Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |2 Cze 2008|, 2008 16:00
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
Mam prośbę. Program z chemii mamy trudny, a podręcznik jest - ładnie mówiąc- do niczego. Z innych przedmiotów sobie radzę, ale z chemii jestem noga:( Więc:
1. Podobieństwo właściwości chemicznych pierwiastków należącyh do tej samej grupy w tablicy Mendelejewa wynika z...
2. Różnice właściwości chemicznych pierwiastków z tego samego okresu w tablicy Mendelejewa wynikają z...
3. Właściwości metaliczne pierwiastków wynikają z...
4. Właściwości niemetaliczne pierwiastków wynikają z...
a) różnych konfiguracji elektronowych
b) identycznej liczby elektronów walencyjnych
c) możliwości pobierania elektronów
d) możliwości oddawania elektronów.
Wstępnie na logikę połączyłam 1b i 2a, 3i4nie mam zielonego pojęcia:( Nie jestem pewna czy te też zrobiłam dobrze. Proszę o pomoc:(
Post dodany: |2 Cze 2008|, 2008 18:39
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Dobrze Ci z tą logiką wychodzi, bo to 1b i 2a jest ok
Co do 3 i 4: łatwo zauważyć, że w związkach (czy przy zachodzeniu reakcji chemicznych) pierwiastki dążą do uzyskania kompletu elektronów na powłokach: 8 albo 2 w przypadku wodoru. Żeby uzyskać oktet elektronowy (tzn. 8 elektronów na ostatniej powłoce) pierwiastek musi oddać elektrony albo przyjąć. Jak wiadomo, pierwiastkowi z pięcioma elektronami na powłoce walencyjnej łatwiej jest przyjąć 3 elektrony, niż oddać 5. I tak samo, jeśli pierwiastek ma 3 elektrony: łatwiej jest je oddać, nie przyjmować 5 nowych (w ten sposób idzie na to mniej energii). Zauważ, ile elektronów walencyjnych mają metale, a ile niemetale i spróbuj odpowiedzieć na pytania 3 i 4.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|