Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Uczelnie prywatne vs Państwowe
Post dodany: |3 Wrz 2008|, 2008 12:09
Data rejestracji: 03 Wrz 2008 postów: 3
" "

Jak myślicie, czy warto zainwestować w lepsze warunki nauki na uczelni prywatnej z takim samym zapleczem wykładowców i zrezygnować tym samym z prestiżu np. UJ ??

^
Post dodany: |3 Wrz 2008|, 2008 15:47
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
" "

Wiadomo, ze wiele zalezy od tego na jakiego pracodawce trafisz oraz od specyfiki danej branzy. Jesli planujesz pracowac w zawodzie, w ktorym liczy sie wiedza a nie dyplom -a w dodatku stac Cie na to - wybierz uczelnie prywatna.

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Wrz 2008|, 2008 10:13
" "

Myślę, że stać każdego ambitnego studenta, który chce pozyskać wiedzę i coś w życiu osiągnąć. Wiem, że nie na wszystkich prywatnych uczelniach jest to osiągalne, ale np. na WSZIBie jeśli ktoś dobrze się uczy i wykazuje ambicje to przez cały okres studiów może uczyć się za darmo. Mają tam różne stypendia np. naukowe, socjalne, sportowe.
Dodatkowo nagradzane jest także czynne uczestnictwo w życiu społeczności uczelnianej.
Koniec końców nie dość, że można studiować za darmo to jeszcze jest możliwość uzyskania dodatkowych gratyfikacji :wink: , które można przeznaczyć na szeroko pojęte życie studenckie. :mrgreen:

^
Post dodany: |5 Wrz 2008|, 2008 10:42
Data rejestracji: 02 Paź 2005 postów: 960
" "

W mojej firmie zatrudnia się osoby wg tego, co mają w główce, i wielokrotnie wygrywały jakiś casting na krzesło osoby, które ukończyły uniwerek, albo np. politechnikę, a nie osoby, które ukończyły jakąś uczelnię prywatną
(znam osoby, które wykładają na uczelniach prywatnych i wiem, że tam jest niższy poziom, bo głośno się o tym mówi. Sama zresztą się o tym przekonałam, siedząc w komisji na jednym z egzaminów, gdzie poziom osób zdających był żenujący).

Mam jedno pytanie - czy na tej uczelni prywatnej możesz zrobić licencjata, czy bronisz pracę w innej placówce, pod którą ta uczelnia podlega? To jest ważne, ponieważ niekiedy wychodzą brzydkie niespodzianki podczas składania dokumentów na studia uzupełniające magisterskie.
Pozdrawiam
dudu
nie czytam i nie odpowiadam na pytania zadawane poprzez pw!
proszę nie spamować mi skrzynki! bo nie znam się na żartach!

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Wrz 2008|, 2008 11:02
Data rejestracji: 21 Sty 2005 postów: 458
" "

Europejczyk napisał/a
z prestiżu np. UJ ??

Śmiech mnie bierze:)

Pracodawcy zwracają jeszcze uwagę na to, jaka uczelnia wystawiła papierek. To fakt niepodważalny. Jednak prawda jest taka, że zarówno UJ jak i UW ma sporo kierunków, na których poziom jest porażająco niski w porownaniu z innymi. Te uczelnie jadą na renomie. Sama idę na UW (co jest sporym przypadkiem) i wiem, że już 1 października rektor przywita slowami: "najlepsza uczelnia w Polsce (bla bla)".

Choć z drugiej strony znajomy z Wawy robi w rekrutacji w sporej firmie i twierdzi, że "spora część pracodawców patrzy najpierw na to, jaka uczelnia wydała papierek. Jeżeli jest państwowa - kandydant ma ogromne szanse". Panuje przekonanie, że prywatne działają na zasadzie: "płacisz - wymagasz". Co często jest prawdą (choć nie zawsze).
Pomogłam? Kliknij i udowodnij :)

Forum Literackie - Erynie
Ostatnio zmieniony przez Rochelle |5 Wrz 2008|, 2008 11:04, w całości zmieniany 2 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Wrz 2008|, 2008 10:19
" "

dudu21 napisał/a
W mojej firmie zatrudnia się osoby wg tego, co mają w główce

I otóż to. Rekrutacja przeprowadzana według takiego kryterium jest sprawiedliwą. Kwestią indywidualną jest kto z jakim stanem wiedzy kończy studia. Nawet na uczelni państwowej można się prześliznąć przez 3-5 lat bez większego wysiłku. Pytanie tylko, czy warto inwestować swój czas dla samego papierka?
Co do WSZIBu: Tak, pracę licencjacką broni się w tej samej placówce. Natomiast, co do magisterium to jest wolny wybór.

^
Post dodany: |28 Paź 2008|, 2008 12:13
Data rejestracji: 28 Paź 2008 postów: 1
" "

Rozne opinie kraza. Ja osobiscie jestem bardzo zadowolowdeny ze studiow na wszibie. Naprawde dobra atmosfera. Jak czlowiek chce to sie wszedzie bedzie uczyl wystraczy odpowiednie podejscie.

^
Post dodany: |28 Sty 2009|, 2009 13:50
Data rejestracji: 28 Sty 2009 postów: 7
" "

Pomimo przekonania, ze najwazniejsze to to co ma się w główce, to niestety - ale nie oficjalnie - pracodawcy zwracają uwagę na papierek. Czasami jak juz zatrudnia kogoś po prywatnej mało znanej szkole to dostaje niższe wynagrodzenie niz koledzy na tym samym stanowisku z lepszej uczelni. Okrutna prawda - niestety.

Tym bardziej okrutna, że jak miałam okazję przekonać się na własnej skórze "prestiż" uczelni państwowej ma się nijak do jakości kształcenia. Wykładowcy jednym słowem mają olew na studentów uczelni państwowych. Mam porównanie i stwierdzam, że uczelnie państwowe w większosci przypadków to poprostu parodia studiów.

PW
»więcej

^
Post dodany: |29 Sty 2009|, 2009 13:23
Data rejestracji: 23 Kwi 2007 postów: 398
" "

Biorąc po uwagę że na uczelniach państwowych istnieje takie fajne pojęcie jak odsiew i po pierwszym półroczu pozostaje często nie cała połowa. (Czyli ci najlepsi). A na uczelniach prywatnych praktycznie wszyscy którzy chcą je kończą to wydaje mi się że pod tym względem państwówki górują.

Natomiast zaplecze techniczne no cóż uczelnie prywatne zawsze będą miały przewagę bo pieniądze płyną do nich ze wszystkich stron.

No cóż jeśli chodzi o papierek to jak bym był pracodawcą to wolałbym zatrudnić kogoś kto skończył Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie niż jakąś uczelnię o której nigdy nie słyszałem jeszcze zaocznie.

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Sie 2011|, 2011 12:15
Data rejestracji: 16 Sie 2011 postów: 2
" "

Zrezygnować z prestiżu UJ? - dobre pytanie. Czy rzeczywiście ta uczelnia jest jeszcze taka prestiżowa? Czy w ogóle którakolwiek uczelnia państwowa nadal jest tak prestiżowa jak kiedyś, skoro te uczelnie bez studentów nie przetrwają a uczniowie mają coraz gorsze wyniki na maturach? Uczelnia państwowa, która chwali się tym, że jest jedną z lepszych nagle przyjmuje na studia dzienne maturzystę z 80pkt? To są dwa przedmioty zdane na maturze na zaledwie 40% a maturę zdaje się mając 30%. Prestiż? No moim zdaniem nie bardzo. Zwlaszcza ze i utrzymac sie nie jest teraz tak bardzo ciezko jak kiedys.
Wszystko sie zmienia, poziom na panstwowych tez, dlatego to chyba ci z panstwowych robia taka nagonke na tych z prywatnych. Fakt, na prywatnej sie placi, ale te uczelnie wlasnie z kasy studentow sie utzrymuja. Wykladowcy ci sami co na panstwowych, material tez, tyle ze warunki o wiele lepsze i wiedza bardziej praktyczna. Owszem niewszyscy sa tam orlami - jest wielu takich ktorzy studiuja za pieniadze tatusia i nic nie robia, bo uwazaja ze jak placa to maja dostac dyplom za nic. Ale wiele osob sie uczy bo chce cos osiagnac w zyciu. A potem pracodawca weryfikuje ich wiedze.
Troche mnie to jeszcze mierzi ze patrza na dyplom i jak ktos przychodzi z UJ to ma prace do ręki a ten z Wszibu, o ktorym tu wspominacie slyszy "dziekujemy". Czesto student z prywatnej okazuje sie lepszym pracownikiem niz ten najlepszy z oslawionego UJ. ;/

^
Skocz do: