Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Szwecja zaleca podnoszenie ciężarów już w wieku siedmiu lat
Dodano:
|8 Paź 2009|, 2009 16:01
|
|
|
Szwedzki krajowy związek sportowy zalecił, aby podnoszenie ciężarów wprowadzać do programu treningów dzieci już w wieku siedmiu lat, ponieważ wzmacnia układ kostny.
Sveriges Riksidrottsforbundet zrzeszający 68 związków sportowych obniżył obowiązującą od ponad 20 lat granicę wieku, kiedy zwykle rozpoczynano trening siłowy z ciężarami z piętnastu do zaledwie siedmiu lat. Jak wyjaśnił związek jest to decyzja oparta na wieloletnich badaniach naukowych.
Podjęto ją po zakończeniu badań prowadzonych przez Michaila Tonkonogiego, profesora prestiżowego uniwersytetu medycznego Karolinska Institutet w Sztokholmie. Rosyjski uczony od wielu lat zajmuje się treningiem siłowym; jest również wykładowcą w wyższej szkole sportowej w Dalarna.
"Trening siłowy z ciężarami wcale się tak bardzo nie różni w przypadkach dzieci, młodzieży czy dorosłych. Różnica polega tylko na skonstruowaniu go tak, aby dla dzieciaków był zabawą. Dotychczas wszyscy obawiali się kontuzji. A faktycznie jest odwrotnie - trening siłowy we wczesnym wieku wzmacnia kości, zwłaszcza kręgosłup" - uważa Tonkonogi.
Rosyjski naukowiec, który posiada doświadczenie z treningów judo w byłym ZSRR zwrócił uwagę na statystyki. "W Szwecji, co roku 65 tysięcy dzieci ulega kontuzjom podczas uprawiania sportu, z czego większość z nich odnoszą dziewczęta. Okazuje się, że urazy odnoszą jednostki słabsze. Zajęcia z ciężarami we wczesnym wieku są w stanie zmniejszyć ich liczbę".
Źródło:
PAP - Nauka w Polsce, Zbigniew Kuczyński
Czy wiesz że...?
wersja BETA
Doping wydolnościowy sztuczne podnoszenie wydolności fizycznej i psychicznej zawodnika metodami wykraczającymi poza normalny, "naturalny" trening, choć w praktyce granica między dopingiem i treningiem jest często bardzo trudna do ustalenia. Ogólnie za doping uważa się metody medyczne, potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które zostały oficjalnie zabronione.
pełny tekst
Moduł "Czy wiesz że...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojęcia wygenerowane w obrębie tego modułu pochodzą z Wikipedii i udostępniane są na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń.
Dostęp do pełnej wersji każdego hasła (oraz dokładnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) możliwy jest po kliknięciu w odnośnik opisany jako "pełny tekst".
|
|
|
^ |
|
 |
|
Komentarze: |
|
Ascara

|
Dodano: |9 Paź 2009|, 2009 17:55. Data rejestracji: 11 Paź 2007- postów: 1421
|
Moim zdaniem jest to racja - ja sama zaczynałam podnosić ciężkie rzeczy w takim wieku dla samej zabawy (mój tata miał zawsze pełno ciężarków różnej i/lub regulowanej wagi - wystarczyło np. zdjąć krążek z hantla - bo zajmował się tym amatorsko) - oczywiście tata mi zabraniał, ale robiłam to po kryjomu, gdyż sprawiało mi to frajdę. Dziś jestem silniejsza od wielu chłopaków w moim wieku  Jestem w stanie podnieść do góry osobę ważącą nawet 100 kg (Oczywiście po prostu podnieść, z noszeniem dookoła byłby problem  ) bez żadnych strzykań w krzyżu czy czegoś takiego, a mam dopiero 15 lat, toteż uważam ten pomysł za słuszny, mimo, iż wiele osób sądzi, że jest to niebezpieczne i nierozsądne.
|
|
|
^ |
|
 |
lemon

|
Dodano: |9 Paź 2009|, 2009 18:01. Data rejestracji: 08 Kwi 2008- postów: 816
|
Jako kulturysta amator z dużą rezerwą podchodzę do tych informacji. Z autopsji wiem, że kontakt z dużymi cięzarami może przyczynić się do urazów (nawet przy poprawnej technice). Jeśli dzieci nie będą kontrolowane przez specjalnistę to.. bywaj Szwecjo
p.s. mnei kiedyś nie chcieli wpuścić na siłownie w Rzeszowie mimo iż miałem ukończoen 16 lat
|
|
|
^ |
|
 |