Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Temat: "Wybitne postacie historyczne i sposób ich kreacji w literaturze, malarstwie i filmie. Omów na wybranych przykładach."
Post dodany: |4 Mar 2010|, 2010 17:04
Data rejestracji: 04 Mar 2010 postów: 7
" "

Witam wszystkich. Jako że sam postanowiłem wbrew powszechnym konwenansom zabrać się za prezentację, to wypadałoby tak ją napisać żeby udowodnić że i samemu nie będąc polonistą całkiem przyzwoicie ją wykonać.
Mój temat to: "Wybitne postacie historyczne i sposób ich kreacji w literaturze, malarstwie i filmie. Omów na wybranych przykładach."

Otóż orientowałem się trochę w temacie, mam na myśli "Cesarza" R. Kapuścińskiego i "Kordiana". Nie wiem co poza tym za bardzo. Jako film chciałem "Ogniem i mieczem" ale nie jestem pewien, czy przypadkiem jeśli biorę to jako film to czy komisja może mnie z treści zapytać.
Czy warto jakieś brac wiersze? Jakie inne książki? Co z malarstwem bo "Bitwa pod Grunwaldem" to trochę za bardzo oczywiste. Szukam też pomocy w napisaniu bibliografii i planu, oczywiście wiem jak docenic tak daleko posuniętą pomoc.

Pozdrawiam,
Paweł

^
Post dodany: |5 Mar 2010|, 2010 13:35
Data rejestracji: 16 Paź 2009 postów: 657
" "

może zapytać z książki :)

Co do obrazów to możesz wziąć przecież jakieś portrety królów, szlachciców.

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Mar 2010|, 2010 16:37
" "

maturalna_pomoc napisał/a
może zapytać z książki :)

Zatem lepiej wezmę film Quo Vadis - czytałem w gimnazjum, obejrzałem parę razy film...

A co z pozostałymi książkami (może wierszami?)?

^
Post dodany: |6 Mar 2010|, 2010 10:41
" "

Bema pamięci żałobny rapsod

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Mar 2010|, 2010 11:01
" "

A jak to wyważyc? 3 lektury + 1 wiersz + 1 obraz + 1 film czy może mniej lektur (tak abym się w czasie zmieścił)

^
Post dodany: |7 Mar 2010|, 2010 21:08
" "

2+1+1+1 - więcej nie zmieścisz :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Mar 2010|, 2010 22:03
" "

to jeszcze dwa pytania:

czy zostanę lepiej oceniony gdyby było 3 lektury bez wiersza czy 2 lektury z wierszem?

Chcę wziąsc Kapuścińskiego i tu pojawia się pytanie, ile minimalnie musi byc książek z programu liceum? Poza tym chciałem kordiana i dziadów lub kordiana i wiersz. Nie wiem na co się zdecydowac

^
Post dodany: |8 Mar 2010|, 2010 06:15
" "

Lepiej jak jest różnorodność gatunkowa, zatem lepiej 2 lektury i wiersz

Możesz w ogóle nie wziąć nic z programu szkolnego :)

jeśli Ci w jakiś sposób pomogłam wciśnij pod każdym moim postem hasło 'pomocny post'
Ostatnio zmieniony przez maturalna_pomoc |8 Mar 2010|, 2010 06:16, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Mar 2010|, 2010 09:22
" "

dziękuje serdecznie za pomoc :)

[ Dodano: 8 Marzec 2010, 10:39 ]
A mam jeszcze jedno pytania... (pewnie jeszcze ich kilka będę miał)

W jakiej kolejności prezentowac materiał? najpierw lektury, potem obraz wiersz i film? Ma to jakieś znaczenie?

I ile stron ma miec prezentacja? Ja słyszałem że 4-5 stron czcionką 12.
Ostatnio zmieniony przez Pawel444 |8 Mar 2010|, 2010 10:54, w całości zmieniany 1 raz  

^
Post dodany: |8 Mar 2010|, 2010 13:36
" "

kolejność jest dowolna, choć nie ukrywam, że najlepiej byłoby aby pozycje były ułożone epokami :)

Zgadza się najwięcej stron prezentacji to 5 stron czcionką 12. Wszystko zależy jednak od tego jak szybko potrafisz mówić :)

PW
»więcej

^
Skocz do: