• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Spadek spożycia wina we Francji

    30.06.2011. 16:26
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Zapytani, co najbardziej kojarzy nam się z Francją, wielu z nas najprawdopodobniej odpowie moda, sery i oczywiście... wino. Wyniki nowych badań wskazują jednak, że zamiłowanie Francuzów do wina może tracić na wyrazistości, bowiem coraz większa liczba mieszkańców Francji przestaje się identyfikować z trunkiem spopularyzowanym przez greckiego boga Dionizosa. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie International Journal of Entrepreneurship and Small Business wskazują na ostateczny zanik przekazywania tradycji francuskich win kolejnym pokoleniom.

    W okresie 28 lat spożycie wina we Francji zmalało z 7 mld do około 4 mld 75-centylitrowych butelek. To daje nieco ponad jedną butelkę wina tygodniowo na osobę dorosłą. Inne badania mówią, że niewiele ponad 16% dorosłej populacji Francji pija regularnie wino. Dane te są spójne z zaobserwowanym w ostatnich badaniach trendem spadkowym.

    Naukowcy z Groupe École Supérieure de Commerce de Pau (ESC Pau) i Université Toulouse 1 (UT1) Capitole we Francji twierdzą, że pojawiła się tendencja do odchodzenia od systematycznego spożycia wina do posiłku, gdyż ludzie wybierają wino bardziej dla przyjemności niż jako tradycyjny dodatek do każdego obiadu. Podczas gdy ogólna liczba osób pijących wino spadła, eksperci zaobserwowali wzrost liczby osób sięgających po wino okazjonalnie.

    Wyniki sugerują, że to kwestie zdrowotne są przyczyną spadku spożycia wina, zwłaszcza jeżeli chodzi o dwa ostatnie pokolenia - twierdzą współautorzy Pascal Poutet z Wydziału Samorozwoju ESC Pau i Thierry Lorey z ESC Pau oraz UT1 Capitole.

    Tandem zbadał 4 grupy osób: osoby powyżej 65 roku życia, które pamiętają II wojnę światową (pokolenie spuścizny); osoby między 40 a 65 rokiem życia, które pamiętają okres wzrostu i globalnego rozwoju (pokolenie wyżu demograficznego); osoby między 30 a 40 rokiem życia (pokolenie X); oraz osoby poniżej 30 roku życia (pokolenie Internetu).

    Według naukowców z każdym kolejnym pokoleniem następuje eskalacja postaw libertyńskich i brak szacunku dla instytucji.

    Podczas gdy wszystkie pokolenia są zgodne, co do wartości wspólnoty, dzielenia się i przyjemności wiążących się z winem, to różnią się od siebie nawykami spożywania tego trunku. Osoby powyżej 65 lat spożywają wino codziennie, potwierdzając silne dziedzictwo społeczne i kulturowe. Czerpią przyjemność z delektowania się winem z przyjaciółmi i rodziną. Pokolenie wyżu demograficznego i pokolenie X spożywają wino okazyjnie na szczeblu bardziej socjalnym z przyjaciółmi, ale nie z rodziną. W przypadku tych dwóch grup spożycie wina odgrywa rolę w kontekście statusu społecznego. W grupie poniżej 30 roku życia spożycie wina nie wiąże się ani z przyjemnością, ani dziedzictwem społecznym i jest rzadsze niż w przypadku trzech pozostałych grup.

    Zdaniem naukowców: "Występuje podwójna luka między trzema pokoleniami - starszym, średnim i młodszym. Z jednej strony istnieje luka w częstotliwości spożycia (od codziennego, przez odświętne, po sporadyczne), a z drugiej luka w przyjemności (przejście od prawdziwej przyjemności w kierunku bardziej pretensjonalnej, trudniej dostrzegalnej dla młodszego pokolenia)."

    Najstarsza grupa dostrzega symbolizm wina w aspektach kulturowych, historycznych i religijnych Francji. Grupa w wieku średnim uznaje czynniki kulturowe i gastronomiczne, ale historyczne już w mniejszym zakresie. Najmłodsza grupa przykłada niewielką wagę do wszystkich tych czynników. Należy zauważyć, że w tej ostatniej utrzymuje się jednak ogromne poczucie dumy z win.

    "Analiza pokoleniowa interpretacji wina we Francji wydaje się właściwie wyjaśniać głębokie zmiany roli wina, jakie zaszły w ciągu ostatnich 60 lat" - podkreślają autorzy. "Chodzi konkretnie o postępującą utratę odrębności, świętych i wyobrażeniowych interpretacji wina (naród, region, mniejsza waga przekazywania kultury picia wina przez ojca w rodzinie itd.) na przestrzeni pokoleń, co wyjaśnia globalne postawy konsumenckie we Francji, a zwłaszcza gwałtowny spadek ilości spożywanego wina."

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Wina bułgarskie są w większości (85%) przeznaczone na eksport. W 2011 produkcję wina szacowano na 1,3 mln hl, z czego dwie trzecie stanowiły wina czerwone. W 2004 spożycie wina na osobę wynosiło w Bułgarii 17,2 l, co stawiało kraj na 23. miejscu na świecie. Powierzchnia winnic wynosiła wówczas 97 tys. ha, do których należy doliczyć ok. 35 tys. ha leżących odłogiem. Wina francuskie – wina produkowane we Francji, pod względem powierzchni upraw winorośli (po Hiszpanii) drugim kraju na świecie, pod względem wielkości produkcji – liderem (przy czym w niektórych rocznikach Włochy produkowały więcej). Powierzchnia upraw wynosiła w 2010 roku 825 000 ha, a kraj wyprodukował wtedy 44,9 mln hl wina. Wino porzeczkowe jest napojem alkoholowym produkowanym z czerwonych lub białych porzeczek. W funkcjonującym nazewnictwie do kategorii wina porzeczkowego nie zalicza się wina z czarnej porzeczki, które stanowi odrębną kategorię. Wino porzeczkowe zaliczane jest do grupy najlepszych win owocowych. Jest to także jedno z najczęściej wytwarzanych win domowych. Amatorzy produkcji wina domowego cenią ten rodzaj wina ze względu na jakość, łatwy i szybki proces wytworzenia, klarowność gotowego wina, oraz dostępność owoców. Wadą tego rodzaju wina jest konieczność sporego rozcieńczenia moszczu ze względu na wysoką kwasowość owoców. Kwaśne wino porzeczkowe może być kupażowane z winami mało kwaśnymi jak np. z winem jabłkowym dając w rezultacie wino o odpowiedniej zawartości kwasów i ekstraktu.

    Wino różowe – rodzaj wina nazwany tak ze względu na kolor trunku. Produkuje się z je ciemnych (nazywanych czarnymi) winogron w procesie zbliżonym do tworzenia wina czerwonego. Wina portugalskie – wina produkowane w kontynentalnej części Portugalii i na Maderze. Portugalia jest ojczyzną klasycznych wzmacnianych win porto i madera, a także tradycyjnego rześkiego vinho verde. Z czasem uznanie zyskały również wina stołowe, przede wszystkim czerwone. Pod względem powierzchni upraw winorośli zajmuje z 243 tys. ha siódme miejsce na świecie, a pod względem produkcji wina – dziesiąte. Miejscowi winiarze wytwarzają go ok. 7 mln hl rocznie, z czego eksportuje się jedną trzecią.

    Indicazione geografica tipica, w skrócie IGT, jest używaną we Włoszech klasą wina, pomyślaną jako odpowiednik francuskiego vin de pays (wina regionalnego). Oznaczenie zostało wprowadzone ustawą nr 164 z 10 lutego 1992. Wina IGT są oznaczane na etykiecie regionem pochodzenia i, opcjonalnie odmianą winogron. Przepisy dopuszczają, że nie więcej niż 15% winogron może pochodzić z innego regionu niż wskazany, a wino może być sprzedawane w zbiornikach i butelkowane poza regionem. Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Napojów Winiarskich jest organizowany od 1991 r. przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa. Adresowany jest do wszystkich producentów win, miodów pitnych, wyrobów winiarskich, a także importerów wspomnianych trunków. Ocenie podlegają rozmaite kategorie wyrobów winiarskich, takie jak np.: wina gronowe, wina gronowe musujące, wina owocowe, wina owocowe aromatyzowane, wina gronowe wyprodukowane w Polsce z upraw krajowych i miody pitne.

    Kuchnia portugalska obejmuje zróżnicowane składnikowo i regionalnie potrawy. W rolniczych prowincjach Alentejo i Ribatejo popularne jest mięso (w szczególności bycze), a na kulinarne przysmaki Algarve duży wpływ miało długoletnie panowanie muzułmańskich Maurów. Ogromnym powodzeniem cieszą się wina; niewielka Portugalia była w 1999 roku 9 producentem tego trunku na świecie i zajęła 2 miejsce pod względem jego spożycia. Wzmacniane wina portugalskie, takie jak Porto czy Madera swoją sławą i uznaniem wybiegły już dawno poza granice kraju. Wina argentyńskie – wina produkowane na terenie Argentyny. Argentyna jest (1990-2011) piątym producentem wina na świecie, z roczną produkcją około 15 mln hl. Winnice uprawiane są przede wszystkim w zachodniej części kraju, między 25. a 40. równoleżnikiem.

    Blaufränkisch (węg. kékfrankos, niem. lemberger lub limberger, czeskie frankovka, słow. frankovka modrá) - czerwony, ciepłolubny, późno dojrzewający szczep wina, uprawiany głównie w Europie Środkowej: na Węgrzech i Słowacji, w Austrii i Niemczech.

    Clare Valley to jeden z najstarszych regionów uprawy wina w Australii, nie jest tak bardzo znany jak niedaleko położona Barossa Valley ale produkowane tam wina w niczym nie ustępują jakością słynnym na cały świat winom z Barossa, a według wielu osób odwiedzających ten obszar, Clare Valley jest znacznie bardziej malownicza i "romantyczna".

    Siarkowanie wina (sulfitacja) – jeden z etapów produkcji wina, polega na dodaniu do wina związków siarki na stopniu utlenienia IV w celach przeciwutleniających i konserwacyjnych. Instytut Wina Porto (por. Instituto dos Vinhos do Douro e Porto, wcześniej Instituto do Vinho do Porto) – portugalski organ państwowy, podlegający Ministerstwu Rolnictwa, powołany 6 listopada 2003 w celu niesienia pomocy producentom oryginalnego wina porto i douro. Zadaniem IVDP jest kontrola produkcji, jakości, a także eksportu, tych dwóch gatunków wina.

    Wina niemieckie stanowiły w 2007 roku 4% światowej produkcji wina, co stawia Niemcy na siódmym miejscu w klasyfikacji. Kraj wyprodukował wtedy 10,5 mln hl wina, z czego wyeksportowano 3,4 mln hl. Pod względem wielkości upraw winorośli Niemcy (102 026 ha) były wtedy piętnastym krajem na świecie i 1,3% udziału, przy czym powierzchnia upraw uwzględnia uprawy winogron deserowych. Rex bibendi - (łac. król picia, król uczty) osoba wybierana spośród biesiadników podczas ceny. Wybierano go rzutem kości. Osoba która wyrzuci największą liczbę oczek zostaje rex bibendi. Ustalał on stosunek wina do wody (rzymianie pili tylko rozcieńczone wino) oraz musiał zapewnić, aby żadnemu z biesiadników nie zabrakło wina w pucharze.

    Fermentacja jabłkowo-mlekowa jest naturalnym procesem zachodzącym przy produkcji wina, podczas którego kwas jabłkowy, zawierający dwie grupy karboksylowe ulega przekształceniu w kwas mlekowy, zawierający jedną taką grupę. Proces występuje naturalnie i powoduje zmniejszenie kwasowości wina oraz poprawienie aromatu. Aerator (wino): Aerator – urządzenie do napowietrzania wina, mające za zadanie dostarczenie, przed podaniem, jak największej ilości powietrza (tlenu) celem uwypuklenia jego charakterystycznych cech zapachowych i smakowych.

    Kékfrankos (niem. Blaufränkisch, czeskie Frankovka, słow. Frankovka modrá) - czerwony, ciepłolubny, późno dojrzewający szczep wina, uprawiany głównie w Europie Środkowej (na Węgrzech i Słowacji, w Austrii i Czechach).

    Dodano: 30.06.2011. 16:26  


    Najnowsze