Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |11 Lis 2006|, 2006 17:03
Data rejestracji: 11 Lis 2006 postów: 5
Witam,
to mój pierwszy post na tym forum. Nie ukrywam, że piszę tu dlatego bo szukam pomocy (?) odnośnie tematu, jaki będę mieć w tym roku na ustnej maturze z j.polskiego: "Motyw samobójstwa w wybranych tekstach kultury". Mogę korzystać z literatury, filmu i malarstwa. Dwa pierwsze już mam ale nadal szukam czegoś w malarstwie...no i niestety tu zaczynają sie schody... bo nic oprócz Wilhelma Kotarbińskiego "Mogiła samobójcy" i Albrechta Dürera "Samobójstwo Lukrecji" nie znalazłam (przyznam,że te obrazy nie powaliły mnie na kolana- jakby co, nie bić  ) Dlatego zwracam się z wieeeeelką prośbą o pomoc. Jeżeli ktoś zna jeszcze jakieś obrazy w tym temacie, byłabym wdzięczna za wskazanie ich (czy to na forum, czy PW, mailu lub gg-pisać nawet gdy jestem niedostępna) Z góry dziękuje za rozpatrzenie mojego wniosku  :D:D
Pozdrawiam
Post dodany: |14 Lis 2006|, 2006 18:22
Data rejestracji: 14 Lis 2006 postów: 36
Ciekawy temat. Ale Strasznie Trudny i wydaje mi się że ja bym takiemu wyzwaniu nie podołał. Nie słyszałem o samobyjstwach w malarstwie, to dosyć EXCENTRYCZNY temat nieprawdaż??
Poszukaj w obrazach Daliego Ok??

Profil PW www
»więcej
Opis: Person Only For My
Post dodany: |17 Lis 2006|, 2006 20:05
Data rejestracji: 11 Lis 2006 postów: 5
Właściwie dzisiaj musiałam już oddać bibliografię (a do 20 grudnia muszę zrobić konspekt, podczas gdy matura dopiero w maju  ) ... zostawiłam tak jak miałam, ale może jeszcze trochę poszperam i w razie co dodam, dzięki  ... a temat... lepszy taki niż oklepany motyw trudnej miłości, nieprawdaż?
Post dodany: |19 Lis 2006|, 2006 11:47
Data rejestracji: 14 Lis 2006 postów: 36
Masz racje miłość jest już troche za często "urzywana" jako tematy w literaturze czy malarstwie!!

Profil PW www
»więcej
Opis: Person Only For My
Post dodany: |19 Lis 2006|, 2006 11:59
Data rejestracji: 15 Kwi 2006 postów: 540
| Kasicorra napisał/a | | ... a temat... lepszy taki niż oklepany motyw trudnej miłości, nieprawdaż? |
niekoniecznie... w końcu maturę ocenia się za dobre opracowanie tematu a nie za jego trudność i Twoje ambicje...
"Egal was ich auch tu
Du machst die Augen zu"...
Post dodany: |11 Maj 2008|, 2008 14:07
Data rejestracji: 11 Maj 2008 postów: 1
Kasicorra, mam takie pytanie wybrałas te dwa obrazy tak? ja je tez mam ale jestem ciemna co do opracowania tego i interpretacji wiesz mzoe jak to zrobic ? bede wdzieczna za pomoc
Post dodany: |13 Lut 2009|, 2009 13:17
Data rejestracji: 13 Lut 2009 postów: 9
Ja myślę że to trudny temat, nie ma co mówić, niby faktycznie lepiej taki temat niż oklepany o miłości, ale z drugiej strony przecież tak jak wyżej ktoś napisał nie ocenia się po ambicjach ale po opracowaniu tematu. A miałam się jeszcze zapytać czy to musi być tylko malarstwo bo w sumie jak by dobrze poszukać to w rzeźbie na przykład można coś znaleźć. W każdym razie powodzenia na maturze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|