Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |26 Paź 2008|, 2008 15:09
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
1. W celu otrzymania wodoru można przeprowadzić reakcję:
Za pomocą schematycznego rysunku przedstaw sposób wykonania tego doświadczenia.
Jak to zrobić? Narysować sytuację początkową: próbówka, na dole plama symbolizująca Mg, wyżej coś symbolizującego jakiś gaz (HCl) i pod spodem x jako źródło ognia, a potem sytuacja końcowa: druga próbówka, a w niej inna plama symbolizująca MgCl2 i coś symbolizującego inny gaz (H2)? Tak to ma wyglądać? Czy inaczej?
2. W układzie zamkniętym przeprowadzono reakcję:
Wyjaśnij, dlaczego zastosowanie katalizatora lub podwyższenie temperatury zwiększa szybkość tej reakcji.
Wiem tylko, że te rzeczy zwiększają szybkość, to mam w podręczniku, ale dlaczego? Temperatura zwiększa szybkość ruchu cząsteczek, ale nie wiem czy to ma coś do całej sprawy.
3. W roztworze wykryto następujące jony:  ,  ,  ,  . Napisz wzory soli, które mogły być rozpuszczone w wodzie, podając a) minimalną, b) maksymalną ich liczbę.
Liczbę czego? Soli? Minimalna to 4, a maksymalna - chyba ciężko zliczyć.
4. Wykorzystując podane równania reakcji redoks:
uszereguj pierwiastki według malejącej reaktywności.
Jak to ustalić?
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |28 Paź 2008|, 2008 15:25, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |26 Paź 2008|, 2008 15:29
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
ad 1) dokładnie - przy wodorze możesz jeszcze dodać jakąś strzałkę aby zaznaczyć, że sobie z probówki gaz wyleci ...
ad 2) van't Hoff, def. katalizatora
ad 3) min. liczba to będzie 3, a maksymalna już wymyśl sam
ad 4) zbadaj relacje miedzy pierwiastkami - który utlenia, który redukuje itd. itp.
Post dodany: |26 Paź 2008|, 2008 15:43
Data rejestracji: 13 Mar 2008 postów: 361
Co do 1) ja bym to narysował tak:
Próbówka, a w środku jakaś ciecz (HCl), jej ilość oznaczona poziomą linią. Do probówki strzałka, na początku której jest Mg. Pod probówką krzyżyk oznaczający podgrzewanie. I to wszystko. Drugiej probówki (czyli tego, co będzie po reakcji) nie rysujesz, tylko opisujesz w obserwacjach - wydziela się jakiś bezbarwny gaz. Przejrzyj arkusze maturalne z poprzednich lat, co roku jest jakieś doświadczenie, na którym możesz się wzorować robiąc ten rysunek.
Witaj [you] ! Zapoznaj się z LaTeX - czytelniejsze wzory, większa wygoda w ich odczytywaniu!
Post dodany: |26 Paź 2008|, 2008 15:43
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
Odnośnie pierwszego punktu, magnez reaguje z gazowym chlorowodorem?
Post dodany: |26 Paź 2008|, 2008 15:47
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
| noobcio napisał/a | | Próbówka, a w środku jakaś ciecz (HCl) |
no to fakt - ma byc ciesz. Nie zauwazylem u Mith'a tego gazu.
| noobcio napisał/a | | Drugiej probówki (czyli tego, co będzie po reakcji) nie rysujesz, tylko opisujesz w obserwacjach |
a to już kwestia wyznawania określonej "szkoły"
Post dodany: |26 Paź 2008|, 2008 16:04
Ok, poprawiłem już.
Podejrzewam, że ma być w formie samego schematu, bo mam tego typu zadania, w którym są miejsca specjalnie wyznaczone na opisanie obserwacji i wniosków, a tutaj - nic, więc podejrzewam, że ma być sam rysunek
Post dodany: |26 Paź 2008|, 2008 17:25
| Mr_Maks napisał/a |
| noobcio napisał/a | | Drugiej probówki (czyli tego, co będzie po reakcji) nie rysujesz, tylko opisujesz w obserwacjach |
a to już kwestia wyznawania określonej szkoły |
Szczerze mówiąc jeszcze nie spotkałem się z zadaniem na maturze, gdy jest umieszczony rysunek po przeprowadzeniu doświadczenia, albo po prostu takowego nie pamiętam . Przeważnie (zawsze ?) jest tak, że jeśli są dwie probówki obok siebie to tyczą się one tego samego etapu doświadczenia i np. wpływu danego czynnika na dwie różne substancje. Znając urok nowej matury ze schematycznym myśleniem, za zrobienie rysunku przedstawiającego sytuację po reakcji, polecieliby po punktach. Najlepiej nic nie pisać ani nie malować, gdy nie ma tego ujętego w poleceniu
Witaj [you] ! Zapoznaj się z LaTeX - czytelniejsze wzory, większa wygoda w ich odczytywaniu!
Ostatnio zmieniony przez noobcio |26 Paź 2008|, 2008 17:25, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |27 Paź 2008|, 2008 17:43
noobcio, dorwałem dzisiaj drugi arkusz i jest zadanie podobne, tyle, że tu są narysowane dwie próbówki opisane "stan początkowy" i "stan końcowy"
1. Wskaż zestaw indywiduów chemicznych, w którym znajdują się wyłącznie cząstki będące w reakcjach redoks tylko utleniaczami:
A.  ,  ,  , B  ,  ,  , C.  ,  ,  , D.  ,  ,  .
Skoro może być tylko utleniaczem, to może tylko przyjmować elektrony. Anion siarki ma 8 elektronów, więc niczego już nie przyjmie, więc A i C odpadają. W B anion azotanowy ma komplet elektronów, więc też by odpadało. W D jest żelazo, które też raczej nie ma zwyczaju przyjmować elektronów. Więc jak to ma być?
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |27 Paź 2008|, 2008 18:26, w całości zmieniany 2 razy
Post dodany: |27 Paź 2008|, 2008 19:23
| _Mithrandir napisał/a | noobcio, dorwałem dzisiaj drugi arkusz i jest zadanie podobne, tyle, że tu są narysowane dwie próbówki opisane stan początkowy i stan końcowy
|
A to ciekawe, mógłbyś powiedzieć, z którego roku to arkusz?
Co do Twojego zadania, to ja bym obstawiał D). Żelazo może być utleniaczem, co widać w reakcji tlenku żelaza z wodorem np. , gdzie przechodzi z +III na 0 stopień utlenienia.
Ostatnio zmieniony przez noobcio |27 Paź 2008|, 2008 19:24, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |27 Paź 2008|, 2008 19:42
Nie mam pojęcia, z którego roku, dostałem go od nauczycielki, nie jest to też jakiś oficjalny arkusz.
Co do zadania - już się z nim uporałem i stwierdziłem, że będzie to odpowiedź B. A i C od razu odpadają, bo anion siarkowy niższego stopnia utlenienia już mieć nie może, a wiec nie może być utleniaczem. D według mnie też odpada. Owszem, tlenek żelaza III może robić za utleniacz, ale jako substancję mam podany wolne żelazo. Nie obniży tak sobie stopnia utlenienia. Za to w B: kation wodorowy może obniżyć stopień utlenienia, cząstka fluoru też. W anionie  azot ma stopień utlenienia V, który też jak najbardziej może obniżyć. Stąd według mnie B.
Za to mam problem z tym:
W czterech zamkniętych próbówkach znajdują się bezbarwne gazy: NO, SO2, O2, NH3. Określ zawartość każdej próbówki na podstawie: a) zachowania gazu po otwarciu próbówki, b) zmiany barwy wskaźnika uniwersalnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|