Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |28 Sty 2011|, 2011 14:44
Data rejestracji: 28 Sty 2011 postów: 1
Bardzo poruszyły mnie lektury dotyczące II Wojny Światowej m.in. "Inny świat", "Medaliony", "Zdążyć przed Panem Bogiem " oraz Opowiadania Borowskiego. Pisząc pracę maturalna chciałbym się głównie skupić na tych lekturach. Do wyboru mam dwa tematy z tym związane:
1. Wizja historii utrwalona w twórczości wybranego pisarza. Zaprezentuj na dowolnych przykładach literackich.
2. Wojna i człowiek w nią uwikłany. Przedstaw problem, odwołując się do wybranych przykładów literackich.
Mój problem polega na tym, że nie wiem do końca na który temat się zdecydować.
Jeżeli wybrał bym ten pierwszy, czy trafnie było by skupić się na Tadeuszu Borowskim? Trochę zastanawia mnie sformułowanie "wizja historii".
Co do drugiego tematu nie bardzo wiem czy mogę się w nim skupić tylko i wyłącznie na okresie drugiej wojny światowej, gdyż jak wiadomo Wojna dotyczy wszystkich epok literackich.
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |31 Sty 2011|, 2011 23:51, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |28 Sty 2011|, 2011 15:38
Data rejestracji: 16 Paź 2009 postów: 657
Drugi temat jest trafniejszy  .
Co do Twoich wątpliwości: "nie bardzo wiem czy mogę się w nim skupić tylko i wyłącznie na okresie drugiej wojny światowej, gdyż jak wiadomo Wojna dotyczy wszystkich epok literackich" - wystarczy we wstępie powiedzieć, ze wojna dotyczy wszystkich epok, pojawia się w każdej z nich, ale najbardziej wyrazistym przykładem wojny była II wojna światowa. Tym samym chcesz się oprzeć tylko na przykładach właśnie ja opisujących..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|