Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |3 Maj 2011|, 2011 00:42
Data rejestracji: 07 Wrz 2007 postów: 50
mam serię pomiarów drogi x i serię pomiarów czasu t. I mam teraz narysować wykres x(t) oraz x(t)/t. Pytanie jest takie:
Jaki charakter ruchu i jaką postać zależności matematycznej drogi od czasu sugerują Ci te wykresy?
chciałbym się upewnić czy dobrze rozumuję
Charakter ruchu - jednostajnie przyspieszony
postać matematyczna dla pierwszego wykresu to będzie x(t)=0,5at^2 ? zależność kwadratowa?
za to nie rozumiem tego pytania dla drugiego wykresu... mamy w tym wypadku proporcjonalną zależność V(t)=at
Czyli będę miał wykres gdzie na jednej osi jest x/t a na drugiej t? I wtedy będzie to linia prosta? Bo muszę metodą najmniejszych kwadratów wyznaczyć z tego przyspieszenie, a muszę skorzystać ze wzorów dla oceny parametrów linii prostej y=ax+b. Więc z wykresu x(t)/t wyznaczyć a? gdzie zmienną niezależną będzie czas a zależną x/t? (tak mi wyszło po obliczeniu niepewności)
tylko że z jednym nie mogę dojść do ładu
co robię źle, że odczytując z wykresu przyspieszenie jako współczynnik kierunkowy dostaję wartość przyspieszenia dokładnie dwa razy mniejszą niż taka jaka powinna być, gdy policzę sobie
x/t dzielone jeszcze przez t
Post dodany: |3 Maj 2011|, 2011 11:47
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Chyba zapomniałaś wklepać pomiary, bo bez tego nic mi nie wiadomo o tym ruchu
Post dodany: |3 Maj 2011|, 2011 13:20
Data rejestracji: 07 Wrz 2007 postów: 50
kolejne odległości między fotokomórkami:
8,9 cm
13,90 cm
24,90 cm
39,90 cm
54,90 cm
90,00 cm
114,00 cm
i teraz zarejestrowane czasy:
0,35 s
0,47 s
0,67 s
0,89 s
1,08 s
1,43 s
1,64 s
Post dodany: |3 Maj 2011|, 2011 17:10
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
To na pewno odległości między fotokomórkami? Czy chodzi o odległości zarejestrowane przez kolejne fotokomórki od położenia początkowego?
Jeżeli to drugie, to da się dość dobrze przybliżyć te punkty wykresem funkcji kwadratowej (załącznik, regresja kwadratowa).
Zależność ta będzie postaci  , gdzie oczywiście może zajść sytuacja, że  . Ale te współczynniki trzeba znaleźć, nie można z góry zakładać takiej czy innej postaci (być może z tego powodu dostajesz dwa razy mniejszą wartość przyspieszenia, przez to "0,5" we wzorze, zauważ, że przy Twoim założeniu x(t)/t = 0,5at^2 / t = 0,5at, a nie at). Wówczas dzieląc przez "t" niekoniecznie musisz dostać zależność liniową.
Z wykresu widać, że jeżeli przyjmiemy c=0, to będziemy dość blisko rozwiązania i wtedy będzie pasować.
Wszystko zależy od tego, jak dokładne wyniki masz otrzymać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|