Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Uczeni z PAN wyprodukują prozdrowotny olej rzepakowy
Dodano:
|3 Sie 2010|, 2010 05:18
|
|
|
Niewielką linię do przemysłowego wytwarzania ekologicznego oleju rzepakowego o wysokich właściwościach zdrowotnych zamierzają uruchomić naukowcy z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. Olej, przeznaczony wyłącznie do sałatek, będzie się nazywał "Kropla zdrowia" i będzie bardzo bogaty w antyutleniacze, jakie znajdują się w preparatach sprzedawanych w aptekach - zapewnia kierujący projektem prof. Jerzy Tys z lubelskiego instytutu PAN.
Koszty budowy linii produkcyjnej w wysokości 5,8 mln zł zostaną sfinansowane z unijnego programu Innowacyjna Gospodarka. "To będzie taka ćwierć-przemysłowa linia produkcyjna, pilotażowa, gdzie mają być przetestowane wszystkie warunki produkcji. Chodzi o to, by później jakiś przedsiębiorca kupił ten pomysł i już wiedział, jak zbudować linię dużą" - tłumaczy Tys.
Bogactwo cennych zawartości w oleju ma zapewniać ekologiczna uprawa rzepaku oraz warunki produkcji, jakich obecnie nikt nie stosuje. Olej będzie tłoczony na zimno, bez dostępu tlenu i światła, a następnie pakowany w małe jednorazowe pojemniczki przeznaczone do otwarcia wprost na stole, tuż przed dodaniem do sałatki.
Rzepak ma być przechowywany w specjalnym silosie wypełnionym azotem, tłoczenie ma być delikatne, żeby wydobyć z nasion tylko połowę oleju, tę najcenniejszą, a jednorazowe opakowania też będą wypełnione azotem.
Cenne dla zdrowia związki, które są w nasionach rzepaku - karotenoidy, tokoferole, sterole - to tzw. wymiatacze wolnych rodników, pomagające ustrzec się przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory, choroby serca, choroba Parkinsona. Te antyutleniacze są bardzo wrażliwe na światło i na tlen, chodzi o to, żeby je zachować w oleju - tłumaczy Tys.
Prozdrowotny olej lubelscy naukowcy uzyskują dotychczas w skali laboratoryjnej. Badania potwierdziły jego właściwości. "Betakarotenoidy, kwasy omega 3 i omega 6 w odpowiednim stosunku, luteina - to w wszystko tym oleju jest. Nie trzeba kupować w aptece. To nie jest ściema, to wszystko zostało przebadane, opublikowane sprawdzone przez wielu naukowców" - zapewnia Tys.
Linia produkcyjna zaprojektowana w lubelskim instytucie PAN może mieć wydajność około 300 litrów oleju dziennie. Przy takiej wydajności litr prozdrowotnego oleju będzie kosztował około 80 zł. Tys uważa, że może on znaleźć nabywców. "Większa skala produkcji obniży koszty, a do sałatek używa się niewielkich ilości oleju" - przekonuje.
Pomysł wytwarzania prozdrowotnego oleju został zgłoszony do opatentowania. Przetarg na dostawę odpowiedniego ziarna rzepaku już został rozstrzygnięty. Niebawem rozpocznie się budowa linii produkcyjnej, ma ona ruszyć po przyszłorocznych zbiorach. KOP
PAP - Nauka w Polsce
hes/ jbr/ krf/bsz
Czy wiesz że...?
wersja BETA
Olej rzepakowy - spożywczy olej roślinny wytwarzany z rzepaku. W Polsce a także w większości krajów Europy olej rzepakowy jest podstawowym olejem roślinnym, co wynika z większej produkcji oleju w przeliczeniu na ha powierzchni rolnej niż w przypadku pozostałych roślin oleistych.
pełny tekst
Olej drzewny, zwany też olejem chińskim - olej otrzymywany przez wytłoczenie z ziaren pewnego gatunku drzewa orzechowego rosnącego w Chinach. Olej drzewny służy między innymi do utwardzania (zagęszczania) innych olejów np. oleju lnianego. Mieszanina w odpowiedniej proporcji oleju lnianego i drzewnego, powoduje szybkie schnięcie, tworząc twardą powłokę.
pełny tekst
Olej aloesowy drobno pokrojone liście aloesu zwyczajnego (Aloe vera) macerowane najczęściej w oleju sezamowym, sojowym lub rzepakowym. Olej o jasnożółtym zabarwieniu i relatywnie neutralnym zapachu. W kosmetyce stosowany najczęściej w maściach leczniczych przy suchej, pękającej, odwodnionej, zanieczyszczonej skórze, przy poparzeniach słonecznych, a także przy suchych włosach. Olej z aloe vera aktywuje funkcjonowanie skóry, reguluje wilgotność, wspomaga odbudowywanie nowych komórek, działa ukrwiająco, ochronnie, napinająco i uspokajająco. Przy poparzeniach słonecznych nakładać czysty olej zmieszany z lawendowym olejkiem eterycznym (ilość lawendy - do 2%).
pełny tekst
Moduł "Czy wiesz że...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojęcia wygenerowane w obrębie tego modułu pochodzą z Wikipedii i udostępniane są na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń.
Dostęp do pełnej wersji każdego hasła (oraz dokładnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) możliwy jest po kliknięciu w odnośnik opisany jako "pełny tekst".
|
|
|
^ |
|
 |
|
Komentarze: brak |
|
Powered by
phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
|