Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |17 Sty 2007|, 2007 15:43
Data rejestracji: 17 Sty 2007 postów: 6
Witam!
Pisze program , który ma za zadanie sterować aktywnym zawieszeniem samochodu. Utknałem jednak przy pisaniu fizyki samochodu, a dokladnie przy przekazywaniu napedu. Napisalem skrzynie biegow i wszystko bylo by ladnie, gdyby nie maly zonk na jakiego natrafilem. Mianowicie jesli licze predkosc samochodu bezpośrednio z obrotów silnika(uwzgledniajac oczywiscie przelozenia) to wszystko jest niby ok. Niby, poniewaz predkosc zmienia sie gwaltownie wraz ze zmiana otwarcia przepustnicy, a co za tym idzie nie moge wyliczyc pzyspieszenia samochodu z dV/dt. Jesli natomiast zrobie odwrotnie, tzn. wylicze predkosc z momentu oddawanego przez silnik, to sytuacja wyglda w ten sposob, ze autko rozpedza sie zupelnie ignorujac obroty silnika, czyli np. przy 3000RPM na "jedynce" potrafi rozpedzic sie do 150km/h.
Prosze o jakas wskazowke, gdzie popelniam blad, oraz jak to wszystko poskladac w calosc, tzn. zeby nie tylko silnik napedzal kola, ale takze, gdy przepustnica bedzie przymknieta, hamowal kola.
Z gory dzieki za wszelka pomoc.
Pozdrawiam!
rdl
Post dodany: |17 Sty 2007|, 2007 19:09
Data rejestracji: 20 Kwi 2005 postów: 1160
Wygląda mi to na brak skrzyni biegów
Celem nauki jest dążenie do Prawdy dla niej samej.
... nierówność jest koniecznym warunkiem postępu.
...religia jest ze wszystkich spraw publicznych najbardziej publiczną.
Feliks Koneczny
Post dodany: |17 Sty 2007|, 2007 20:19
No widze, ze nie zrozumiales istoty problemu:)
Chodzi o to, jak uzaleznic obroty silnika od reszty. Bo przeciez jak w normalnym samochodzie, gdy powiedzmy jedziesz na 5(zeby juz nie bylo o tej skrzyni, ktora zreszta jest:)) 120km/h i wciskasz gaz w podłoge, to przeciez obrotomiez nie wyskakuje w ułamku sekundy z 2000 na 6000 RPM, jak i prędkość nie zmienia się ze 120 na 240 też w ułamku sekundy. Chodzi mi o to: Jak wyprowadzic wszystkie sily dzialające na auto? Mam sile oporu powietrza, etc. Natomiast nie mam sily, jaka jest przekazywana na koło od silnika. Normalnie mozna to wyprowadzic:
F_na_kole=(Moment_silnika*Przelozenie_Glowne*Przelozenie_biegu) / Promien_kola
Potem od tego odjąć siłe oporu powietrza i teoretycznie mozna z tego wypowadzic przyspieszenie samochodu.
Ale w praktyce, gdy wyznaczymy a=F/masa dostajemy niezle glupoty, w stylu autko na jedynce rozpedza sie do predkosci maks. Dlaczego? Bo nie uwzglednia to wszystko obrotów silnika.
Wiec jak juz pisalem, skrzynia biegow jest i to nie jest problem. Mozemy nawet rozwazyc przypadek auta z jednym biegiem
Cala rzecz polega na tym: Jak sie maja obroty silnika do sytuacji (prędkość etc.)?
Post dodany: |17 Sty 2007|, 2007 21:06
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Może chodzi o to, że trzeba te obroty jakoś uzależnić od czasu. Jak wciskasz pedał gazu, to żeby od 2000 rpm do 3000 rpm obroty się zwiększyły musi minąć jakiś czas. Czas ten jest funkcją oporu powietrza i tarcia (pomijam pewnie mniej iostotne straty mocy na silniku jako takim). Gdyby nie było tych oporów to czas osiągnięcia 300 rpm dążyłby do zera.
Możesz założyć, że np. prędkość jest zależna od czasu jak w ruchu jednostajnie przyspieszonym (zakładamy, że wciskasz gaz do dechy i nie puszczasz i wciskasz co chwile).
A jak znaleźć zależność czasu od oporów. Tego nie wiem. Nie za bardzo wiem jak.
Pomysle jeszcze może na coś wpadne, a może inni pomogą.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |17 Sty 2007|, 2007 21:17
Tak też jużkombinowałem, znaczy się z czasem. I póki co tak właśnie mam zrobione, ale to nie jest rozwiązanie tegoż problemu. Chyba, że tak jak pisałeś uda się wyznaczyć ten "czas" w funkcji oporów. Tyle tylko, że to można zrobić już chbya wyłącznie empirycznie.
Post dodany: |17 Sty 2007|, 2007 21:19
Czy podobnie jest z hamowaniem tego samochodu? Jak wcisnę hamulec to w jakim czasie zatrzyma się z prędkości np 120 km/h?
Feliks Koneczny
Post dodany: |17 Sty 2007|, 2007 21:58
Nie, hamowanie to zupełnie inna historia i nie o to mi chodzi. Tylko i wyłącznie chodzi mi o układ przeniesienia napędu. Czyli wyznaczenie funkcji wzrostu obrotów silnika od predkosci przy załóżmy maksymalnie otwartej przepustnicy.
Post dodany: |17 Sty 2007|, 2007 23:38
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Wiesz a może poprostu skorzystać ze wzorów na ruch obrotowy.
Prędkość liniowa ciała:
a prędkosć kątowa omega:
gdzie teta jest kątem. No i tutaj pewnie zamiast teta trzeba by znać zależność pełnego obrotu koła w jednostce czasu. No i dalej nic nie wiemy.
Tyle narazie wymysliłem. Jak na coś jeszcze wpadne to dam znać.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |18 Sty 2007|, 2007 01:08
Wiesz co, juz chyba wszystki mozliwe, a nawet i niemozliwe wzoru na ruch obrotowy i postepowy wykorzystalem
Problemem nie sa tutaj wzory, tylko luka w teorii.
Co jest funkcja szybkosci "wkrecania" sie na obroty silnika? To jest jedyne pytanie, kore mnie nurtuje. Reszta, przelozenia, momenty, to wszystko mam rozpisane juz chyba na 10 kartkach
Post dodany: |18 Sty 2007|, 2007 07:48
| rdl napisał/a | | Nie, hamowanie to zupełnie inna historia i nie o to mi chodzi. Tylko i wyłącznie chodzi mi o układ przeniesienia napędu. Czyli wyznaczenie funkcji wzrostu obrotów silnika od predkosci przy załóżmy maksymalnie otwartej przepustnicy. |
A mnie chodzi o bezwładność samochodu.
Feliks Koneczny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|