Witam serdecznie. Na podstawie tych reakcji mam sformułować wniosek dotyczących zdolności utleniających, redukujących lub utleniająco-redukujących związków azotu w zależności od stopnia utlenienia, na jakim azot w nich występuje. Możecie też sprawdzić przy okazji czy te reakcje są poprawnie napisane (w szczególności czy dobre są produkty)? :
1. 2KMnO4 + 2NH3*H2O → 2 MnO2 + N2 + 4H2O + 2KOH (tu ma powstać wolny azot)
2. 2KMnO4 + 5KNO2 + 3H2SO4 → 2MnSO4 + 5KNO3 + K2SO4 + 3H2O
3. 2KNO2 + 6KI + 4H2SO4 → 4K2SO4 + 3I2 + N2 + 4H2O (jednym z produktów reakcji jest azot, drugi jod- "drugi produkt zidentyfikować na podstawie zabarwienia", a roztwór przyjął barwę pomarańczową)
4. Cu + 4HNO3 → Cu(NO3)2 + 2NO2 + 2H2O
5. 3Cu + 8HNO3 → 3Cu(NO3)2 + 2NO + 4H2O
Azot może w związkach przyjmować stopnie utlenienia od -III do V. Teraz jeśli chodzi o te właściwości. Azot w amoniaku jest na najniższym stopniu utlenienia jaki może przyjmować azot, więc nie może już pobrać elektronów, tylko ewentualnie je oddać, czyli utlenić, więc amoniak ma właściwości redukujące. Natomiast azotyn potasu może mieć właściwości redukujące (reakcja 2- bo mangan zredukował się z VII na II) i utleniające (reakcja 3- bo jon jodkowy- jod tu jest na -I stopniu utlenienia i utlenił się do wolnego jodu). Kwas azotowy V, w którym azot jest na V stopniu utlenienia (najwyższym w związkach azotu) ma właściwości utleniające, a sam się redukuje do NO lub NO2.
Te reakcje nie mówią nic o właściwościach utleniających lub redukujących NO2 i NO. Z tego wszystkiego mogę przypuszczać, że:
W miarę wzrostu stopnia utlenienia azotu w związkach rosną właściwości utleniające tych związków, a maleją właściwości redukujące tych związków.
W miarę spadku stopnia utlenienia azotu w związkach rosną właściwości redukujące tych związków, a maleją właściwości utleniające tych związków.
Najsilniejsze właściwości utleniające ma azot występujących w związkach na V stopniu utlenienia, a najsilniejsze właściwości redukujące ma azot występujący w związkach na -III stopniu utlenienia.
Czy dobrze myślę? Jeśli nie, coś skorygujcie. Czy może ktoś z was ma jakąś informację na ten temat z jakiś podręczników (gdzie miałbym pewność, że moje wnioski są dobre)?
Dzięki za odpowiedzi.