• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Stołowanie się w fast foodzie podnosi ryzyko depresji

    03.04.2012. 18:26
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.

    Naukowcy z Uniwersytetu Las Palmas de Gran Canaria przy Uniwersytecie w Granadzie również ustalili powiązanie dawka-reakcja. "Im większe spożycie fast foodów, tym większe ryzyko depresji" - jak twierdzi autorka naczelna Almudena Sánchez-Villegas z Uniwersytetu Las Palmas de Gran Canaria, cytowana przez Scientific Information and News Service (SINC).

    Badani, którzy spożywają najwięcej fast foodów i wypieków przemysłowych są zazwyczaj samotni, mają złe nawyki żywieniowe i nie prowadzą zbyt aktywnego trybu życia. Ponadto palą papierosy i pracują ponad 45 godzin tygodniowo.

    Zespół twierdzi, że wyniki są równie jednoznaczne, jeżeli chodzi o spożycie wypieków przemysłowych. "Spożywanie nawet niewielkich ilości wiąże się ze znacząco wyższym ryzykiem zapadnięcia na depresję" - mówi dr Sánchez-Villegas.

    Zespół wykorzystał dane z projektu SUN realizowanego przez Uniwersytet Nawarry w ramach programu "Obserwacja diety i trybu życia". U żadnego z 8.964 badanych nigdy wcześniej nie została zdiagnozowana depresja, ani nie przepisano im leków antydepresyjnych. Naukowcy poddali ich analizie przez okres około sześciu lat. W sumie u 493 badanych stwierdzono depresję lub przepisano im antydepresanty.

    Wyniki tych najnowszych badań przynoszą dalsze potwierdzenie ustaleń projektu SUN z 2011 r., które zostały opublikowane w czasopiśmie PLoS ONE. W ramach projektu SUN rozpoznano 657 nowych przypadków depresji na 12.059 badanych. Naukowcy stwierdzili 42% wzrost ryzyka powiązany z żywnością typu fast food, czyli niższy od ustalonego w toku ostatnich badań.

    "Chociaż potrzebne są dalsze badania, spożywanie tego typu żywności powinno znaleźć się pod kontrolą ze względu na konsekwencje zdrowotne (otyłość, choroby sercowo-naczyniowe) i samopoczucie psychiczne" - mówi dr Sánchez-Villegas.

    Depresja dotyka ponad 121 mln osób na świecie. Eksperci są przekonani, że tak wysoka liczba sprawia, iż depresja jest jedną z głównych, globalnych przyczyn utraty lat życia z powodu przedwczesnej umieralności lub niepełnosprawności. Kraje o niskim i średnim poziomie dochodów raportują, że depresja jest najczęstszą przyczyną skrócenia życia opisywaną wskaźnikiem DALY.

    Niemniej dostępnych jest zbyt mało informacji na temat wpływu diety na rozwój zaburzeń depresyjnych. Wcześniejsze badania wskazywały, że pewne składniki odżywcze pełnią rolę profilaktyczną, jak np. kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B czy oliwa z oliwek. Dane sugerują również, że zdrowa dieta, taka jak popularna dieta śródziemnomorska, wiąże się z niższym ryzykiem zapadnięcia na depresję.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Dystymia (depresja nerwicowa, depresyjne zaburzenie osobowości, przewlekła depresja z lękiem) – typ depresji charakteryzujący się przewlekłym (trwającym kilka lat lub dłużej) obniżeniem nastroju o przebiegu łagodniejszym niż w przypadku depresji endogennej. Szacuje się, że około 2-5% populacji ogólnej wykazuje objawy dystymiczne. Junk food (ang. śmieciowe jedzenie) - określenie opisujące żywność tanią i łatwą w produkcji, ale ubogą pod względem dietetycznym, zawierającą tzw. puste kalorie. Często, chociaż nie zawsze słusznie, utożsamiana z pojęciem fast food. W ofercie fast foodów prócz "pustych kalorii" znajdują się także coraz częściej sałatki i surówki warzywne, które mogą stanowić dietę uzupełniającą. Depresja śródziemnomorska to depresja powstała wskutek kryzysu messyńskiego lub późniejszych podobnych procesowo zdarzeń.

    Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) – rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki. Depresja maskowana – szczególna forma depresji atypowych, polegająca na tym, że depresja jako objaw podstawowy jest mało nasilona i trudna do wykrycia, a na pierwszy plan obrazu klinicznego wysuwają się objawy somatyczne lub zaburzenia zachowania.

    Panipuri ( hindi पानीपूरी, znane również pod nazwą golgappa) - indyjskie danie, popularne jako tanie, "szybkie" jedzenie, sprzedawane zazwyczaj na ulicy. Przez niektórych zaliczane jest do miejcowych fast foodów. Rów Balsas, Depresja Balsas (hiszp. Depresión del Balsas) - szeroki region leżący poniżej poziomu morza pomiędzy Kordylierą Wulkaniczną a pasmem górskim Sierra Madre Płd. w Meksyku. W swym najniższym punkcie depresja ta osiąga głębokość 300-500 m. Z depresji Balsas źródło bierze rzeka o tej samej nazwie. Florę tego obszaru stanowią głównie krzewiaste zarośla oraz karłowate drzewa, jak również kaktusy

    Depresja sezonowa – właściwie: sezonowe zaburzenie afektywne, sezonowe zaburzenie nastroju, choroba afektywna sezonowa, depresja o sezonowym wzorcu przebiegu (ang. SAD – seasonal affective disorder). W sezonowym zaburzeniu afektywnym depresja pojawia się każdego roku około października lub listopada i utrzymuje się przez zimę, aż do całkowitej remisji (czasem wręcz do przejścia w manię) około marca, kwietnia (gdy dni stają się wyraźnie dłuższe). Oxi − narkotyk powstający ze zmieszania odpadów z produkcji kokainy z benzyną, naftą lub wapnem palonym (CaO). Powstały ok. 1990 roku, popularny w biednych dzielnicach miast Amazonii. Zażywany jest przez wdychanie oparów, uzależnia szybciej niż inne formy kokainy, nawet po jednokrotnym użyciu. U uzależnionych może wywoływać napady paranoi, depresję i inne zaburzenia psychiczne.

    Dodano: 03.04.2012. 18:26  


    Najnowsze