Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |13 Kwi 2009|, 2009 19:47
Data rejestracji: 13 Kwi 2009 postów: 8
Witam
Mam pytanie jak w temacie i nie potrafię go rozwiązać. Rozwaliłem wszystkie zadania jakie dostałem od znajomej na chemię z liceum, ale tego nie potrafię. Co prawda ostatnią chemię miałem 15 lat temu i może dla tego. Zapewne to proste jak się wie o co tu chodzi.
Proszę o pomoc i wytłumaczenie z czym to "jeść" i jak to rozwiązać wraz z materiałami dydaktycznymi tj. linki itp.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc mądrzejszych od siebie
Pozdrawiam
Post dodany: |13 Kwi 2009|, 2009 21:12
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
A to nie powinno być bardziej w zadaniach niż dyskusji?
Post dodany: |13 Kwi 2009|, 2009 22:18
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 10:55
Witam
No poczytałem i przyznam z żalem, że nie łapię. Czy można mi to wyłożyć łopatologicznie na jakimś przykładzie ? np na przykładzie węgla (wodorku węgla CH4)
Powtórzę zadanie : stopień utleniania wodoru w wodorkach pierwiastków drugiego okresu.
Przypuszczam, że będzie tak :
LiH : I
BeH2 : II
BH2 : III
CH4 : -IV
NH3 : -III
H2O : -II
HF : -I
jeśli jednak miałbym to uzasadnić to nie do końca to potrafię, ginę w tych obliczeniach.
Pozdrawiam
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 11:33
http://chemia.panoramix.n...roujemnosc.html - tu masz układ z elektroujemnościami pierwiastków.
I tak dla  :
Lit ma elektroujemność 1, a wodór 2,1. Stąd wniosek, że wodór bardziej przyciąga elektrony - o ładunku ujemnym -1. Od litu przyciąga jeden taki elektron, stąd jego stopień utlenienia jest równy -I.
Dla  :
Mg ma elektroujemność 1,2, a wodór 2,1. Znów to samo - wodór bardziej przyciąga elektrony. Przyciąga dokładnie 2 elektrony, każdy z ładunkiem -1, więc st. utl. to -2.
Warto zapamiętać podstawowe reguły. Tu http://forum.servis.pl/viewtopic.php?t=21610 jest o wodorkach metali, w tabelce "Stopnie utlenienia...", pkt. 3. Ponadto metale zawsze mają dodatni stopień utlenienia. Cała cząsteczka ma mieć st. utl. 0, więc st. utl. wodoru musi być ujemny (w wodorkach metali).
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 11:57
witam
Czyli by było :
LiH : I
BeH2 : II
BH2 : II
CH4 : -IV
NH3 : -III
H2O : -II
HF : -I
Zgadza się ?
Li, Be i B mają mniejszą elektroujemność więc są dodatnie, od C do F mają większą od wodoru więc są z minusem wielkość X wyrażoną rzymską cyfrą wyznacza ilość atomów wodoru w związku.
Jeśli coś nie tak poprawcie mnie.
Pozdrawiam
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 12:52
Zależy, bo w końcu nie wiem czy szukasz stopnia utlenienia dla wodoru (tak jak napisałeś w temacie posta) czy pozostałych pierwiastków w wodorkach. Jeżeli dla wodoru - to źle. Jeżeli dla pozostałych pierwiastków - to ok
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 13:09
witam
No tak jak napisałem w temacie (takie mam zadanie) :
określ stopień utleniania wodoru w wodorkach pierwiastków drugiego okresu. W książce znalazłem też przykład, a w zasadzie tabelkę dla identycznego zadania tyle, że 3 okresu i jest :
NaH : I
MgH2 : II
AlH3 : III
SiH4 : -IV
PH3 : -III
H2S : -II
HCl : -I
To jeśli mówicie, że dla wodoru jest źle to już nie wiem co mam liczyć i na co patrzeć.
Proszę o naprawdę łopatologiczne wyjaśnienie, przypominam, że ostatnią chemię miałem 15 lat temu i może stąd opór w pojmowaniu tego co chcecie mi przekazać.
Pozdrawiam
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 13:34
| _Mithrandir napisał/a | I tak dla :
Lit ma elektroujemność 1, a wodór 2,1. Stąd wniosek, że wodór bardziej przyciąga elektrony - o ładunku ujemnym -1. Od litu przyciąga jeden taki elektron, stąd jego stopień utlenienia jest równy -I.
Dla :
Mg ma elektroujemność 1,2, a wodór 2,1. Znów to samo - wodór bardziej przyciąga elektrony. Przyciąga dokładnie 2 elektrony, każdy z ładunkiem -1, więc st. utl. to -2. |
Zauważ, że jak metal ma st. utl. dodatni, to wodór ma ujemny stopień utlenienia. Ty dla np. NaH podałeś I - to jest stopień utlenienia sodu (metale zawsze mają dodatni). Jeżeli wodór ma I, to wtedy I+I=II, a tak nie może być, bo suma stopni utlenienia w obojętnej cząsteczce musi być równa 0 (w jonie - równa ładunkowi jonu), czyli tutaj I+x=0, I - st. utl. Na, x - wodoru, czyli x=-I. A jak zastosować tą bardziej ogólną metodę z elektroujemnością, to masz dla wodoru większą wartość elektroujemności. Czyli elektrony przesuwają się do wodoru (elektrony mają ładunek ujemny, czyli dodają wodorowi minusów) i wtedy wodór ma -I. Wodór może mieć tylko I, 0 albo -I, nie może być więcej, bo ma tylko jeden elektron i tylko jeden może przyjąć do dubletu elektronowego.
[ Dodano: 14 Kwiecień 2009, 13:35 ]
| kitachi napisał/a | | Proszę o naprawdę łopatologiczne wyjaśnienie, przypominam, że ostatnią chemię miałem 15 lat temu i może stąd opór w pojmowaniu tego co chcecie mi przekazać. |
Będziemy tłumaczyć do skutku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|