Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 9 lutego 2012
Mariusz, Bernard, Cyryl, Nikifor
 1946 - Józef Stalin wygłosił przemówienie, w którym zawarł słowa o izolacji wobec Zachodu - zapowiedź zimnej wojny
 1986 - po raz ostatni w XX wieku pojawiła się kometa Halleya
 W 1990 roku sejm RP przywrócił godło państwowe - orła w koronie
Nowe publikacje
Post dodany: |13 Mar 2010|, 2010 10:59
Data rejestracji: 13 Mar 2010 postów: 4
Witam wszystkich. Wiem,że temat prędkości ponadświetlnych jest już"oklepany", ale i tak nurtuje mnie jedno "niedomówienie".
Wiadomo, że w fizyce klasycznej i relatywistycznej założenie , że v>c jest sprzeczne z założeniami.
Ale interesuje mnie czy to założenie jest nieprawdziwe w elektrodynamice kwantowej na poziomie pojedynczych fotonów.
Feynman w swoich wykładach pisał, że istnieje amplituda ( prawdopodobieństwo ) procesu, dla którego światło ma prędkość większą i mniejszą od "c". Jednakże jak, pisałem, na poziomie fotonu i bardzo krótkich odległości. Przy większych odległościach te amplitudy się znoszą i obserwujemy "klasyczną" prędkość światła. Czy w takim razie według dzisiejszego stanu wiedzy prawdziwe jest stwierdzenie, że takie prędkości występują faktycznie ? Elektrodynamika kwantowa "rządzi się" swoimi prawami, zupełnie odmiennymi od nam znanych i zupełnie nieintuicyjnych. Czy takie stwierdzenie jest prawdziwe, czy też jest to jakby twierdzenie pomocnicze , hipoteza, pomagająca tłumaczyć świat na poziomie cząstek elementarnych ? Czy prędkość ponadświetlna pojedynczego fotonu jest "narzędziem pomocniczym", założeniem pomagającym wybrnąć z zawiłości wzorów, czy też ogólnie panującym twierdzeniem z którym fizycy się zgadzają.
Pozdr.
Post dodany: |14 Mar 2010|, 2010 01:13
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2347
| tyfon1212 napisał/a | | Wiadomo, że w fizyce klasycznej i relatywistycznej założenie , że v>c jest sprzeczne z założeniami. | No, niestety. Taki postulat nie istnieje. STW nie wyklucza występowania v>c.
A dyskusja na temat tematów kwantowych bez jakiegokolwiek odniesienia do matematyki wydaje mi się nie na miejscu.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Post dodany: |14 Mar 2010|, 2010 03:15
| Kris napisał/a | | No, niestety. Taki postulat nie istnieje. STW nie wyklucza występowania v>c. |
Kris, mógłbyś nieco rozwinąć ten wątek. STW nie wyklucza występowania większych prędkości od "c" ?
| Kris napisał/a | | A dyskusja na temat tematów kwantowych bez jakiegokolwiek odniesienia do matematyki wydaje mi się nie na miejscu. | .
Rozumiem. Ale czy mógłbyś po prostu powiedzieć, czy takie prędkości są uwzględniane w opisie zdarzeń na poziomie fotonu? Tzn, jak w moim poście wyżej : | tyfon1212 napisał/a | | Czy w takim razie według dzisiejszego stanu wiedzy prawdziwe jest stwierdzenie, że takie prędkości występują faktycznie ? | . Nie odwołuj się do matematyki ( i tak bym tego nie zrozumiał ). Chodzi mi tylko o odpowiedź , bez matematycznego uzasadnienia.
Wielkie dzięki i miłego weekendu. Pozdr.
[ Dodano: 14 Marzec 2010, 03:24 ]
Edit : prawdę mówiąc myślałem, że na poziomie pojedynczych fotonów "fizyka einsteinowska" nie jest wystarczająca do pełnego opisu zdarzeń tam zachodzących. Że potrzeba nowych założeń , w tym taki , że prędkośc fotonu w pewnych warunkach może być większa od " c".
Post dodany: |14 Mar 2010|, 2010 15:22
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2347
Od początku. Postulaty STW są dwa i mówią, że wszystkie prawa fizyczne względem układów inercjalnych zachodzą są takie same oraz, że prędkość światła względem dowolnego obserwatora inercjalnego jest identyczna.
Podejrzewam, że na poziomie fotonu do gry wchodzi zarówno mechanika kwantowa i teoria einsztanowska. A na temat ten wolałbym się nie wypowiadać, bo mam o tym blade pojęcie.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Post dodany: |14 Mar 2010|, 2010 18:10
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
| Kris napisał/a | | Podejrzewam, że na poziomie fotonu do gry wchodzi zarówno mechanika kwantowa i teoria einsztanowska |
Według mnie to już jest zahaczanie o teorię superstrun, wiec z przyczyn oczywistych lepiej zaniechać tej dyskusji.
Post dodany: |15 Mar 2010|, 2010 20:17
| tyfon1212 napisał/a | | istnieje amplituda ( prawdopodobieństwo ) procesu, dla którego światło ma prędkość większą i mniejszą od c. |
Słowa te padły, zanim jeszcze ktokolwiek słyszał o teorii strun. Chyba, że mi się daty pomyliły. Więc nie ma co " zahaczać" o tą teorię.
Po prostu ciekawi mnie, czy należy te słowa interpretować w ten sposób, że faktycznie taki pojedynczy foton jest w stanie uzyskać prędkość > c. Czy zaobserwowano takie zjawisko. A może, chociaż nikt tego jeszcze nie widział , są dowody na to.
W każdym razie dziękuję za zainteresowanie tym tematem Pozdr.
Post dodany: |16 Mar 2010|, 2010 15:51
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
Odpowiem bardziej ogólnie, istnieją prędkości większe od c, nawet tutaj na naszej planecie. Poczytaj sobie o elektrowniach atomowych, na pewno znajdziesz wzmianki na ten temat.
Ostatnio zmieniony przez lemon |16 Mar 2010|, 2010 15:54, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |13 Cze 2010|, 2010 16:43
Data rejestracji: 14 Sty 2006 postów: 124
Normalnie składamy klasycznie: c + v > c.
Ale w przypadku światła tego nie można po prostu zmierzyć, bo musi być c = const z uwagi na prawa elektrodynamiki (mają być wszędzie takie same).
Po prostu v > c występuje gdy sam nie rejestrujesz światła, lecz ktoś inny odbiera.
Np. stoisz i dajesz sygnały latarką do oddalającego się samolotu z prędkością V.
Samolot musi zachować to c, zatem światło biegnie do niego z prędkością c+V (względem latarki).
Transformujemy to do układu samolotu:
v' = v - V; standard - Galileusz.
tu mamy v = c+V, zatem w samolocie: v' = (c+V) - V = c;
Tego c+V sam nie widzisz, bo tu samolot odbiera... który też tego nie widzi - ma swoje c - i wszystko gra (jedynie fale się wydłużą, bo muszą - przecież biegną szybciej od źródła do odbiornika!).
Gdy sam odbierasz wtedy oczywiście otrzymasz swoje c i w dowolnym kierunku, co Michelson pokazał.
Trywialne sprawy, ale trudno to załapać - pewnie zbyt proste... ludzie poszukają cudów, więc je znaleźli.
Ostatnio zmieniony przez wil |13 Cze 2010|, 2010 17:18, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |3 Lut 2011|, 2011 05:21
Data rejestracji: 03 Lut 2011 postów: 5
| tyfon1212 napisał/a | Witam wszystkich. Wiem,że temat prędkości ponadświetlnych jest jużoklepany, ale i tak nurtuje mnie jedno niedomówienie.
Wiadomo, że w fizyce klasycznej i relatywistycznej założenie , że v>c jest sprzeczne z założeniami.
Ale interesuje mnie czy to założenie jest nieprawdziwe w elektrodynamice kwantowej na poziomie pojedynczych fotonów.
Feynman w swoich wykładach pisał, że istnieje amplituda ( prawdopodobieństwo ) procesu, dla którego światło ma prędkość większą i mniejszą od c. Jednakże jak, pisałem, na poziomie fotonu i bardzo krótkich odległości. Przy większych odległościach te amplitudy się znoszą i obserwujemy klasyczną prędkość światła. Czy w takim razie według dzisiejszego stanu wiedzy prawdziwe jest stwierdzenie, że takie prędkości występują faktycznie ? Elektrodynamika kwantowa rządzi się swoimi prawami, zupełnie odmiennymi od nam znanych i zupełnie nieintuicyjnych. Czy takie stwierdzenie jest prawdziwe, czy też jest to jakby twierdzenie pomocnicze , hipoteza, pomagająca tłumaczyć świat na poziomie cząstek elementarnych ? Czy prędkość ponadświetlna pojedynczego fotonu jest narzędziem pomocniczym, założeniem pomagającym wybrnąć z zawiłości wzorów, czy też ogólnie panującym twierdzeniem z którym fizycy się zgadzają.
Pozdr. |
moment, a upiorne oddziaływanie na odległość? splątanie fotonów? informacja w tym wypadku musi poruszać się z prędkością nadświetlną. czy informacja może być niematerialna? tzn pozbawiona atrybutu materialnego nośnika? nie sądzę..
wniosek v>c jest faktem.
(tylko mróweczki od cyfr tego jeszcze nie policzyły)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|