Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |19 Wrz 2009|, 2009 13:09
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
W związku z jutrzejszym sprawdzianem z działań na wektorach mam pytanie - czym różnią się te dwie metody zawarte w temacie? Z moich obserwacji wynika, że można je stosować zamiennie, czy tak jest? bo kiedy mamy wektory a i b to jeśli weźmiemy a za ukośny bok równoległoboku to równoległy do a bok równoległoboku ma tę samą długość - wniosek: metoda trójkąta jest tym samym co metoda równoległoboku, ale zamiast "bawić się" w dorysowywanie boków, "bawimy się" w przesunięcie jednego z wektorów. Mam rację?
Post dodany: |19 Wrz 2009|, 2009 13:52
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
Tak te metody są równoważne. Osobiście uważam, że metoda równoległoboku bardziej stosuje się to fizyki, gdzie np. Wektory sił działających na ciało przykłada się w jednym punkcie, a metodę trójkąta można stosować wszędzie. Wg mnie jest ona wygodniejsza w geometrii zwłaszcza przy dodawaniu kilku wektorów - jest bardziej przejrzysta od metody równoległoboku.
Więcej pewnie napisałem na kompendium.
[ Dodano: 19 Wrzesień 2009, 13:54 ]
Już sam nie wiem, czy przenosić te wektory z fizyki do matematyki czy nie? Chyba zostawię, bo tak samo musiałbym chyba przenosić zadania typu: masz zależność r(t). Oblicz v(t) i a(t).

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Post dodany: |19 Wrz 2009|, 2009 14:00
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
| Kris napisał/a | | Już sam nie wiem, czy przenosić te wektory z fizyki do matematyki czy nie? Chyba zostawię, bo tak samo musiałbym chyba przenosić zadania typu: masz zależność r(t). Oblicz v(t) i a(t). |
Wiesz i tak wektory są bardziej wykorzystywane w fizyce - ktoś nei znajdzie w matmie to chyba poszuka w fizyce co?? ja osobiście sensu nei widzę
[Dodano przez Kris]
Tego czy częściej się je stosuje w fizyce czy matematyce nie można rozsądzić. Jednak wektor to pojęcie z geometrii. Kończąc ten offtopic, zadania fizyczne wykorzystujące metody matematyczne zostawiałbym z fizyce, a inne przenosił do matematyki. Czyli ten w zasadzie nadaje się do matematyki.
Ostatnio zmieniony przez Kris |19 Wrz 2009|, 2009 14:07, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|