Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bo¿ys³awa, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zag³ada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzieñ bez Papierosa
Nowe publikacje
VIII Lubelski Festiwal Nauki/Naukowcy: mi³o¶æ to czysta chemia
Dodano:
|5 Pa¼ 2011|, 2011 10:47
|
|
|
Adrenalina dodaje nam odwagi na pocz±tku znajomo¶ci, a fenyloetyloamina sprawia, ¿e nie widzimy negatywnych cech partnera. Sprawdzaj±c poziom dopaminy we krwi partnera, mo¿emy siê przekonaæ o jego wierno¶ci lub niewierno¶ci. O tym, które hormony odpowiadaj± za stan zakochania, które za smutek po rozstaniu i na czym - z naukowego punktu widzenia - polega mi³o¶æ od pierwszego wejrzenia podczas Lubelskiego Festiwalu Nauki mówi³ Mateusz Gortat z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Choæ niektórzy uwa¿aj±, ¿e mi³o¶æ od pierwszego wejrzenia, to wymys³ romantyków, naukowcy znale¼li wyt³umaczenie i dla tego "zjawiska". Co dzieje siê wtedy w naszym mózgu?
"Kiedy widzimy osobê, która w naszym mózgu jest +zakodowana+ jako mi³e do¶wiadczenie z przesz³o¶ci, to informacje wzrokowe, s³uchowe, czy zapach przekazuj± impulsami nerwowymi do poszczególnych p³atów informacje o tym, ¿e w naszym otoczeniu pojawi³o siê co¶, co powinno nas zainteresowaæ" - wyt³umaczy³ Mateusz Gortat.
Wyja¶ni³, ¿e czê¶æ naukowców promuje tezê skojarzeñ, zgodnie z któr± przez ca³e nasze ¿ycie nabieramy do¶wiadczenia i pewne sytuacje sk³adaj± siê na do¶wiadczenia pozytywne lub negatywne. Taki baga¿ do¶wiadczeñ, który wskazuje, co mamy robiæ, znajduje siê w czê¶ci mózgu zwanej hipokampem.
"Na podstawie tych do¶wiadczeñ - które nie musz± byæ wcale zwi±zane z kobiet±, mê¿czyzn± czy mi³o¶ci± - spotykane osoby klasyfikujemy jako te, które lubimy lub nie" - wyja¶nia³ Gortat.
Dlatego, pomimo ¿e jeszcze nie znamy danej osoby, nasz organizm ma ju¿ informacjê, ¿e w naszym pobli¿u znajduje siê obiekt, którym powinni¶my siê zainteresowaæ. "Dlatego zaczynamy reagowaæ: jeste¶my podenerwowani i zaczynaj± siê nam pociæ rêce" - powiedzia³ prelegent.
Co nam dodaje odwagi na pocz±tku znajomo¶ci? "Pierwszym hormonem, który pojawia siê, gdy widzimy kogo¶ atrakcyjnego jest adrenalina. Jest bod¼cem do dzia³ania i podjêcia ryzyka. W konsekwencji mo¿e powodowaæ u nas krótk± rado¶æ" - wyja¶ni³ Gortat.
Jak t³umaczy³, w pierwszym etapie znajomo¶ci go gry wkracza fenyloetyloamina, która dzia³a podobnie jak ¶rodki dopinguj±ce i "dodaje nam skrzyde³". To w³a¶nie jej "zawdziêczamy" nadmierny optymizm, brak tchu i bezsenno¶æ. Daje nam si³ê do dzia³ania i szybsze bicie serca.
"Je¿eli nawi±¿emy z kim¶ wiê¼, poziom fenyloetyloaminy w naszej krwi wzrasta. Taki podwy¿szony poziom mo¿e siê utrzymywaæ nawet przez rok. Dlatego znana jest teoria, która mówi, ¿e je¿eli zwi±zek przetrwa rok, to bêdzie dobrze" - powiedzia³ Gortat.
To w³a¶nie fenyloetyloamina sprawia, ¿e w pierwszym etapie znajomo¶ci nie widzimy negatywnych cech partnera. "Przez pewien czas zabezpiecza nasz zwi±zek, by¶my nie wytykali partnerowi jego wad" - doda³ wyk³adowca.
Jak powiedzia³, fenyloetyloamina ma te¿ swoj± "nêdzn± substytutkê", czyli czekoladê. "Czekolada mo¿e nas wprowadzaæ w stan lekko¶ci. Jednak w uk³adzie trawiennym mamy enzymy, które bardzo szybko j± rozk³adaj± z czekolady. Trzeba by³oby zje¶æ trzy tabliczki czekolady by zauwa¿yæ jaki¶ efekt" - wyja¶ni³ Gortat.
Adrenalina i fenyloetyloamina daj± rado¶æ podobn± do oszo³omienia, w przeciwieñstwie do nich endorfiny - zwane moleku³ami szczê¶cia - powoduj± stabiln± rado¶æ i uspokojenie. U¶mierzaj± ból i dzia³aj± trochê jak narkotyk, bo uzale¿niaj±.
"Je¿eli nasz zwi±zek trwa³ jaki¶ czas i siê rozpadnie, to stres, który wtedy odczuwamy, +zawdziêczamy+ w³a¶nie endorfinom. Kiedy byli¶my z kim¶, kto utrzymywa³ poziom naszych endorfin na sta³ym poziomie, a po rozstaniu ten poziom nagle spad³, to organizm zachowuje siê tak, jakby zabrano mu narkotyk" - wyja¶ni³ Gortat.
Kiedy spotyka nas zawód mi³osny w naszym organizmie wzrasta poziom jeszcze jednego zwi±zku - kortyzolu. To hormon stresu, który pojawia siê np. przed wyst±pieniem publicznym. "Jego poziom w naszym organizmie bardzo czêsto ulega zmianom. Problem pojawia siê wtedy, gdy zaczyna siê utrzymywaæ na sta³ym wysokim poziomie, co mo¿e prowadziæ do depresji czy za³amania nerwowego" - powiedzia³ prelegent.
Kiedy zwi±zek ju¿ trochê trwa, we krwi pojawia siê oksytocyna - hormon blisko¶ci i utrwalenia w zwi±zku. "Zapewnia poczucie szczê¶cia, odprê¿enia, cementuje zwi±zek. Jest to ju¿ g³êbokie uczucie, co¶ wiêcej ni¿ zauroczenie. Mo¿na powiedzieæ, ¿e to mi³o¶æ" - wyja¶ni³ Gortat.
Czy jest co¶, co decyduje o sk³onno¶ci do wierno¶ci lub niewierno¶ci? Zdaniem naukowców poziom dopaminy. Chc±c przekonaæ siê o w³a¶ciwo¶ciach tego zwi±zku, uczeni ze Stanów Zjednoczonych zbadali jej poziom w populacji nornic. Jeden gatunek tych gryzoni charakteryzowa³ siê monogami±, drugi poligami±. Okaza³o siê, ¿e zawarto¶æ dopaminy we krwi nornic poligamicznych jest znacznie wiêksza, ni¿ we krwi zwierz±t ³±cz±cych siê na sta³e w pary. "Je¶li kto¶ chcia³by sprawdziæ wierno¶æ partnera, to najlepiej mierzyæ poziom dopaminy. Je¶li jest wysoki to trzeba pilnowaæ i mieæ na oku" - powiedzia³ Gortat.
PAP - Nauka w Polsce, Ewelina Krajczyñska
agt/bsz
Czy wiesz ¿e...?
wersja BETA
Zjawisko Somogyi znaczy wzrost glikemii wystêpuj±cy w kilka godzin po niedocukrzeniu. Najczê¶ciej jest to poranna hiperglikemia po nocnym niedocukrzeniu. Dzieje siê tak dlatego, ¿e organizm odpowiada na niski poziom cukru we krwi wydzieleniem hormonów ( glukagon, adrenalina, hormon wzrostu) podwy¿szaj±cych stê¿enie cukru we krwi. Samo stwierdzenie wysokiej porannej glikemii niekoniecznie musi oznaczaæ, ¿e w nocy poziom cukru te¿ by³ wysoki. Znajomo¶æ warto¶ci glikemii nocnej jest istotna do ustalenia postêpowania leczniczego.
pe³ny tekst
Lubelski Festiwal Nauki - najwiêksza impreza naukowa w Lublinie, maj±ca na celu popularyzacjê nauki w spo³eczeñstwie, szczególnie w¶ród m³odzie¿y, prezentacjê projektów badawczych realizowanych w uczelniach i jednostkach naukowych, promocjê uczelni i jednostek badawczych oraz integracjê lubelskiego ¶rodowiska naukowego. Festiwal ma tak¿e zachêciæ do uprawiania i podgl±dania nauki oraz pracy naukowców, pokazaæ, ¿e praca naukowca mo¿e byæ ciekawa, a studia mog± pomóc w realizacji marzeñ.
pe³ny tekst
"Mi³o¶æ i nienawi¶æ" utwór pochodz±cy z albumu Mój dom. Kompozycja zamieszczona zosta³a na ósmej pozycji na kr±¿ku. Trwa 3 minuty i 56 sekund. Utwór jest pi±tym co do najd³u¿szych piosenek zawartych na p³ycie.
pe³ny tekst
Modu³ "Czy wiesz ¿e...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojêcia wygenerowane w obrêbie tego modu³u pochodz± z Wikipedii i udostêpniane s± na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z mo¿liwo¶ci± obowi±zywania dodatkowych ograniczeñ.
Dostêp do pe³nej wersji ka¿dego has³a (oraz dok³adnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) mo¿liwy jest po klikniêciu w odno¶nik opisany jako "pe³ny tekst".
|
|
|
^ |
|
 |
|
Komentarze: brak |
|