Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |25 Sty 2009|, 2009 22:33
Data rejestracji: 29 Lut 2008 postów: 256
Nie mogę dojść dlaczego w podanych związkach wartościowości pierwiastków są takie, a nie inne (podałam poprawne odp.). Może mi ktoś wytłumaczy (także jeżeli chodzi o znaki)?
Post dodany: |25 Sty 2009|, 2009 22:43
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Post dodany: |25 Sty 2009|, 2009 23:09
Faktycznie stopnie utlenienia.
Dzięki za linka (na pewno się przyda), ale pomimo tego nie udało mi się rozwikłać przykładu 1., 4., i 8. (licząc od lewej do prawej, z góry na dół).
Dlaczego flour w 8. ma stopień utlenienia -1, jak w zasadach pisze, że zawsze +1? (Może błąd, ale wątpię, bo to pisał wykładowca uniwersytecki).
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 09:58
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
ad 1
Nie jestem do końca pewien, ale zdaje się, że w większości przypadków azot ma stopień utlenienia równy -3. Wodór wiadomo +1 i tlen w takich związkach -2, zatem stopień utlenienia chromu można łatwo wyliczyć, gdyż suma stopni utleniania każdego pierwiastka ze związku musi być równa 0.
ad 4
Mg jest berylowcem a zatem ma stopień utleniania równy +2. Tym samym aby suma stopni utlenienia była równa 0, azot musi mieć st. utleniania równy -3.
ad 8
Zasada, że fluorowce mają zawsze taki stopień utlenienia niezależnie od związku w jakim występują obowiązuje z tym, że stopień ten wynosi -1. Tym samym we fluorku tlenu st. utleniania tlenu wynosi +2.
Ostatnio zmieniony przez Kris |26 Sty 2009|, 2009 11:46, w całości zmieniany 1 raz

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 11:33
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
| Kris napisał/a | ad 4
Mg jest berylowcem a zatem ma stopień utleniania równy +2. Tym samym aby suma stopni utlenienia była równa 0, azot musi mieć st. utleniania równy -2. |
Hmm jeśli chodzi o przypadek , to czy azot nie ma w nim stopnia utlenienia -3? Mamy 3 atomy Mg o stopniu utlenienia +2 oraz 2 atomy N o stopniu utlenienia -3, suma stopniu utlenienia wynosi 0...
Natomiast jak wygląda możesz zobaczyć tutaj
Ostatnio zmieniony przez Mich@l |26 Sty 2009|, 2009 12:12, w całości zmieniany 2 razy

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 12:02
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
| Kris napisał/a | ad 1
Nie jestem do końca pewien, ale zdaje się, że w większości przypadków azot ma stopień utlenienia równy -3. |
Z tym się nie mogę zgodzić. Ja w większości przypadków natrafiam na stopień utlenienia azotu 5, tą regułą nie można się kierować. Liczyć należy za pomocą reguł ogólnych (są w każdym podręczniku do chemii ogólnej w LO), a niektóre przypadki po prostu zapamiętać, jak w grupie cyjanowej. Ew. można skorzystać ze znajomości budowy cząsteczki - tutaj chodzi oczywiście o ilość i kolejność wiązań między poszczególnymi pierwiastkami. Gdyby rozpadło się któreś z wiązań, to elektrony, które je tworzyły, "przejdą" do pierwiastka o wyższej elektroujemności (elektroujemność można sprawdzić w tablicach). Każdy jeden "punkt" stopnia utlenienia pochodzi od jednego wiązania (pierwiastek, przy którym zostaną elektrony z wiązania uzyskuje stopień utlenienia ujemny, a drugi pierwiastek - dodatni). Jeżeli mamy np. grupę cyjanową -C≡N, to widać, że azot tworzy trzy wiązania z węglem. Azot ma większą elektroujemność niż węgiel (azot: 3, węgiel: 2,5), więc z każdego wiązania doliczamy -1 do stopnia utlenienia. A że są trzy wiązania, to stopień utlenienia azotu wynosi . Oczywiście nie musi to oznaczać, że węgiel ma stopień utlenienia 3, bo ma jeszcze jedno wolne wiązanie, zależy co będzie do niego przyłączone. Z trzech wiązań z azotem uzyskuje stopień utlenienia 3. Z pozostałego może uzyskać: a) stopień utlenienia -1 (gdy przyłączony pierwiastek jest bardziej elektroujemny niż węgiel) i wtedy stopień utlenienia węgla jest równy -1+3=2; b) stopień utlenienia 1 (gdy przyłączony pierwiastek jest mniej elektroujemny niż węgiel) i wtedy stopień utlenienia węgla jest równy 3+1=4. Tą regułę można stosować w każdym przypadku, jeżeli tylko zna się budowę cząsteczki danego związku chemicznego. Ale polecam tylko w przypadkach, gdy ciężko jest ustalić wartość stopnia utlenienia, gdyż jest to bardziej czasochłonne niż ogólne reguły, o których wspomniałem wcześniej.
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 12:07
A to (CN)2 sie trja w powiesciach kryminalnych (ten zapach gorzkich migdałøw  ). Podobno nikt nie wie jak smakuje ta substancja  .
Jeszcze do tego (CN)2. Mam tam narysowany schemat jak wyglada ten zwiazek (ten z kreskami), jak moge z niego wywnioskowac wartoßciowoߢ (dla mnie wychodzi C4 i N3, chodz wtedy nie sumje sie do zera)? I skad wiedziec jaki znak (oba niemetale)?
[ Dodano: 26 Styczeń 2009, 12:11 ]
Ok, juz wyjasnione
_Mithrandir, czytasz mi w myslach
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 12:12
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Wychodzi na to, że jest to związek o takiej budowie (w przybliżeniu): N≡C-C≡N. Jeżeli chodzi o wartościowość (chyba, że masz na myśli stopień utlenienia, to wtedy jest duża różnica), to po prostu liczysz, ile wiązań tworzy każdy atom. Jak widać, azot tworzy 3 wiązania, więc jego wartościowość to III, a węgiel tworzy 4 wiązania, więc jego wartościowość to IV (wartościowość w przeciwieństwie do stopnia utlenienia zawsze jest dodatnia, zapisujemy ją cyframi rzymskimi).
[ Dodano: 26 Styczeń 2009, 12:14 ]
| waruna napisał/a | Ok, juz wyjasnione
_Mithrandir, czytasz mi w myslach |
Cieszę się Tylko pamiętaj, że wartościowość to absolutnie nie to samo, co stopień utlenienia
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 16:29
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
| _Mithrandir napisał/a | | Tylko pamiętaj, że wartościowość to absolutnie nie to samo, co stopień utlenienia |
Dokładnie. Węgiel w jest na +III stopniu utlenienia, mimo, że tworzy 4 wiązania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|