Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Post dodany: |25 Paź 2009|, 2009 16:10
Witam zwracam się z prośbą o pomoc a mianowicie nie mam pomysłu jak dobrać literature przedmiotu do mojego tematu na prezentację. Temat brzmi "Poetyckie sposoby tworzenia portretu matki.Omów temat, interpretując wybrane teksty z różnych epok"
Jako literaturę przedmiotu wybrałem
- bogurodzica
- matka powieszonych
- posłuchajcie bracia miła
- Elegia o chłopcu polskim
No i właśnie co mogę dobrać jako literaturę przedmiotu. Jakakolwiek pomoc, wskazówka z waszej strony jest dla mnie mile widziana
Post dodany: |25 Paź 2009|, 2009 16:11
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1396
Post dodany: |14 Gru 2009|, 2009 20:30
Data rejestracji: 14 Gru 2009 postów: 1
Jeżeli chodzi o dobór materiałów to też mam problem. Temat mojej pracy maturalnej to " „Żyć życiem innym niż większość”. Twoje rozważania
o wybranych bohaterach literackich idących własnymi ścieżkami."
Problem tkwi w doborze postaci. Jasne, że mógłbym rozważać o Jacku Soplicy, Konradzie Wallenrodzie, czy Kordianie, ale chodzi mi raczej o coś innego... Jeżeli mam już taki temat to chciałbym nie działać według jakiś schematów, bo polonista na pewno spodziewałby się tych postaci. Chodzi mi o literaturę, której postać bohatera zbuntowanego, chodzącego własnymi ścieżkami ma zaskoczyć egzaminatora. Może zna ktoś np autorów współczesnych, którzy w swoich książkach opisują taki typ zachowania? Za pomoc będę bardzo wdzięczny.
"Żyć życiem innym niż wszyscy"
Post dodany: |26 Mar 2010|, 2010 15:49
Data rejestracji: 26 Mar 2010 postów: 1
Jeśli zrozumiałam twój temat kopas123 i jeśli nie jest za późno to z autorów współczesnych proponuję. Anne Rice "Wywiad z wampirem" postać Louis de Pointe du Lac, Trudi Canavan trylogia czarnego maga (szczególnie Nowicjuszka) postać Dannyl. Ale tak jak mówiłam nie jestem pewna czy o to chodzi. Louis jest inny niż większość wampirów nie zabija z przyjemności i woli szczury  ,a Dannyl no cóż kocha pewnego mężczyznę co w jego świecie jest surowo karane.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|