Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |29 Sty 2008|, 2008 15:02
Data rejestracji: 29 Sty 2008 postów: 1
Wiadomo, że tarcie zsuwającego się klocka zaznaczamy przeciwnie do jego wektora prędkości. Dlaczego w przypadku kuli jest tak samo? Mój nauczyciel rysując kulę staczającą się z równi rysuje tarcie zaznaczając je w kierunku wierzchołka równi, czyli przeciwnie do ruchu kuli (obręczy, koła). Przecież wektor prędkości tego punktu kuli (obręczy itd), który w danej chwili dotyka równi, jest skierowany przeciwnie do ruchu staczającej się kuli.... Kiedyś mój autobus nie wyjechał na oblodzone wzniesienie. Gdyby przyjąć, że tarcie skierowane jest przeciwnie to skoro zostało ono zmniejszone przez oblodzenie, to autobus powinien łatwiej wyjechać na górę... Oczywiście jest to nonsens, ale tak to wygląda gdy tarcie toczącej się kuli narysujemy przeciwnie do kierunku ruchu kuli. Czy mój nauczyciel się myli, gdy przy rozwiązywaniu zadań tak właśnie rysuje tarcie?
Ostatnio zmieniony przez masseur |29 Sty 2008|, 2008 15:03, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |31 Sty 2008|, 2008 15:02
pytanie na zdrowy rozsądek: tarcie w ruchu kuli? wydaje mi się że w takim przypadku mówimy o naprawde śladowym tarciu. tak bardzo znikomym ze nawet niewarto o nim wspominac. tak na mój chłopski rozum ;] ale wiecie...profesor zawsze wie lepiej i wogóle ;] trzymta sie.
Post dodany: |3 Lut 2008|, 2008 13:38
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
W przypadku kuli mamy do czynienia z tzw. tarciem tocznym. Każda siła tarcia jest skierowana przeciwnie do kierunku ruchu ciała. Gdy autobus porusz się w górę równi to siła tarcia jest skierowana w dół równi.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|