• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Chemia Krwawej Mary

    31.08.2011. 18:49
    opublikowane przez: Gronek Kamil

    Ostatnio obiektem badań naukowych stał się jeden z popularniejszych na świecie koktajli alkoholowych- jak poinformował serwis "EurekAlert".


    Podczas 241. zjazdu American Chemical Society dr Neil C. Da Costa, światowy ekspert od analizy chemicznej smaków przedstawił wyniki obserwacji dotyczących wyżej wymienionego napoju.

    Jak stwierdził ekspert, Krwawa Mary jest najbardziej skomplikowanym drinkiem świata. Na nasze zmysły działają setki składników smakowych zawartych w drinku. Podczas spożywania go, odczuwamy wszystkie smaki prócz gorzkiego.

    Napój jest zasadniczo mieszaniną: wódki, soku pomidorowego i przypraw- sosów Worcesteshire i Tabasco, cytryny lub soku z limonki, chrzanu, czarnego pieprzu, soli selerowej. Podawana jest schłodzona lub z lodem, często z kawałkiem cytryny.

    Dr Da Costa zwraca szczególną uwagę na aspekty zdrowotne korzystnego działania składników koktajlu na organizm człowieka. W soku pomidorowym zawarty jest likopen, izocyjanian w chrzanie, substancje odżywcze z cytryny. Nawet okazjonalne ilości alkoholu mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

    Ze względu na to, że Krwawa Mary jest mieszaniną niestabilną, powinna być świeżo przyrządzona. Ochładzanie jej spowalnia proces pogarszania się smaku. Najmniejsze znaczenie w przygotowaniu drinka ma rodzaj wódki, ponieważ intensywny smak innych składników nie pozwala docenić droższego alkoholu.


    Źródło:
    http://lab-all.com

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Krwawa Mary (Krwawa Mery) (ang. Bloody Mary) – koktajl alkoholowy przygotowany najczęściej z wódki, soku pomidorowego i przypraw. Stał się popularny w latach 50. XX wieku. Wściekły Pies - shot składający się z wódki, sosu Tabasco , soku malinowego lub soku z czarnej porzeczki. Wściekłego psa należy pić jednym łykiem, ponieważ sok łagodzi smak wódki i Tabasco.
    Wariacją na temat Wściekłego Psa jest „Teraz Polska” - shot składający się wyłącznie z wódki i syropu o czerwonym kolorze. Opadający na dno ciężki sok tworzy podobieństwo do polskiej flagi. Poncz – mrożony lub gorący napój alkoholowy pochodzący z Indii. Pierwotnie przygotowywano go z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina. Dziś najczęściej sporządza się go z herbaty, cukru, przypraw, owoców, soków owocowych oraz alkoholu (rumu lub wódki), a czasem z samego rumu i soku. Poncze to mieszane napoje alkoholowe, najczęściej korzenne, przygotowywane od razu dla większej liczby osób i podawane w wazie.

    Sex on the Beach (pol. Seks na plaży) – koktajl alkoholowy przygotowywany z wódki, sznapsu brzoskwiniowego oraz więcej niż jednego soku owocowego (najczęściej pomarańczowego i żurawinowego). Składniki są mieszane wraz z lodem i podawane w szklankach o pojemności 240-350 ml, dekorowanych plasterkiem limonki lub cytryny. Po wstrząśnięciu podawany jest również jako shooter. Sos Worcestershire (także sos Worcester) – sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji; produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester. Produkcja sosu na skalę przemysłową ruszyła w 1837 roku. Sos jest dodatkiem smakowym do zarówno poddanych obróbce (gotowaniu) dań, jak i dań niegotowanych, w szczególności zaś do dań z wołowiny. Jest też ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu "Krwawa Mary".

    Smak – jeden z podstawowych zmysłów dostępnych organizmom, służący do chemicznej analizy składu pokarmu. U wielu organizmów smak i węch nie są oddzielone. Jako kryterium rozdzielania tych zmysłów przyjmuje się wykrywanie informacji o źródle znajdującym się w pobliżu (smak) lub oddaleniu (węch). Receptory smaku ssaków znajdują się w kubkach smakowych, podczas gdy u muszek owocowych na szczecinkach smakowych rozmieszczonych na różnych częściach ciała. Pineau des Charentes – napój alkoholowy otrzymywany z soku winogronowego mieszanego w odpowiedniej proporcji z koniakiem i następnie leżakowany przez co najmniej 14 miesięcy (różowy) lub 18 miesięcy (biały) w tym leżakowany w beczkach dębowych przez co najmniej 8 miesięcy. Mieszanie koniaku z niesfermentowanym sokiem winogronowym ma na celu niedopuszczenie do fermentacji tego soku i zachowanie jak największej ilości witamin, cukrów i innych cennych składników naturalnych. Pineau des Charentes jest z tego powodu słodsze niż typowe wino, zawiera przeważnie 17% procent alkoholu i występuje w dwóch odmianach; białej i różowej (często mylnie nazywane czerwonym Pineau).

    Colonche - meksykański napój alkoholowy otrzymywany z soku z gotowanych i ostudzonych owoców (hiszp. tuna) niektórych rodzajów jadalnych kaktusów (hiszp. nopal), zwłaszcza Opuntia streptacantha. Sam napój ma długą historię, lecz nazwa colonche ma niejasną etymologię. W języku nahuatl nazywano ten napój nochoctli (dosłownie "wino kaktusowe"). Nie opracowano jeszcze pewnego sposobu konserwacji soku i samego napoju, więc produkuje się colonche na bieżąco wyłącznie w sezonie dojrzewania owoców opuncji i konsumuje jeszcze podczas trwania fermentacji, gdy napój jest słodki (zawartość alkoholu - około 4-6 %, zawartość cukrów 7-9 % ). Kolumbia – koktajl alkoholowy przygotowywany z wódki, curaçao i soku pomarańczowego, z dodatkiem owocu granatu i cytryny.

    Frakcjonowanie - to proces separacji składników mieszaniny (stałej, ciekłej, roztworu lub zawiesiny), w którym pewna jej określona ilość jest dzielona na większą liczbę mniejszych porcji (frakcji), których skład zmienia się według jakiegoś gradientu. Frakcje są zbierane w oparciu o różnice we właściwościach składników, którymi się różnią. U wyboru podstawowej strategii frakcjonowania stoi optimum pomiędzy ilością zbieranych frakcji (a co za tym idzie ich wielkością), a ich homogennością pod względem zadanego składnika (im więcej, mniejszych frakcji, tym wzrasta ilość tych, które będą jednorodne pod względem składnika, ale wzrasta też stopień skomplikowania procesu). Frakcjonowanie umożliwia izolację więcej niż jednego składnika wyjściowego preparatu w jednym procesie. To odróżnia frakcjonowanie od innych podobnych technik separacyjnych.

    Chūhai (jap. チューハイ, 酎ハイ)japoński napój alkoholowy powstały z połączenia alkoholu destylowanego z wodą gazowaną. Nazwa chūhai jest skrótem od shōchū highball (jap. 焼酎ハイボール shōchū haibōru), który był pierwszym koktajlem alkoholowym na bazie shōchū z dodatkiem wody gazowanej i soku z cytryny. Chūhai w Japonii sprzedawany jest w puszkach i często produkowany jest na bazie wódki. W świetle japońskiego prawa o opodatkowaniu napojów alkoholowych (jap. 酒税法 Shuzeihō) chūhai podlega opodatkowaniu na zasadach identycznych jak likiery. Zdarzają się specyficzne rodzaje chūhai traktowane jak alkohole spirytusowe.

    Pisco sour - peruwiański koktajl na bazie miejscowego trunku pisco, soku z cytryny lub limonki, białek kurzych i gorzkiego likieru angostura. Uważany za narodowy koktajl Peru, chociaż również Chile rości pretensje do pierwszeństwa. Botellón - zwyczaj spożywania alkoholu w miejscach publicznych, takich jak parki, skwery i plaże. Zwyczaj ten ma swoje korzenie w Hiszpanii. Nazwa Botellón pochodzi od hiszpańskiego słowa la botella (butelka) i oznacza dużą butelkę. W Botellón uczestniczą zazwyczaj młodzi ludzie, którzy spotykają się aby porozmawiać, spożywać alkohol i posłuchać muzyki. Na południu Hiszpanii szczególnie charakterystyczne jest, że takie - w dużej mierze - spontaniczne spotkania łączą pokolenia młodszych i dużo starszych, a nawet całych rodzin. Alkohol kupowany jest w supermarketach ze względu na niskie koszty. Podobnie z napojami i lodem do drinków i wina, który jest tam dostępny w supermarketach i specjalnych sklepach. Zwyczaj spożywania alkoholu w miejscach publicznych ma także zwolenników w innych krajach, jednak nie wszędzie prawo pozwala na taki proceder.

    Rum – napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%-81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. Destylacja – rozdzielanie ciekłej mieszaniny wieloskładnikowej poprzez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników. Stosuje się ją w celu wyizolowania lub oczyszczenia jednego lub więcej związków składowych. Proces wykorzystuje różną lotność względną składników mieszaniny.

    Dodano: 31.08.2011. 18:49  


    Najnowsze