp. bez predkosci poczastkowej cialo przebylo odcinek rowny 14m. Oblicz wartosc przysp. ruchu oraz dlugosc drogi przebytej w caigu 5 s.
... nie wiem jak zrobic..
11. Jaki odcinek drogi przebedzie w trzeciej sekundzie ruchu cialo swobodnie spadajace? jakiej dlugosci droge osiagnie ona do konac tzrerciej sekundy ruchu? g= 10m/s^2
... to wyjdzie: s=20m i s=40m?
12. W poblizu pow. marsa przysp. grawitacyjne dla spadajacych cial stanowi 0,4 przysp. grawitacyjnego prz pow. Ziemii . Jakie odcinki drogi przebedzie cialo swobodnie spadajace na powierzchnie marsa w trzech kolejnych sekundach ruchu? Jakiej dlugosci droge osiagnie ono do konca 3 sekundy ruchu? wyniki porownaj z wynikami z zad. 11
... to wyjdzie: s= 8m i s=18m
13. Cialo spada swobodnie z wysokosci 19, 6m. W jakim czasie przebedzie ono pierwszy metr drogi? Ile czasu potrzebuje na przebycie ostatniego metra drogi? przyjkmij ze g= 9,8 m/s^2
... wyszlo mi: ze razem to cialo bedzie spadalo 2s ....w pierwszym metrze cialo przebedzie 0,1s a w ostatnim metrze 1, 9 s.
14. Swobodnie spadajace cialo przebylo druga polowe drogi w czasie 1 sekundy. OBLICZ CZAS SPADANIA Ciala oraz wysokosc , z jakij zaczelo ono spadac . pRZYJMIJ ZE G= 10M/S^2
...nie wiem jak zrobic
15. Swobodnie spadajace cialo po uplywie t= 1s znajdowalo sie na wysokosci 25m. Z jakiej cialo zaczelo spadac? przyjmij ze g= 10m/s^2
...tez nie wiem jak zrobic
16. Cialo rzucone pionowo w dol z wysokosci h=45m przebywa droge do gruntu w czasie krotszym o delta t =1s niz podczas spadku bez przedkosci poczatkowej. OBLICZ SZYBKOSC POCZATKOWA , NIE UWZGLEDNIAJAC OPOrow ruchu . g=10m/s^2
...mi wyszlo 40m/s
17. Cialo spada swobodnie z pewnej wysokosci . W punktach A i B swojej drogi osiagnelo ono szybkosc Va= 10 m/s i Vb= 20 m/s. Oblicz odl. miedzy punktami A i B . g=10 m/ s^2
.. mi wyszlo odl. rowna 100 m
18. Z pewnej wysokosci rzucono cialo pionowo w dol . Po uplywie czasu t1=1s
cialo znajdowalo sie na wysokosci 30m , a po uplywie t2=2s znalazlo sie ono na wysokosci 5m. Oblicz z jakiej wysokosci wyrzucono cialo i jaka mialo szybkosc gdy uderzylo w grunt. Pomoin wplyw atmosfery na ruch. g= 10m/s^2
...mi wyszlo v= 30m/s a s mi nie wyszlo