Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |21 Lis 2009|, 2009 14:39
Data rejestracji: 02 Kwi 2009 postów: 45
Witam serdecznie, mam takie pytanie: czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co to znaczy że dana tkanka roślinna jest martwa lub żywa, np. skórka jest zbudowana z komórek żywych, a korek z komórek martwych, zwarcica z komórek żywych, a twardzica z komórek martwych, drewno z komórek żywych, a łyko z komórek martwych?
Ostatnio zmieniony przez lukaszeek07 |21 Lis 2009|, 2009 14:41, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |22 Lis 2009|, 2009 01:26
Data rejestracji: 13 Lis 2008 postów: 104
Martwe nie przeprowadzają procesów przyżyciowych, nie ma metabolizmu. Czyli jak sama nazwa wskazuje jest martwa. To jak z człowiekiem, żywy człowiek np oddycha, martwy już nie  Ale dalej są ciałami i np mogą przewodzić prąd, wodę itd dzięki prawom fizyki a nie mechanizmom znajdującym się wewnątrz. Nie wiem jak to inaczej wyjaśnić, bo martwe to po prostu martwe a żywe żywe
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: _FREE_YOUR_MIND_
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|