Po pierwsze najlepeij jakbys poczytał o tym w książce do chemii.
W reakcjach redox chodzi o to, że nastepuje, jak sama nazwa wskazuje redukcja i utlenienie. Każdy pierwisatek ma swoje stopnie utlenienia, np. tlen -2 wodór +1 itd. Powiedzmy, że "stopień utlenienia całego związku" musi być równy 0. Pierwsiastek w stanie wolnym ma stopień utlenienia równy 0. Jeśli przy danym pierwisatku znajduje się jakiś indeks, to stopień utlenienia mnoży się przez wartość tego indeksu. Pierwiastki mogą przyjmować różne stopnie utlenienia. Np. siarka +2, +4, +6; azot +3, +5 itd. Nie wszystkie stopnie utlenienia pierwsiatka są zawsze dostepne dla każdego rodzaju związków. Np. siarka na +2 stopniu utlenienia występuje tylko w siarczkach.
Przykłady:
kwas azotowy V: wodór +1, azot +5, 3(*tlen -2); suma = 0
woda: 2*(wodór +1), tlen -2; suma = 0
siarczan VI sodu: 2*(sód +1), siarka +6, 4*(tlen -2); suma = 0
Mam nadzieję, że w miare przystępnie to wyjasniłem.
W reakcji redox, musi nastapić utlenienie, czyli zwiększenia stopnia utlenienia i redukcja czyli zmniejszenia stopnia utlenienia.
Przy rozpisaniu reakcji na reakcję utleniania i redukcji musi zgadzać się bilans masowy i elektronowy.
Więcej masz wyjaśnione
tutaj.
A
tutaj jest wyjaśnione w jaki sposób uzupełnia się taką reakcję.
Mam adzieję, że moje tłumaczenie, takie trochę mało naukowe, się przyda i pomoże Ci. W razie ewentualnych problemów pisz.
wymiennik