Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
wartościowość pierwiastków
Post dodany: |25 Sty 2009|, 2009 22:33
Data rejestracji: 29 Lut 2008 postów: 256
" "

Nie mogę dojść dlaczego w podanych związkach wartościowości pierwiastków są takie, a nie inne (podałam poprawne odp.). Może mi ktoś wytłumaczy (także jeżeli chodzi o znaki)?

PW
»więcej

^
Post dodany: |25 Sty 2009|, 2009 22:43
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
" "

Hm... A to nie są czasem stopnie utlenienia?

[ Dodano: 25 Styczeń 2009, 22:44 ]
Tutaj masz dokładnie wytłumaczone http://forum.servis.pl/viewtopic.php?t=21610

PW
»więcej

^
Post dodany: |25 Sty 2009|, 2009 23:09
" "

Faktycznie stopnie utlenienia.
Dzięki za linka (na pewno się przyda), ale pomimo tego nie udało mi się rozwikłać przykładu 1., 4., i 8. (licząc od lewej do prawej, z góry na dół).
Dlaczego flour w 8. ma stopień utlenienia -1, jak w zasadach pisze, że zawsze +1? (Może błąd, ale wątpię, bo to pisał wykładowca uniwersytecki).

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 09:58
" "

ad 1
Nie jestem do końca pewien, ale zdaje się, że w większości przypadków azot ma stopień utlenienia równy -3. Wodór wiadomo +1 i tlen w takich związkach -2, zatem stopień utlenienia chromu można łatwo wyliczyć, gdyż suma stopni utleniania każdego pierwiastka ze związku musi być równa 0.

ad 4
Mg jest berylowcem a zatem ma stopień utleniania równy +2. Tym samym aby suma stopni utlenienia była równa 0, azot musi mieć st. utleniania równy -3.

ad 8
Zasada, że fluorowce mają zawsze taki stopień utlenienia niezależnie od związku w jakim występują obowiązuje z tym, że stopień ten wynosi -1. Tym samym we fluorku tlenu st. utleniania tlenu wynosi +2.
Ostatnio zmieniony przez Kris |26 Sty 2009|, 2009 11:46, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 11:33
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
" "

Kris napisał/a
ad 4
Mg jest berylowcem a zatem ma stopień utleniania równy +2. Tym samym aby suma stopni utlenienia była równa 0, azot musi mieć st. utleniania równy -2.

Hmm jeśli chodzi o przypadek Mg_3N_2, to czy azot nie ma w nim stopnia utlenienia -3? Mamy 3 atomy Mg o stopniu utlenienia +2 oraz 2 atomy N o stopniu utlenienia -3, suma stopniu utlenienia wynosi 0... :) :?:

Natomiast jak wygląda (CN)_2 możesz zobaczyć tutaj
Ostatnio zmieniony przez Mich@l |26 Sty 2009|, 2009 12:12, w całości zmieniany 2 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 11:47
" "

Cytat

Kris napisał/a
ad 4
Mg jest berylowcem a zatem ma stopień utleniania równy +2. Tym samym aby suma stopni utlenienia była równa 0, azot musi mieć st. utleniania równy -2.

Hmm jeśli chodzi o przypadek Mg_3N_2, to czy azot nie ma w nim stopnia utlenienia -3? Mamy 3 atomy Mg o stopniu utlenienia -2 oraz 2 atomy N o stopniu utlenienia -3, suma stopniu utlenienia wynosi 0... :) :?:

No tak, nie ten klawisz :) poprawione.

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 12:02
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

Kris napisał/a
ad 1
Nie jestem do końca pewien, ale zdaje się, że w większości przypadków azot ma stopień utlenienia równy -3.

Z tym się nie mogę zgodzić. Ja w większości przypadków natrafiam na stopień utlenienia azotu 5, tą regułą nie można się kierować. Liczyć należy za pomocą reguł ogólnych (są w każdym podręczniku do chemii ogólnej w LO), a niektóre przypadki po prostu zapamiętać, jak w grupie cyjanowej. Ew. można skorzystać ze znajomości budowy cząsteczki - tutaj chodzi oczywiście o ilość i kolejność wiązań między poszczególnymi pierwiastkami. Gdyby rozpadło się któreś z wiązań, to elektrony, które je tworzyły, "przejdą" do pierwiastka o wyższej elektroujemności (elektroujemność można sprawdzić w tablicach). Każdy jeden "punkt" stopnia utlenienia pochodzi od jednego wiązania (pierwiastek, przy którym zostaną elektrony z wiązania uzyskuje stopień utlenienia ujemny, a drugi pierwiastek - dodatni). Jeżeli mamy np. grupę cyjanową -C≡N, to widać, że azot tworzy trzy wiązania z węglem. Azot ma większą elektroujemność niż węgiel (azot: 3, węgiel: 2,5), więc z każdego wiązania doliczamy -1 do stopnia utlenienia. A że są trzy wiązania, to stopień utlenienia azotu wynosi 3 \cdot (-1) = -3. Oczywiście nie musi to oznaczać, że węgiel ma stopień utlenienia 3, bo ma jeszcze jedno wolne wiązanie, zależy co będzie do niego przyłączone. Z trzech wiązań z azotem uzyskuje stopień utlenienia 3. Z pozostałego może uzyskać: a) stopień utlenienia -1 (gdy przyłączony pierwiastek jest bardziej elektroujemny niż węgiel) i wtedy stopień utlenienia węgla jest równy -1+3=2; b) stopień utlenienia 1 (gdy przyłączony pierwiastek jest mniej elektroujemny niż węgiel) i wtedy stopień utlenienia węgla jest równy 3+1=4. Tą regułę można stosować w każdym przypadku, jeżeli tylko zna się budowę cząsteczki danego związku chemicznego. Ale polecam tylko w przypadkach, gdy ciężko jest ustalić wartość stopnia utlenienia, gdyż jest to bardziej czasochłonne niż ogólne reguły, o których wspomniałem wcześniej.
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 12:07
" "

A to (CN)2 sie trja w powiesciach kryminalnych (ten zapach gorzkich migdałøw :) ). Podobno nikt nie wie jak smakuje ta substancja :) .
Jeszcze do tego (CN)2. Mam tam narysowany schemat jak wyglada ten zwiazek (ten z kreskami), jak moge z niego wywnioskowac wartoßciowoߢ (dla mnie wychodzi C4 i N3, chodz wtedy nie sumje sie do zera)? I skad wiedziec jaki znak (oba niemetale)?

[ Dodano: 26 Styczeń 2009, 12:11 ]
Ok, juz wyjasnione :)
_Mithrandir, czytasz mi w myslach :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 12:12
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

Wychodzi na to, że jest to związek o takiej budowie (w przybliżeniu): N≡C-C≡N. Jeżeli chodzi o wartościowość (chyba, że masz na myśli stopień utlenienia, to wtedy jest duża różnica), to po prostu liczysz, ile wiązań tworzy każdy atom. Jak widać, azot tworzy 3 wiązania, więc jego wartościowość to III, a węgiel tworzy 4 wiązania, więc jego wartościowość to IV (wartościowość w przeciwieństwie do stopnia utlenienia zawsze jest dodatnia, zapisujemy ją cyframi rzymskimi).

[ Dodano: 26 Styczeń 2009, 12:14 ]
waruna napisał/a
Ok, juz wyjasnione :)
_Mithrandir, czytasz mi w myslach :)

Cieszę się ;) Tylko pamiętaj, że wartościowość to absolutnie nie to samo, co stopień utlenienia :)
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Sty 2009|, 2009 16:29
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
" "

_Mithrandir napisał/a
Tylko pamiętaj, że wartościowość to absolutnie nie to samo, co stopień utlenienia

Dokładnie. Węgiel w (CN)_2 jest na +III stopniu utlenienia, mimo, że tworzy 4 wiązania :)

PW
»więcej

^
Skocz do: