Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Studia- pomoc w wyborze
Post dodany: |4 Cze 2010|, 2010 22:24
Data rejestracji: 18 Lut 2010 postów: 7
" "

Witam

Czekam na wyniki z matur i w międzyczasie zastanawiam się nad wyborem studiów. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze.

Interesowałyby mnie studia, które pozwoliłyby mi wykorzystać w późniejszych latach moje nazwijmy to wrodzone zdolności:

- umiejętność szukania treściwych informacji
- umiejętność ich łączenia, skracania, selekcjonowania
- umiejętność poprawnego doboru słownictwa
- umiejętność wczucia się w sytuacje drugiego człowieka, a tym samym możliwość dobrania odpowiedniej drogi porozumienia
- szczerze pisząc umiejętność lania wody kiedy potrzeba...
- bardzo szybkie przyswajanie nowych informacji i umiejętność wykorzystania ich w praktyce
- bardzo dobra znajomość angielskiego zarówno pisownia jak i mowa
- podstawowa znajomość takich programów jak MS Office, Excel
- umiejętność szybkiego pisania na klawiaturze

Zależałoby mi na czymś praktycznym, co mnie zainteresuje. Nie żadne fizyki kwantowe, wzory chemiczne. Nie pragnę być żadnym odkrywcą czy wynalazcą.

Dodatkowo moje zainteresowania:

- komputery, grafika komputerowa, tworzenie stron, gry mmorpg (wszystko hobbistycznie)
- zainteresowanie kulturą krajów wschodnich
- film akcji, proza życia
- muzyka techno, lata 70',80',90'

No i jeszcze wartałoby dodać, że jestem osobą która nie lubi przewodzić grupą, unika tego, ale tak na prawdę podświadomie przyjmuje role lidera, a kierowanie innymi i stanie ponad nimi sprawia mu przyjemność. Co nie znaczy, że nie akceptuje siebie jako wykonawcy jednej z pomniejszych ról.

Znajdą się jakieś propozycje dla osoby mojego pokroju?
Ostatnio zmieniony przez Rooness |4 Cze 2010|, 2010 22:31, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Cze 2010|, 2010 22:44
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1396
" "

A może, co do relacji międzyludzkich, psychologia, coś w tym kierunku?

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |5 Cze 2010|, 2010 07:44
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
" "

Według mnie jesteś stworzony do bycia dziennikarzem :wink:

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Cze 2010|, 2010 21:05
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
" "

lemon napisał/a
Według mnie jesteś stworzony do bycia dziennikarzem :wink:

Pomyślałem lemon dokładnie o tym samym ;)
Rooness, widać to moim zdaniem nawet po budowie wypowiedzi. Przemyślałeś dokładnie to, o co chcesz pytać, widać że masz tak zwane lekkie pióro. Pomyśl nad studiami dziennikarskimi, chociaż może trochę brakować doświadczenia (jeśli go nie posiadasz). Później to już kilka ciekawych miejsc pracy, jak na przykład rzecznik prasowy stoi przed Tobą otworem ;)
GŁóWNY REGULAMIN | LaTeX | Zadania-Regulamin | Kompendium matematyki

Matematyka jest jak kobieta. Pierw trzeba ją pokochać, żeby coś wyszło..

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Cze 2010|, 2010 15:45
" "

Hmm dziennikarz powiadacie, nigdy nie brałem czegoś takiego pod uwagę- zwyczajnie nie przyszło mi to na myśl, ale dziękuje za pomysł. A co byście powiedzieli na mniej... kontaktowy zawód? Np. prowadzenie kampanii reklamowych dla firm czy sklepów? Te cechy mogą się też tam sprawdzić?

Ascara co do psychologii to owszem, myślałem nad tym. Siedzenie w przyszłości za biurkiem, kto wie może nawet we własnym gabinecie to bardzo przyjemna perspektywa, jednak psycholog poza rozmawianiem z ludźmi powinien też posiadać wiedze czysto praktyczną, taką jak choćby doradzenie odpowiednich medykamentów, tak?

Rodzice doradzali mi BHP, jednak po rozmowie z kolegą, który miał z tym już styczność, stwierdziłem że prędzej się wypalę niż uda mi się skończyć takie studia.

Moim największym problemem jest nieumiejętność przyswojenia sobie w ŁATWY sposób czegoś co mnie nie interesuje. Napisałem w pierwszym poście 'bardzo szybkie przyswajanie nowych informacji i umiejętność wykorzystania ich w praktyce' - owe szybkie przyswajanie tyczy się właśnie tego co interesujące. Z czymś mniej zajmującym już tak niestety nie będzie.

Tak więc podsumowując, moglibyście doradzić mi jeszcze coś związanego przykładowo z reklamą, marketingiem lub pracą bezpośrednio związaną z firmą i pracą w jej obrębie?

/edit

Dokładniej przyjrzałem się sytuacji i szczerze... zawód felietonisty bardzo by mi odpowiadał. Jeżeli prócz odpowiedzi na powyższe pytania, znajdzie się chętna osoba i przybliży mi studia także w tym kierunku to będę bardzo wdzięczny.
Ostatnio zmieniony przez Rooness |6 Cze 2010|, 2010 16:20, w całości zmieniany 3 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Cze 2010|, 2010 14:04
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1396
" "

Rooness napisał/a
Ascara co do psychologii to owszem, myślałem nad tym. Siedzenie w przyszłości za biurkiem, kto wie może nawet we własnym gabinecie to bardzo przyjemna perspektywa, jednak psycholog poza rozmawianiem z ludźmi powinien też posiadać wiedze czysto praktyczną, taką jak choćby doradzenie odpowiednich medykamentów, tak?

Nie mylisz psychiatry z psychologiem? Psycholog tylko doradza, pomaga rozwiązać problem, a kiedy uważa, że potrzebne są jakieś leki, przekierowuje do psychiatry. Jeszcze nie spotkałam się z tym, by psycholog przepisywał jakieś leki. :)

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |8 Cze 2010|, 2010 17:58
" "

Tak, najwidoczniej mi się pomyliło ;) Tak czy inaczej bo przemyśleniach, doszedłem do wniosku, że spróbuje swoich sił jako specjalista ds. reklamy i wizerunku firmy, o ile mnie przyjmią. Temat uważam za zamknięty z mojej strony, chyba że ktoś chce jeszcze coś dodać :)

Dziękuje Wszystkim za porady.

PW
»więcej

^
Post dodany: |27 Kwi 2011|, 2011 00:03
Data rejestracji: 26 Kwi 2011 postów: 1
" "

i na co ostatecznie sie zdecydowales? Stje przed podobnym wyborem wlasnie i jestem w kropce. Dziewczyna poleca mi jakas uczelnie prywatna, ze wykladowcy inaczej do Ciebie podchodza i lepsze pomoce naukowe, mozliwosci i programy czesciej sie zmieniaja przez to lepiej dostsowane do potrzeb rynku, tylko czy to ma przelozenie na rzeczywistosc?
Wg rankingow dobrze wypada wsrod prywatnych WSB, tych wszystkicj jezykowych ***** nie biore pod uwage ;p

^
Post dodany: |30 Kwi 2011|, 2011 11:30
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107
" "

Niektóre prywatne uczelnie wyższe są bardzo dobre, ale większość prezentuje niższy poziom, niż znane państwowe uczelnie, a pracodawcy o tym wiedzą. To, że wykładowcy inaczej do Ciebie podchodzą, jeszcze o niczym nie świadczy, zależy, co rozumiesz przez to "inaczej".
Najlepiej zrobisz, jeśli napiszesz do absolwentów, którzy studiowali na interesujących Cię uczelniach i kierunkach. W erze nk.pl i facebooka bardzo łatwo dotrzeć do takich ludzi, chętnie odpowiadają na pytania.
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Maj 2011|, 2011 20:15
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2347
" "

Na przykład MIT jest uczelnią prywatną, więc nie musi być z tymi prywatnymi tak źle.

PW
»więcej

^
Skocz do: