Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Studia
Przesunięty przez:
idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 21:47
|
Post dodany: |29 Kwi 2007|, 2007 15:57
Data rejestracji: 22 Kwi 2007 postów: 127
Bardzo lubię chemie... jaki kierunek studiów polecacie i gdzie?
Post dodany: |30 Kwi 2007|, 2007 10:59
Data rejestracji: 08 Kwi 2006 postów: 323
Politechnika Wrocławska. tylko tam oprócz chemi trzeba kuć sporo matmy i fizyki, bo to przewaza na piewszym roku. ;/ i niestety połowa osob rezygnuje.  . No i zalezy na jakich wykladowców się trafi. Jesli bedzie okey to Cię nauczy a jak nie to powodzenia  .
Pozdro dla wszystkich fanów mangi i anime ^^.
Nigdy nie zapomne jak zmysłowo poruszasz uczami...;)
Post dodany: |30 Kwi 2007|, 2007 15:13
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
jak lubisz chemie to chyba z kierunkiem nie powinno byc problemu:P
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |8 Maj 2007|, 2007 23:48
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Chyba podzielę zdanie majki0503.
Skoro lubisz chemię, to moze chemia.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |9 Maj 2007|, 2007 08:23
Data rejestracji: 01 Mar 2005 postów: 76
Jak się lubi chemię to nie koniecznie trzeba od razu rzucać się na collegium chemicum bo niezależnie od uczelni jest tam tyle chemii że może to człowiekowi życie obrzydzić a upodobanie do przedmiotu może bardzo szybko zamienić się w obrzydzenie.
W zamian polecałbym kierunki które mają dużo z chemią wspólnego ale dają możliwość nauczenia się jeszcze czegoś więcej: ochrona środowiska, biotechnologia, farmacja albo na uczelniach technicznych (jak ktoś lubi sie pomęczyć hihihi) technologia chemiczna lub inżynieria środowiska (dawniej zwana inżynierią sanitarną). W oczywisty sposób dobór kierunku będzie zależał również od tego jak "czujesz się" w innych dziedzinach wiedzy, przede wszystkim takich jak biologia, matematyka i fizyka. Pozdrawiam i życze powodzenia.
Post dodany: |9 Maj 2007|, 2007 12:54
| 3005krzysiek napisał/a | | W zamian polecałbym kierunki które mają dużo z chemią wspólnego ale dają możliwość nauczenia się jeszcze czegoś więcej: ochrona środowiska, biotechnologia, farmacja |
farmacja wcale tak duzo z chemia nie ma...tzn jak ktos sie interesuje typowo chemia to raczej odpada. Ale biotechnologia, albo własnie technologia chemiczna, tak jak napisałes to dobry kierunek dla kogos takiego
Post dodany: |9 Maj 2007|, 2007 14:53
Dlaczego według Ciebie farmacja nie ma dużo wspólnego z chemią? Czym są leki jak nie substancjami o określonym składzie chemicznym, których działanie w żywych organizmach to nic innego ja procesy o podłożu chemicznym i biochemicznym. Nie rozumiem dlaczego ktoś kto interesuje się "typowo" chemią nie zainteresuje się farmacją a zainteresuje się biotechnologią czy technologią chemiczną. Procesy chemiczne przebiegają wszędzie, nie tylko w reaktorach chemicznych, w żywych organizmach również. To tylko kwestia szerszego spojrzenia.
Post dodany: |9 Maj 2007|, 2007 23:43
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
E no. Technologia chemiczna jest spoko.
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |12 Maj 2007|, 2007 12:24
| Cytat | 3005krzysiek napisał:
Dlaczego według Ciebie farmacja nie ma dużo wspólnego z chemią? Czym są leki jak nie substancjami o określonym składzie chemicznym, których działanie w żywych organizmach to nic innego ja procesy o podłożu chemicznym i biochemicznym. Nie rozumiem dlaczego ktoś kto interesuje się typowo chemią nie zainteresuje się farmacją a zainteresuje się biotechnologią czy technologią chemiczną. |
na farmacji jest poprostu samo kucie. kogos kto interesuje sie naprawde chemia chyba to nie zainteresuje.
Post dodany: |12 Maj 2007|, 2007 13:20
Myślałem, że rozmawiamy o merytorycznych związkach chemii z poszczególnymi kierunkami studiów a nie o tym gdzie sie kuje a gdzie nie. Zresztą poprzednio twierdziałaś, że chemia nie ma za wiela wspólnego z farmacją a teraz uważasz że to problem kucia jest zasadniczy. Doprawdy, nie wiem która z argumentacji jest w chwili obecnej obowiazująca. Co do kucia, to tak naprawde jest kwestia indywidualna, bo kuć można na każdym kierunku, ale po co, skoro można uczyć się ze zrozumieniem. I łatwiej to i szybciej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|