Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Stechiometria, prawa gazowe.
Post dodany: |4 Lis 2009|, 2009 17:09
" "

Witam, mam problem z nastepujacym zadaniem:
2 dm3 gazowej mieszaniny chloru i wodoru o masie 4,8 grama przereagowalo tworzac chlorowodor:Obliczyc:
a)ktory z reagentow jest w niedomiarze
b)ile moli chlorowodoru powstalo
c)ktory z substratoe wystepuje w nadmiarze, ile moli tego substratu pozostanie w mieszaninie poreakcyjnej

Ulozylam uklad rownan, wedlug ktorego wyszlo mi ze objeotsc wodoru wynosi 0,47 dm3 oraz objetosc chloru jest rowna 1,53 dm3.
Nastepnie stwierdzam ze w nadmiarze zostal uzyty chlor.
Teraz obliczam liczbe moli Cl_2 (wedlug reakcji):
x=1,53 dm³/27dm³=0,067 mola.
Nastepnie obliczam nadmiar moli chloru wziety do reakcji:
x=0,021 mola
Obliczam liczbe moli chloru ktora zostala w mieszaninie poreakcjnej:
0,067mola-0,021 mola=0,046 mola(wynik zgodny z wynikiem w odpowiedziach
i teraz problem dla mnie jest obliczenie ile moli chlorowodpru powstalo
powinno wyjsc 0,042 mola
Probowalam rozwiazac tak:
0,021 mola Cl2-------x
1 mol Cl2-----------2Hcl
x=0,042mola
Prosze mi powiedziec, czy moj tok rozumowania jest dobry?Czy moge uzyc nadmiaru moli Cl2 do obliczenia ile moli chlorowodoru powstalo?bede wdzieczna za jakakolwiek wskazowke.
Magda

»więcej

^
Post dodany: |4 Lis 2009|, 2009 19:28
" "

Magda napisał/a
Witam, mam problem z nastepujacym zadaniem:
2 dm3 gazowej mieszaniny chloru i wodoru o masie 4,8 grama przereagowalo tworzac chlorowodor:Obliczyc:
a)ktory z reagentow jest w niedomiarze
b)ile moli chlorowodoru powstalo
c)ktory z substratoe wystepuje w nadmiarze, ile moli tego substratu pozostanie w mieszaninie poreakcyjnej

Ulozylam uklad rownan, wedlug ktorego wyszlo mi ze objeotsc wodoru wynosi 0,47 dm3 oraz objetosc chloru jest rowna 1,53 dm3.
Nastepnie stwierdzam ze w nadmiarze zostal uzyty chlor.
Teraz obliczam liczbe moli Cl_2 (wedlug reakcji):
x=1,53 dm³/27dm³=0,067 mola.
Nastepnie obliczam nadmiar moli chloru wziety do reakcji:
x=0,021 mola
0,067mola-0,021 mola=0,046 mola(wynik zgodny z wynikiem w odpowiedziach
i teraz problem dla mnie jest obliczenie ile moli chlorowodpru powstalo
powinno wyjsc 0,042 mola
Probowalam rozwiazac tak:
0,021 mola Cl2-------x
1 mol Cl2-----------2Hcl
x=0,042mola
Prosze mi powiedziec, czy moj tok rozumowania jest dobry?Czy moge uzyc nadmiaru moli Cl2 do obliczenia ile moli chlorowodoru powstalo?bede wdzieczna za jakakolwiek wskazowke.

Jakie warunki - temperatura, ciśnienie.
Rozumowanie poprawne - nie widzę rónania, z którego wyliczyłaś liczbę moli wodoru oraz chloru w mieszaninie przedreakcyjnej.
Wartości bliskie - rozwiąż jeszcze raz równanie biorąc dokładne masy atomowe. W równaniu "x=1,53 dm³/27dm³=0,067 mola." sprawdź czy 27 jest korekt;). A może powinno być 22,4?
Podaj ile moli wodoru i chloru było w mieszaninie przed reakcją (wodoru około 0,022mol)
Czy
"Nastepnie obliczam nadmiar moli chloru wziety do reakcji:
x=0,021 mola.
0,067mola-0,021 mola=0,046 mola"
Sprecyzuj to dokładnie - ktoś, kto będzie pobieżnie sprawdzać może Tobie pewne rzeczy poskreślać. Raczej x=0,021 mol (u mnie 0,022) przereagowało. Nadmiarem jest 0,046 mol chloru.
asdfgh

»więcej

^
Post dodany: |4 Lis 2009|, 2009 21:10
" "

a mógłby Pan/Pani przedstawic swoj tok obliczen, abym mogla porownac gdzie robie blad?dziekuje slicznie:)
Magda

»więcej

^
Post dodany: |6 Lis 2009|, 2009 16:02
Data rejestracji: 06 Lis 2009 postów: 5
" "

co prawda nie jestem pewna czy pisze w dobrym temacie, ale mógłby mi ktos pomóc z tym zadaniem?

9 gramów mieszaniny bezwodnych soli-chlorku sodu i azotanu (V) sodu rozpuszczono w wodzie i dodawano roztów azotanu (V) srebra, aż do ilościowego wytrącenia osadu. Masa osadu po odsączeniu, przemyciu i wysuszeniu wynosiła 4,41g. obliczyć skład procentowy mieszaniny soli. i powinno wyjść 20% NaCl.

i w ogóle nie wiem jak się zabrać za to zadanie...;/

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Lis 2009|, 2009 16:37
" "

Magda napisał/a
a mógłby Pan/Pani przedstawic swoj tok obliczen, abym mogla porownac gdzie robie blad?dziekuje slicznie:)

x - liczba moli chloru, masa molowa 2,02
y - liczba moli wodoru, masa molowa 70,91
założenie: podane rozważania dotyczą warunków normalnych - temperatury 0°C (273,15K) oraz ciśnienia 760 mmHg (1013 hPa)
Łączna liczba moli równa jest:
2dm³/(22,4dm³/mol)≈0,0893mol=89,3mmol
Układ równań:
70,91*x+2,02*y=4,8
x+y=2/22,4
Stąd:
x=0,0671
y=0,0222
Wodoru jest: 0,0222mol*22,4mol/dm³=0,50dm³
Chloru jest: 0,0671mol*22,4mol/dm³=1,50dm³
Zakładając 100% wydajność reakcji powstało z 0,0222mol chloru i 0,0222mol wodoru 0,0444 mol chlorowodoru, zaś w mieszaninie pozostało 0,0671-0,0222=0,0449 mol chloru.
Odpowiedzi:
a) wodór został wzięty w niedomiarze
b) powstało 0,044 mol chlorowodoru
c) chlor został wzięty w nadmiarze i pozostało go 0,0449 (0,045) mol po reakcji
asdfgh

»więcej

^
Post dodany: |7 Lis 2009|, 2009 16:51
" "

paulinaj napisał/a
co prawda nie jestem pewna czy pisze w dobrym temacie, ale mógłby mi ktos pomóc z tym zadaniem?

9 gramów mieszaniny bezwodnych soli-chlorku sodu i azotanu (V) sodu rozpuszczono w wodzie i dodawano roztów azotanu (V) srebra, aż do ilościowego wytrącenia osadu. Masa osadu po odsączeniu, przemyciu i wysuszeniu wynosiła 4,41g. obliczyć skład procentowy mieszaniny soli. i powinno wyjść 20% NaCl.

i w ogóle nie wiem jak się zabrać za to zadanie...;/

Powstały osad to chlorek srebra. Z równania reakcji wiemy, iż jeden mol chlorku sodowego reaguje z jednym molem azotanu srebra dając jeden mol osadu chlorku srebra. Chlorek srebra jest praktycznie nierozpuszczalny w wodzie.
4,41 g chlorku srebra stanowi 0,0308 mol. Zatem chlorku sodu było tyle samo moli. Po pomnożeniu ostatniej wartości przez masę molową NaCl będziemy wiedzieli, ile początkowo było gramów chlorku sodowego.
Procentowa zawartość chlorku sodowego:
(wyliczona masa chlorku sodowego)/(masę mieszaniny soli tj. 9g)*100%=20%
Procentowa zawartość azotanu sodowego:
100%-(procentowa zawartość chlorku sodowego)=80%
(mamy dwie sole: 20%+80%=100%).
asdfgh

»więcej

^
Post dodany: |7 Lis 2009|, 2009 18:01
Data rejestracji: 06 Lis 2009 postów: 5
" "

dziękuję bardzo za pomoc :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Lis 2009|, 2009 09:48
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

paulinaj, oczywiście w złym temacie, mówi o tym Regulamin działu Zadania.

asdfgh - proszę o zaznajomienie się z Regulaminem i stosowanie się do jego zasad. Ostrzeżenia dać nie mogę z racji tego, że nie ma konta, ale posty będę usuwać.
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Skocz do: