Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Tylko dla matematyków
Post dodany: |23 Mar 2007|, 2007 05:22
Data rejestracji: 17 Wrz 2006 postów: 172
" "

Mam zagadkę dla matematyka :D i to niezłą. Rozwiązujecie do końca dnia potem publikuję rozwiązanie. To nie jest moja praca domowa czy coś takiego tylko chcę zobaczyć ilu to zrobi. Uwaga:

Na zapytanie o wiek jego trójki dzieci sąsiad powiedział: "Iloczyn lat jest równy 36". Ponieważ to była niewystarczająca informacja dodał, że "wiek dzieci jest równy sumie okien w sąsiednim budynku. I to było za mało, więc uzupełnił, że najstarsze dziecko ma "zeza". Podaj wiek dzieci.
A najgorsze jest to, że kiedy straciłem sens życia, to nic się wtedy nie zmieniło...

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Mar 2007|, 2007 08:45
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
" "

za dużo CDAction'a :P
mój brat też mnie już o to pytał :D
Wstręciuchy ;)

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Mar 2007|, 2007 19:15
Data rejestracji: 10 Lut 2007 postów: 705
" "

Skąd mamy wiedzieć ile jest okien w sąsiednim budynku? A jesli on mieszka w domku jednorodzinnym?

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Mar 2007|, 2007 23:30
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
" "

Ciekawa zagadka.
Wyszło mi, że synowie mają odpowiednio: 9, 2 i 2 lata

wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.

Karol Darwin

PW
»więcej

^
Post dodany: |28 Mar 2007|, 2007 05:04
Data rejestracji: 17 Wrz 2006 postów: 172
" "

Wymiennik, albo czytałeś cd-action albo jednak jesteś super matematyk. Shonia prawda zadaję to pytanie każdmu :D
A najgorsze jest to, że kiedy straciłem sens życia, to nic się wtedy nie zmieniło...

PW
»więcej

^
Post dodany: |28 Mar 2007|, 2007 22:50
" "

:oops:
Nie czytałem cd-actiona. Szczerze powiedziawszy to nawet nie wiem co to jest.
Dziękuję za komplement, ale napewno nie jestem super matematykiem.
Poprostu jak czytam takie zagadki, to staram się nie skupić na tym co jest wprost napisane i doszukuję się drugiego dna. Każde słowo moż mieć kluczowe znaczenie.

wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.

Karol Darwin

PW
»więcej

^
Post dodany: |29 Mar 2007|, 2007 14:57
" "

Wymienniku, mógłbyś wytłumaczyć jak to obliczyłeś? Bo ja nawet nie wiem jak zacząć, a mnie ciekawi to zadanie :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |29 Mar 2007|, 2007 16:16
Data rejestracji: 20 Lis 2005 postów: 442
" "

mnie najbardziej ciekawi, skąd wiedziałeś, ze to synowie :mrgreen:

PW
»więcej

^
Post dodany: |30 Mar 2007|, 2007 00:44
" "

Za synów to pardon. Jakoś tak samo mi się to napisało. Wiem, to takie szowinistyczne utożsamiać dzieci z synami. Okej niech będą córki, albo ufoludki.
Z tym iloczynem, równym 36, to sprawa jest oczywista. Jeśli iloczyn tych liczb, jest równy 36, tzn. że każda z tych liczb jest podzielnikiem 36. W takim razie to są takie możliwości: 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36. Wypisałem sobie na kartce wszystkie kombinacje i obok sumy tych liczb. Trochę to potrwało, zanim je napisałem, ale wyszło mi tak:

4, 3, 3 - 10
6, 3, 2 - 11
6, 6, 1 - 13
9, 2, 2 - 13
9, 4, 1 - 14
12, 3, 1 - 16
18, 2, 1 - 21
36, 1, 1 - 38

Załózmy, że pytający policzył okna w sąsiednim budynku. Wiedział ile ich jest, ale to nadal nie wystarcza do określenia kombinacji. Zatem, któraś kombinacja się powtarza. Gdyby się nie powtarzała, to już by wiedział, jakie to liczby. Pytający bierze pod uwagę teraz tylko dwie kombinacje, w których suma liczba wynosi 13.

6, 6, 1 - 13
9, 2, 2 - 13

No i teraz klu zadania.
Cytat
najstarsze dziecko ma zeza

Skoro jest jakieś najstarsze dziecko (jedno), tzn., że nie ma najstarszych dzieci (ten zez oczywiście nie wnosi nic do sprawy). Zatem odpada kombinacja:

6, 6, 1

Pozostaje tylko jedna:

9, 2, 2

Mam nadzieję, że moje wytłumaczenie jest jasne. :P

wymiennik

Karol Darwin

PW
»więcej

^
Post dodany: |30 Mar 2007|, 2007 14:33
" "

Jeej i wszystko jasne :D

PW
»więcej

^
Skocz do: