Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |21 Paź 2007|, 2007 12:25
Data rejestracji: 21 Paź 2007 postów: 2
Witam serdecznie
To mój pierwszy post tu, więc pozdrawiam serdecznie i w dniu wyborów mam nadzieję, że wszyscy stawicie się przy urnach i oddacie głos. Obojętność jest najgorsza.
Otóż problem alkoholu dręczy mnie od niepamiętnych czasów z racji tej , że ogół przekonań rozmija się z faktami na ten temat. Jestem żywym dowodem , że niewielkie dawki alkoholu wlewane systematycznie uszkadzają mózg, na szczęście podobno ten proces można odwrócić , bo z czasem pojwiają się nowe komórki.
W dzieciństwie zostałem ofiarą wypadku drogowego, przez blisko siedem dni w stanie śpiączki w formie żywego trupka leżałem sobie beztrosko. POtem nastąpić musiała próba uczenia sięwszystkiego od nowa, chodzenia, itp.
Dziś mogę stwierdzić, że jako smakosz alkoholu widzę zmiany , jakie zaszły w funkcjonowaniu mych szarych komórek. Zasób słownictwa zmalał, pamięć już nie ta. Okazuje się , że każda dawka alkoholu niszczy szare komórki i są ludzie , którzy to wiedzą , tylko głośno się tego nie mówi. Akurat podjąłem decyzję , żę kompletnie rezygnuję z tego typu smaków, bo praktycznie nasza kultura uczyniła ten trunek jednym z atrybutów naszej cywilizacji. O skutkach tej decyzji poinformuję za rok , opowiem , jak moja czacha się zregenerowała. BArdzo bym prosił o wypowiedzi ludzi, którzy mają dostęp do tej wiedzy, a są nimi niewątpliwie studenci medycyny. Z lekarzami jest róznie. Dotychczas piłem te niewielkie dawki "najzdrowszego" alkoholu , czyli czerwonego wina, ale to także ma ujemny wpływ na zdrowie.
Oby bojowników światłości było coraz więcej
jarrro
Post dodany: |26 Paź 2007|, 2007 19:13
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
| Cytat | | przeciętna dawka alkoholu w typowym drinku niszczy 1000 komórek mózgowych |
| jarrro napisał/a | | Dotychczas piłem te niewielkie dawki najzdrowszego alkoholu , czyli czerwonego wina, ale to także ma ujemny wpływ na zdrowie. |
na komorki mozgowe.
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |2 Lis 2007|, 2007 21:18
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Owszem ma. Mam znajomego, który rozpoczął swoją alkoholową karierę dobre kilka lat temu, a teraz ma problemy z nauką, a jak już czegoś się nauczy, to na bardzo krótko... Ja sam też po jednej z imprez długo miałem problemy z koncentracją, dlatego to rzuciłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|