• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Nowe spojrzenie na witaminę D

    11.08.2011. 17:28
    opublikowane przez: Gronek Kamil

    Na przestrzeni ostatnich lat spojrzenie na funkcje pełnione przez witaminę D uległy modyfikacji. Początkowo witamina ta miała za zadanie utrzymać odpowiednie stężenie wapnia i fosforu w organizmie, co było związane z mineralizacją kości. Dokładniejsze poznanie roli i produktów metabolizmu witaminy D nastąpiło w drugiej połowie XX wieku.

    W przyrodzie występują dwa związki, które wykazują aktywność witaminy D:
    - cholekalcyferol , witamina pochodzenia zwierzęcego,
    - ergokalcyferol, witamina występująca głównie w drożdżach i grzybach.

    Obie odmiany różnią się budową łańcucha bocznego oraz obecnością innych prekursorów. 7- dehydrocholesterol (prekursor witaminy ) w skórze ulega fotochemicznemu przekształceniu do cholekalcyferolu po wpływem światła słonecznego (290-315 nm), które wchodzi w zakres promieniowania UVB. Badania potwierdzają, że około 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę D może pochodzić z syntezy skórnej. Ważną rzeczą jest informacja, że witaminy pochodzącej z tego źródła nie można przedawkować. Istnieją opinie, że przebywanie na świetle słonecznym w okresie wczesnego dzieciństwa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia SM (stwardnienia rozsianego).

    Szybki rozwój diagnostyki pozwolił na określenie kierunków działania witaminy D w organizmie. Przypisuje się jej udział w:
    - różnicowaniu komórek,
    - wydzielaniu insuliny,
    - w chorobach: nowotworowych, immunologicznych, neurologicznych, cukrzycy.

    Niedobory kalcytriolu- aktywnej formy witaminy , mogą prowadzić do zwiększonej podatności na zachorowania na infekcje bakteryjne oraz choroby nerek. Jest to potwierdzone z opinią pediatrów, którzy twierdzą, że dzieci z krzywicą częściej zapadają na sezonowe infekcje.

    Niski poziom witaminy D u osób starszych prowadzi do zaburzenia procesów poznawczych, zdolności do kojarzenia nowych faktów, choroby Alzheimera.

    Witamina nie występuje w wielu produktach codziennej diety. W Polsce istnieje ustawa, wedle której jest obowiązek dodawania tej witaminy łącznie z witaminą A do margaryn i mleka sproszkowanego dla niemowląt. Z dostępnych produktów większe ilości kalcytriolu można znaleźć w: rybach (śledź, makrela), borowikach, wątrobie cielęcej i wieprzowej, pieczarkach, jajkach.
    Zgodnie z obecnymi normami zapotrzebowanie na witaminę D maleje do pewnego wieku, co jest związane z dłuższą ekspozycją na światło słoneczne i urozmaiconą dietą.

    Bibliografia:
    Gazeta farmaceutyczna 02/2011

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Kwas foliowy (folacyna, witamina B9, witamina M, witamina B11, kwas listny) – organiczny związek chemiczny z grupy witamin B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folium oznaczającego "liść". Octan tokoferylu (octan witaminy E) – organiczny związek chemiczny, ester kwasu octowego i witaminy E (tokoferolu). Jest witaminowym suplementem stosowanym w produktach dermatologicznych, np. w kremach. W przeliczeniu na czystą witaminę E przenika około 5%. Inozytol (łac. myo-Inositolum) – nazwa zwyczajowa cykloheksanheksolu – cyklicznego sześciowęglowego alkoholu polihydroksylowego posiadającego sześć grup hydroksylowych (cukrol). Najczęściej spotykaną w przyrodzie formą występowania jest mio-inozytol. Bywa określany jako "witamina B8", nie jest jednak witaminą, gdyż może być syntetyzowany przez organizm.

    Kalcytriol (łac. Calcitriolum; 1,25-dihydroksycholekalcyferol, 1,25(OH)2D3) – organiczny związek chemiczny, aktywna forma witaminy D3; powstaje przez hydroksylację witaminy D3 w pozycji 25 w wątrobie przez hydroksylazę 25-hydroksykalcyferolu i w pozycji 1 w nerkach (witamina D może być również hydroksylowana w pozycjach 24 i 25, ale taka forma jest mniej aktywna). Witamina B2 (E101, ryboflawina, łac. riboflavinum) – organiczny związek chemiczny połączenie rybitolu i flawiny. W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.

    Witamina B1 (tiamina) – heterocykliczny związek chemiczny, złożony z pierścienia tiazolowego i pierścienia pirymidynowego, które połączone są mostkiem metinowym. Dla człowieka jest witaminą. Cykl witaminy K - cykl reakcji zachodzących w wątrobie, który prowadzi do regeneracji zredukowanej witaminy K w organizmie.

    Witamina A – zbiorcza nazwa organicznych związków chemicznych z grupy retinoidów (z których najważniejszy jest retinol), pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy. Test Schillinga – test pozwalający ocenić wchłanianie witaminy B12 z przewodu pokarmowego na podstawie jej wydalania z moczem. Jest pośrednią metodą ustalenia obecności czynnika wewnętrznego (IF) w soku żołądkowym. Test polega na podaniu znakowanej Co witaminy B12 i określeniu radioaktywności moczu będącej miarą wydalania związku. Test przeprowadzany jest w kilku fazach. W pierwszej fazie pacjent do badania musi być na czczo; po oddaniu moczu przyjmuje p.o. witaminę B12 znakowaną Co w dawce 1 μg, i po 2 godzinach i.m. dawkę 1000 μg samej witaminy. Pomiaru radioaktywności dokonuje się w moczu zebranym 24 godziny po podaniu witaminy B12. Normą jest >10% podanej doustnie dawki witaminy w moczu, wartości <7% wskazują na upośledzone jej wchłanianie. W drugiej fazie testu witaminę B12 podaje się łącznie z czynnikiem wewnętrznym (IF) w celu wykluczenia anemii złośliwej.

    Dodano: 11.08.2011. 17:28  


    Najnowsze