Pierwsza podpowiedź, jest taka, ze X jest gazem, a Y ciałem stałym i sąsiadują w jednej grupie. Takich par pierwiastków są trzy H - Li, N - P, O - S.
Druga wskazówka, że X nie łaczy się w warunkach normalnych z tlenem. Tutaj odpada trzecia para gdyż tlen nie łaczy się z tlenem w warunkach normalnych.
Trzecia wskazówka - oba pierwiastki są składnikami nawozów sztucznych. Można od biedy przyjąć, że wodór jest składnikiem nawozów sztucznych, za to lit w żadnym wypadku. Pozostaje zatem para N - P.
Potwierdza to swierdzenie, że Fosor wystepuje w postaci białej.
Podpowiedź o reaktywności pierwisatka Y może być myląca, ponieważ Lit jak i fosor sa bardzo reaktywne. tutaj trzeba znac szczegóły, że Fosor przechowuje się w wodzie, natomiast Lit w nafcie.
Odpowiedź: X = N; Y = P
Sprytne zadanie.
Chodzi tutaj o glin
Reakcja wygląda nastepująco:
ale ponieważ mamy otrzymać 2 g wodoru czyli 1 mol wodoru, to podzielmy wszystkie spółczynniki przez 3, aby własnie otrzymac 1 mol woodru i wtedy wygląda to tak:
Masa molowa gliny wynosi w zaokrągleniu 27, a 2/3 z 27 to jest dokładnie 18, czyli się zgadza.
Odpowiedź: Al
Tutaj chyba jest błąd. W pierwszym przypadku chyba się pomyliłeś i zamiast

miało być

. Oczywiście istnieje FeS, ale jemu trudno zareagowac z tlenem a tym bardziej z wytworzeniem dwutlenku siarki. A w drugim przypadku brakuje w reakcji wody.
Tak wygladałby wg mnie te reakcje z poprawkami:
A co do ilosci to jużkwestia policzenia sobie. z 4 moli pirytu otrzymujesz 8 moli dwutlnku siarki i z 1 mola miedzi/kwasu siarkowego (nie wiem co traktować jako surowiec, chyba kwas siarkowy) otrzymujesz 1 mol dwutlenku siarki. Policz masy wszystkich skałdników i sprawdź z jakiej masy składnika otrzymuje sie więcej dwutlenku siarki. Jak nie będziesz wiedzieć jak to napisz, ale najpierw sam pomyśl.
Mam nadzieję, że dostaniesz dobrą ocene.
wymiennik