Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |25 Wrz 2008|, 2008 19:29
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Jak zinterpretować/analizować wiersze "Wojna" i "Pieśń o domu" Konopnickiej? Przeczytałem oba utwory, ale sam nie wiem co w nich widzę. Może choćby jakieś naprowadzenie?
Post dodany: |27 Wrz 2008|, 2008 13:03
Wiersz należy do cyklu 'Wojna" i jest komentarzem do obrazu Artura Grottgera pt.Ludzie czy szakale.W utworze zostały wyrażone dramatyczne przeżycia związane z okrucieństwem wojny.Podmiot liryczny był świadkiem opisywanych wydarzen.na własne oczy widział jak ludzie bezcześcili ciala umarłych, zdzierajac z nich ubrania - 'Piersi im gniotąc i szarpiąc po ziemi...' .Osoba mowiaca w wierszu jest przerazona , próbuje zapomniec o scenach których była świadkiem.Ukazujac dramat wojennych wydarzen podmiot liryczny próbuje roztrzygnąć wątpliwość "ludzie czy szakale?"
Post dodany: |27 Wrz 2008|, 2008 13:55
Data rejestracji: 27 Sie 2007 postów: 301
Post dodany: |27 Wrz 2008|, 2008 16:58
Zbrodnie których dopuścili się oprawcy są na tyle okrutne że nikt nie może ich usprawiedliwić,nie mają uzasadnienia w świecie ludzkim.podmiot liryczny nazywa oprawców "szakalami" , ponieważ tak jak zwierzęta nie kierują się uczuciami ,a instynktem i popędami.Wiersz ciągły, szesnaście wersów, epitety i środki stylistyczne przedstawiajace okrucieństwo.Epitety : "zgwałcone oczy" , "upiorna odwaga" , "Bezwstyd krwawy" , 'piekielne siły'.Wykrzyknienia, np."Nie,to nie były szakale...to ludzie!" , metafora"O niechaj zagasną!Zgwałcone oczy w mojej nędznej głowie.
Post dodany: |27 Wrz 2008|, 2008 17:19
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Dzięki, temat uważam za zamknięty, bo mam już co chciałem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|