Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bo¿ys³awa, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zag³ada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzieñ bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |12 Lut 2008|, 2008 13:31
Data rejestracji: 12 Lut 2008 postów: 1
witam,
mam takie pytanie, jaka jest "si³a" swiat³a s³onecznego odbitego przez lustro ?
Troche ciezko mi to wyjasnic, chodzi mi o oswietlenie pokoju przy pomocy lustra i promieni slonecznych. Zastanawia mnie to czy swiatlo po odbiciu od lustra jest s³absze czy takie same?
Z gory dzieki za pomoc i prosze o troche wyrozumialosci jesli pytanie jest glupie itp. (o fizyce nie mam zielonego pojecia  )
Tomek
Post dodany: |12 Lut 2008|, 2008 16:44
Data rejestracji: 02 Lut 2008 postów: 6
¦wiat³o jest to strumieñ fotonów.(fala elektromagnetyczna) o sile ¶wiat³a nic mi nie wiadomo. Lustro jest zwierciad³em p³askim, wiêc zgodnie z prawem odbicia k±t padania jest równy k±towi odbicia. Wiêc przy odpowiednim ustawieniu luster powinien byæ otrzymany po¿±dany efekt Jak ju¿ mówi³em nic nie wiem o sile ¶wiat³a.
Lecz je¶li chodzi o wzory to np. p=(W/c)z gdzie
p-pêd
W-ilo¶æ energii
Równanie to mo¿na wyprowadziæ , je¶li siê zastosuje idee, ¿e ¶wiat³o w biegn±cej fali skupione jest w "paczkach" zwanych fotonami. Foton jest jak cz±steczka o zerowej masie spoczynkowej. Realistyczna cz±stka o masie spoczynkowej Mi pêdzie P ma energiê W dan± równaniem: W=[(cp)^2+(Mc^2)^2]^1/2
Je¶li M=o, to otrzymujemy 1 równanie.
Nawet dla najwiêkszego stoika przy dwóch babach siada psychika.
Post dodany: |12 Lut 2008|, 2008 17:03
Data rejestracji: 26 Sie 2007 postów: 176
Chyba chodzi tu o miarê natê¿enia ¶wiat³a, czyli moc (energia/czas) przypadaj±c± na jednostkê powierzchni.
W idealnym, teoretycznym ¶wiecie, energia odbitego ¶wiat³a mo¿e byæ taka sama o padaj±cego, ale tak naprawdê s± pewne (choæ zwykle nieznaczne) straty zale¿ne od rodzaju materia³u warstwy o dbijaj±cej, z którego lustro zosta³o zrobione. Mo¿e np. do pewnych strat w wyniku polaryzacji ¶wiat³a.
s³owa s³owa, ciep³e rzeki mêtnej wody
s³owa s³owa, je¶li uwierzysz to siê utopisz
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|