Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
stopień utleniania wodoru w wodorkach pierwiastków drugiego okresu
Post dodany: |13 Kwi 2009|, 2009 19:47
Data rejestracji: 13 Kwi 2009 postów: 8
" "

Witam
Mam pytanie jak w temacie i nie potrafię go rozwiązać. Rozwaliłem wszystkie zadania jakie dostałem od znajomej na chemię z liceum, ale tego nie potrafię. Co prawda ostatnią chemię miałem 15 lat temu i może dla tego. Zapewne to proste jak się wie o co tu chodzi.
Proszę o pomoc i wytłumaczenie z czym to "jeść" i jak to rozwiązać wraz z materiałami dydaktycznymi tj. linki itp.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc mądrzejszych od siebie :-)
Pozdrawiam

^
Post dodany: |13 Kwi 2009|, 2009 21:12
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
" "

A to nie powinno być bardziej w zadaniach niż dyskusji?

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |13 Kwi 2009|, 2009 22:18
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

To się może przydać: http://forum.servis.pl/viewtopic.php?t=21610

I to: http://forum.servis.pl/viewtopic.php?p=94590 - 7 post od góry (mój, ten długi)

Jeżeli po tym nadal będą problemy, to pisz ;)
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 10:55
" "

Witam
No poczytałem i przyznam z żalem, że nie łapię. Czy można mi to wyłożyć łopatologicznie na jakimś przykładzie ? np na przykładzie węgla (wodorku węgla CH4)
Powtórzę zadanie : stopień utleniania wodoru w wodorkach pierwiastków drugiego okresu.
Przypuszczam, że będzie tak :
LiH : I
BeH2 : II
BH2 : III
CH4 : -IV
NH3 : -III
H2O : -II
HF : -I
jeśli jednak miałbym to uzasadnić to nie do końca to potrafię, ginę w tych obliczeniach.
Pozdrawiam

^
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 11:06
Data rejestracji: 14 Maj 2006 postów: 910
" "

Cytat
BH2 : III

albo tak
MgH_2 {: II}
AlH_3 {: III}
SiH_4 {: -IV}
PH_3 {: -III}
H_2S {: -II}
HCl    : -I

o ile mnie pamięć nie myli to wynika z budowy atomu...np w przypadku MgH_2 magnez ma dwa elektrony walencyjne, dlatego w celu osiągnięcia oktetu albo przyjmie 6 elektronów albo 2 odda...łatwiej mu oddać i stąd Mg^{2+}, w przypadku PH_3, fosfor ma 5 elektronów, do oktety brakuje mu 3, które chętnie przyjmie i stąd P^{3-}
Ostatnio zmieniony przez Macbeth |14 Kwi 2009|, 2009 11:15, w całości zmieniany 3 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 11:33
" "

http://chemia.panoramix.n...roujemnosc.html - tu masz układ z elektroujemnościami pierwiastków.

I tak dla LiH:

Lit ma elektroujemność 1, a wodór 2,1. Stąd wniosek, że wodór bardziej przyciąga elektrony - o ładunku ujemnym -1. Od litu przyciąga jeden taki elektron, stąd jego stopień utlenienia jest równy -I.

Dla MgH_2:

Mg ma elektroujemność 1,2, a wodór 2,1. Znów to samo - wodór bardziej przyciąga elektrony. Przyciąga dokładnie 2 elektrony, każdy z ładunkiem -1, więc st. utl. to -2.

Warto zapamiętać podstawowe reguły. Tu http://forum.servis.pl/viewtopic.php?t=21610 jest o wodorkach metali, w tabelce "Stopnie utlenienia...", pkt. 3. Ponadto metale zawsze mają dodatni stopień utlenienia. Cała cząsteczka ma mieć st. utl. 0, więc st. utl. wodoru musi być ujemny (w wodorkach metali).

PW
»więcej

^
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 11:57
" "

witam
Czyli by było :
BH2 : II
Zgadza się ?
Li, Be i B mają mniejszą elektroujemność więc są dodatnie, od C do F mają większą od wodoru więc są z minusem wielkość X wyrażoną rzymską cyfrą wyznacza ilość atomów wodoru w związku.
Jeśli coś nie tak poprawcie mnie.
Pozdrawiam

^
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 12:52
" "

Zależy, bo w końcu nie wiem czy szukasz stopnia utlenienia dla wodoru (tak jak napisałeś w temacie posta) czy pozostałych pierwiastków w wodorkach. Jeżeli dla wodoru - to źle. Jeżeli dla pozostałych pierwiastków - to ok ;)

PW
»więcej

^
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 13:09
" "

witam
No tak jak napisałem w temacie (takie mam zadanie) :
określ stopień utleniania wodoru w wodorkach pierwiastków drugiego okresu. W książce znalazłem też przykład, a w zasadzie tabelkę dla identycznego zadania tyle, że 3 okresu i jest :
NaH : I
MgH2 : II
AlH3 : III
SiH4 : -IV
PH3 : -III
H2S : -II
HCl : -I
To jeśli mówicie, że dla wodoru jest źle to już nie wiem co mam liczyć i na co patrzeć.
Proszę o naprawdę łopatologiczne wyjaśnienie, przypominam, że ostatnią chemię miałem 15 lat temu i może stąd opór w pojmowaniu tego co chcecie mi przekazać.
Pozdrawiam

^
Post dodany: |14 Kwi 2009|, 2009 13:34
" "

_Mithrandir napisał/a
I tak dla LiH:

Lit ma elektroujemność 1, a wodór 2,1. Stąd wniosek, że wodór bardziej przyciąga elektrony - o ładunku ujemnym -1. Od litu przyciąga jeden taki elektron, stąd jego stopień utlenienia jest równy -I.

Dla MgH_2:

Mg ma elektroujemność 1,2, a wodór 2,1. Znów to samo - wodór bardziej przyciąga elektrony. Przyciąga dokładnie 2 elektrony, każdy z ładunkiem -1, więc st. utl. to -2.

Zauważ, że jak metal ma st. utl. dodatni, to wodór ma ujemny stopień utlenienia. Ty dla np. NaH podałeś I - to jest stopień utlenienia sodu (metale zawsze mają dodatni). Jeżeli wodór ma I, to wtedy I+I=II, a tak nie może być, bo suma stopni utlenienia w obojętnej cząsteczce musi być równa 0 (w jonie - równa ładunkowi jonu), czyli tutaj I+x=0, I - st. utl. Na, x - wodoru, czyli x=-I. A jak zastosować tą bardziej ogólną metodę z elektroujemnością, to masz dla wodoru większą wartość elektroujemności. Czyli elektrony przesuwają się do wodoru (elektrony mają ładunek ujemny, czyli dodają wodorowi minusów) i wtedy wodór ma -I. Wodór może mieć tylko I, 0 albo -I, nie może być więcej, bo ma tylko jeden elektron i tylko jeden może przyjąć do dubletu elektronowego.

[ Dodano: 14 Kwiecień 2009, 13:35 ]
kitachi napisał/a
Proszę o naprawdę łopatologiczne wyjaśnienie, przypominam, że ostatnią chemię miałem 15 lat temu i może stąd opór w pojmowaniu tego co chcecie mi przekazać.

Będziemy tłumaczyć do skutku ;)

PW
»więcej

^
Skocz do: