• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Zdrowe mleko, dzięki nanocząstkom

    14.02.2010. 10:02
    opublikowane przez: Piotr aewski-Banaszak

    Skażenie chemiczne mleka można w łatwy i tani sposób wykryć dzięki zmodyfikowanym powierzchniowo nanocząstkom srebra - donosi "Analyst". W 2008 roku, światowe media huczały od doniesień o kolejnych dzieciach zatrutych produkowanym w Chinach mlekiem, które skażone zostało melaminą. Łącznie, w wyniku tej produkcyjnej manipulacji, ucierpiało około 300 000 dzieci.

    Melamina, która w tajemniczych okolicznościach trafiła do mleka, to organiczny związek chemiczny stosowany jako dodatek zwiększający odporność wielu materiałów na wysoką temperaturę (przeciwpożarowe zabezpieczenie łatwopalnych materiałów). Substancja ta stanowi również składnik nawozów sztucznych, ze względu na fakt, iż cząsteczka melaminy składa się w dużej mierze z atomów azotu.
    Melamina nie jest obojętna dla ludzkiego zdrowia (co ma szczególne znaczenie u małych dzieci), dlatego też naukowcy starali się opracować wiarygodną, szybką i tanią metodę analityczną pozwalającą na wykrycie nawet śladowych jej ilości w mleku.

    Z pomocą przyszła nanotechnologia, a dokładniej nanocząstki srebra o odpowiednio zmodyfikowanej powierzchni. Nanomateriał ten - czyli srebrne drobinki o średnicy cząstek mierzonej w miliardowych częściach metra - został użyty przez naukowców z Central China Normal University (Chiny), jako element detekcyjny prostej, kolorymetrycznej metody umożliwiającej wykrycie skażenia melaminą dziecięcego mleka.

    By nanocząstki uwidaczniały obecność melaminy w badanej próbce, naukowcy pokryli ich powierzchnię p-nitroaniliną (p-NA). Dzięki elektronowym oddziaływaniom typu donor-akceptor, cząsteczka melaminy reaguje z p-NA (zintegrowaną z powierzchnią nanocząstek srebra), co powoduje sklejanie się nanocząstek. Efekt reakcji widoczny jest "gołym okiem", jako zmiana koloru - z żółtego na brązowy.

    Jak twierdzą chińscy naukowcy, opracowana nanotechnologiczna metoda wykrywania skażenia mleka melaminą jest bardzo wrażliwa i szybka, gdyż pozwala na wykrycie niezwykle niskiego stężenia melaminy (0,1 ppm) w zaledwie dwie minuty. Co więcej, do przeprowadzenia analiz nie potrzeba wysoce specjalistycznego sprzętu laboratoryjnego.

    Obecnie naukowcy pracują nad zaawansowaną wersją układu - w postaci przenośnego urządzenia, zbliżonego swą funkcjonalnością i wielkością do glukometrów, które pozwoli na prowadzenie badań czystości mleka przez osoby niewykwalifikowane, np. przez matki we własnym domu.

    Źródło:
    PAP - Nauka w Polsce

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Grupa Azoty Zakłady Azotowe "Puławy" S.A. (skrócona nazwa Grupa Azoty "Puławy") – polska grupa chemiczna z siedzibą w Puławach, specjalizująca się w wielkotonażowej produkcji nawozów azotowych, jeden z największych na świecie producentów melaminy i największe polskie przedsiębiorstwo w branży wielkiej syntezy chemicznej. Od stycznia 2013 spółka wchodzi w skład Grupy Azoty. Mleko migdałowe – zamiennik mleka krowiego stworzony z pasty migdałowej, która była również podstawą wielu dań kuchni średniowiecznej. W przeciwności do mleka krowiego nie zawiera laktozy, ani cholesterolu, dlatego może być używany jako jego substytut. Jest to rodzaj mleka, które pojawia się w wielu przepisach średniowiecznych na potrawy wielkopostne, lub innych jako zastępnik mleka krowiego. Superparamagnetyzm – zjawisko pojawiające się w niektórych materiałach magnetycznych, które składają się z bardzo małych krystalitów (1-10 nm) (zwanych nanocząstkami).

    Lerg S.A. – polskie przedsiębiorstwo z branży chemicznej z siedzibą w Pustkowie (woj. podkarpackie) specjalizujące się w produkcji żywic syntetycznych na bazie mocznika, melaminy, styrenu, fenolu i metanolu. Melamina, inaczej cyjanuramid, (2,4,6-triamino-1,3,5-triazyna) – aromatyczny związek chemiczny z grupy amin, pochodna triazyny. Otrzymywany (obecnie tylko na skalę laboratoryjną) w procesie trimeryzacji cyjanamidu oraz (na skalę przemysłową) z kwasu izocyjanowego metodami katalicznymi oraz wysokociśnieniowymi. Jest bezbarwną substancją krystaliczną.

    Aminoplasty - to grupa syntetycznych tworzyw termoutwardzalnych, otrzymywanych w reakcji polikondensacji związków aminowych (zawierających grupy aminowe) (-NH2) np. mocznik, melamina, anilina, dicyjanodiamid głównie z formaldehydem (aldehydem mrówkowym). Powstają na bazie żywic mocznikowych i melaminowych. Cząsteczki aminoplastów połączone są mostkami metylenowymi (-NH-CH2-NH-) i dimetylenoeterowymi (-NH-CH2-O-CH2-NH-). Kondensację prowadzi się na ogół w obecności katalizatorów kwaśnych, jak kwasy mineralne, kwas szczawiowy, kwas winowy itp. Aminoplasty można dokładnie odbarwić. Mleko w proszku – przetwór mleczny uzyskiwany przez odparowanie z pełnego, znormalizowanego lub chudego (odtłuszczonego) mleka krowiego prawie całej wody (pozostałość wody w proszku mlecznym to ok. 2%). Technologia produkcji mleka w proszku została opracowana w 1855 roku.

    Acetylenek srebra – metaloorganiczny związek chemiczny z grupy acetylenków. Występuje w formie białego proszku. Na powietrzu samoistnie eksploduje po podgrzaniu do 217 °C. W postaci czystej jest bardzo niebezpieczny, rozkłada się wybuchowo pod wpływem światła, dlatego często występuje jako mniej niebezpieczna mieszanina acetylenku srebra i azotanu srebra. Otrzymywany w reakcji działania acetylenu na wodny roztwór soli srebra(I), np. azotanu srebra: Laktodensymetr (galaktometr) - jest to areometr służący do pomiaru gęstości mleka. Na jego skali podane są stopnie umowne (°Ld), zwykle od 20 do 40, wskazujące tysięczne części gęstości mleka. Niekiedy laktodensymetry wyskalowane są na pomiar w temperaturze odniesienia (20°C) przy działce 0,1 i zakresie od 1015 do 1045 g/cm. Z wykorzystaniem laktodensymetru można wykazać, czy badana próbka mleka była rozcieńczana wodą lub innym roztworem wodnym.

    Bawarka – napój, którego głównymi składnikami są herbata i mleko; określana też jako herbata z mlekiem lub herbata mleczna; przygotowywana przez dodanie do gorącego mleka esencji herbacianej lub odwrotnie przez dolanie gorącego mleka do esencji herbacianej, w proporcjach zależnych od indywidualnych upodobań, a następnie posłodzona cukrem lub miodem. Czasem pije się ją bez dodatku cukru. Jest podawana najczęściej do śniadania i powinno się ją pić, gdy jest jeszcze ciepła, z pianką. Może być przyrządzana z herbaty czarnej lub herbat smakowych. Do sporządzenia wykwintnej postaci bawarki mogą być dodatkowo dodawane żółtka jaj wraz z cukrem pudrem. Bawarka może zostać doprawiona do smaku brandy, rumem, szczyptą cynamonu lub innymi składnikami.

    Ikonoskop – rodzaj lampy analizującej, do przetwarzania obrazu na sygnały elektryczne. Lampa ta składa sie z bańki próżniowej, w której znajduje się światłoczuła mozaika. Jest to w istocie płytka mikowa, na której osadzone są (izolowane elektrycznie od siebie) cząstki (tzw. ziarna) srebra pokryte warstwą cezu, dzięki któremu każda z tych cząstek stanowi element fotoelektryczny. Tylna strona płytki mikowej pokryta jest warstwą srebra, stanowiącą elektrodę sygnałową. Lampa ta zawiera również działo elektronowe ustawione pod pewnym kątem w stosunku do powierzchni mozaiki. W lampie tej obraz optyczny rzutowany na mozaikę (warstwę światłoczułą) wybija z niej elektrony powodując powstanie równoważnego obrazu potencjałowego. Wybieranie poszczególnych elementów tego obrazu odbywa się za pomocą strumienia elektronów, uzyskiwanego za pomocą działa elektronowego. Historycznie jest to pierwszy w pełni udany przetwornik do kamer telewizji elektronicznej, opracowany około 1930 roku przez Władimira Kosmę Zworykina. Wynalazek ten wyparł stosowane wcześniej systemy telewizji mechanicznej.

    Halloumi – cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty. Jest to ser półtwardy, o białym kolorze, cechujący się dużą elastycznością. Ser halloumi może być spożywany świeży lub, dzięki wysokiej temperaturze topnienia, smażony bądź grillowany.

    Dodano: 14.02.2010. 10:02  


    Najnowsze