Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
W Warszawie I Festiwal Komisu Historycznego
Dodano:
|20 Cze 2011|, 2011 00:33
|
|
|
Spotkania z twórcami komiksów, m.in. z Henrykiem Chmielewskim, autorem przygód "Tytusa, Romka i Atomka", warsztaty dla młodych plastyków, prelekcje na temat komiksu i kiermasz wydawniczy odbyły się w sobotę w Warszawie w ramach I Festiwalu Komisu Historycznego.
Organizatorem festiwalu był IPN. W stołecznym Centrum Edukacyjnym Instytutu Przystanek Historia było tłoczno od samego rana. Przyszli nie tylko rodzice z dziećmi, fani "Papcia Chmiela", czyli Henryka Chmielewskiego, ale także sporo dorosłych miłośników komiksu historycznego.
Najwięcej miłośników obrazkowych historyjek ściągnęła wystawa poświęcona przygodom Tytusa, Romka i Atomka. "Gdy skończyłem 80 lat spoważniałem i pomyślałem, że moi trzej bohaterowie powinni teraz przeżyć również coś poważnego" - żartował, otwierając ekspozycję 88-letni "Papcio Chmiel". Dodał, że w ten właśnie sposób narodził się pomysł na albumy o perypetiach Tytusa, Romka i Atomaka pod Grunwaldem, w Powstaniu Warszawskim i wojnie polsko-bolszewickiej.
Nestor polskiego komiksu oprowadzał zwiedzających i opowiadał o pracy nad kolejnymi wydawnictwami. Ujawnił, że tworząc rysunki korzystał z autentycznych wydarzeń, w których uczestniczyli członkowie jego rodziny. Np. w albumie poświęconym wojnie 1920 r. wystąpił jego kuzyn Józef Kopeć z Łukowa, który jako młody chłopak wziął udział w walkach na przedpolach Warszawy. Poniósł śmierć pod Ossowem.
Henryk Chmielewski przyznał, że najwięcej obaw miał, tworząc komiks o Powstaniu Warszawskim. "Bałem się opinii kombatantów, że powiedzą: +powstanie, to taka poważna sprawa, a tu jakiś Tytus, Romek i Atomek+. Ale w końcu uznałem, że sam jestem byłym powstańcem i wziąłem się do pracy. Udało się, środowisko dobrze przyjęło komiks" - wspominał.
Młodzi twórcy komiksów historycznych nie mogą się odwoływać do swoich przeżyć. Zanim wezmą do ręki ołówek, muszą sięgać do poważnych opracowań naukowych. "Trzeba poznać nie tylko kontekst wydarzeń, w których biorą udział nasi bohaterowie. Ważne jest, by na rysunkach mieli odpowiednie do okresu mundury, uzbrojenie. Nie może być tak, że np., akcja dzieje się we wrześniu 1939 r., to w tle pojawia się czołg, który został wprowadzony do walki dopiero w 1944 r." - wyjaśnił PAP Krzysztof Wyrzykowski, autor rysunków do "Wilczych tropów" wydanych właśnie przez IPN.
Przygotowanie tego komiksu, stworzenie scenariusza i rysunków zajęło Krzysztofowi Wyrzykowskiemu i Sławomirowi Zajączkowskiemu ponad pół roku.
Na kiermaszu, który towarzyszył festiwalowi, można było kupić najnowsze komiksy historyczne. Nie zabrakło nowych wydań komiksów z czasów PRL.
"Zwykle z peerelem kojarzą kapitan Kloss i kapitan Żbik. Ale jeszcze w latach 60. komiks praktycznie nie istniał. Podobnie jak coca-cola był +wytworem zgniłego kapitalizmu+ i jako taki nie miał racji bytu" - powiedział w rozmowie z PAP prof. Jerzy Eisler, szef warszawskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej. Dodał, że to wcale nie przeszkadzało państwu, by z produkcji komiksów czerpać korzyści.
Dom Słowa Polskiego drukował zeszyty pełne dzielnych policjantów i nieustraszonych kowboi, ale szły one nie do polskich kiosków, a do Holandii, Belgii, Danii, które u nas zamawiały druk. "To były pierwsze komiksy, jaki oglądałem, bo czytać ich nie mogłem - przyznał profesor, wspominając, że w Domu Słowa pracowała matka jego kolegi, która przynosiła uszkodzone egzemplarze.
PAP - Nauka w Polsce
wka/ ura/bsz
Czy wiesz że...?
wersja BETA
The Movie (ang. "Film") - polski komiks internetowy autorstwa Roberta Sienickiego. Pierwszy pasek (komiks przybiera formę kilku obrazków, trzech-czterech, ułożonych poziomo) został zamieszczony w czerwcu 2006 roku. Kolejne paski dodawane są 2 razy w tygodniu. "The Movie" to nazwa magazynu filmowego, w redakcji którego pracują bohaterowie komiksu. Obecnie robiona jest także pełnometrażowa wersja komiksu, o podtytule "Festiwal filmowy".
pełny tekst
Polski Dzień Darmowego Komiksu - wprowadzona w 2007 roku przez wydawnictwo timof i cisi wspólnicy inicjatywa wzorowana na amerykańskim Free Comic Book Day polegająca na publikowaniu darmowych komiksów. Ma ona na celu uatrakcyjniać ofertę czytelniczą oraz zachęcać potencjalnego nowego czytelnika do sięgnięcia po komiks. Od 2009 roku do inicjatywy PDDK włączyły się także inne wydawnictwa. Ma miejsce dorocznie w czasie trwania MFK - darmowe komiksy są zwykle dodawane do regularnych zakupów.
pełny tekst
Moduł "Czy wiesz że...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojęcia wygenerowane w obrębie tego modułu pochodzą z Wikipedii i udostępniane są na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń.
Dostęp do pełnej wersji każdego hasła (oraz dokładnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) możliwy jest po kliknięciu w odnośnik opisany jako "pełny tekst".
|
|
|
^ |
|
 |
|
Komentarze: brak |
|