• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Analiza ilościowa rozmiaru ziarna, York, Wlk. Brytania

    29.11.2012. 15:26
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Dnia 17 lipca 2013 r. w Yorku, Wlk. Brytania, odbędzie się kurs pt. "Analiza ilościowa rozmiaru ziarna (Quantitative Analysis of Grain Size).

    Metale, poza nielicznymi wyjątkami, mają budowę krystaliczną. Pomijając kwestię pojedynczych kryształów, wszystkie one posiadają wewnętrzne granice zwane granicami ziarna. W pracowni metalograficznej, analiza rozmiaru ziarna w próbkach metali i stopów, takich jak aluminium czy stal, ma istotne znaczenie w kontroli jakości. Proces produkcji i producenci polegają istotnie na precyzyjnym pojmowaniu rozmiaru ziarna.

    W czasie kursu uczestnicy zapoznają się z metodą ustalania rozmiaru ziarna i właściwą interpretacją wyników, z uwzględnieniem ograniczeń stosowanych metod.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Granica ziarna - wewnętrzne powierzchnie graniczne oddzielające dwa kryształy lub ziarna o takim samym składzie chemicznym, różniące się tylko orientacją krystalograficzną. Granice ziaren są to defekty powierzchniowe wpływające na własności materiału (np. przewodności cieplnej, przewodności elektrycznej). Analiza sitowa – metoda badawcza polegająca na rozdziale materiału (gruntu, mieszanki mineralnej) na frakcje zawierające ziarna o różniej wielkości, poprzez przesiewanie przez zestaw sit, w wyniku czego ziarna o odpowiednich średnich pozostają na kolejnych sitach (o coraz mniejszych oczkach). Po zważeniu poszczególnych klas ziarnowych określa się ile procent materiału pozostało na każdym sicie w stosunku do całości materiału. Lód włóknisty to igły lodowe do 20 cm wysokości tworzące się z wody glebowej przy ujemnych temperaturach powietrza i dodatniej temperaturze gleby. Rosną dzięki kriosukcji. Są ważnym czynnikiem rzeźbotwórczym na stokach, ponieważ do końców igieł mogą przymarzać ziarna mineralne, które opadną poniżej miejsca wzniesienia, gdyż igła lodowa rośnie prostopadle do podłoża, a ziarna opadają pionowo. Taki długotrwały proces doprowadza do zjawiska spełzywania gruntu. Ziarna mineralne przymarznięte do igły lodowej wskazują na kolejne generacje tworzenia się lodu włóknistego.

    Słodowanie – drugi etap podczas produkcji słodu nazywany inaczej kiełkowaniem ziarna. Jest to skomplikowany proces fizjologiczny rozwoju kiełka liścieniowego i korzonkowego zarodka ziarna. Najczęściej wykorzystywany jest przez browary jako surowiec do warzenia piwa oraz destylarnie do produkcji whisky. Trwa on około 7 dni. Osadzarka – maszyna do wzbogacania urobku, w której wskutek np. pulsującego działania wody urobek rozdziela się na warstwy ziaren. Ziarna węgla układają się w warstwie najwyższej, w dolnej – ziarna skały płonnej.

    Analiza chemiczna – badanie jakościowego (analiza jakościowa) i ilościowego (analiza ilościowa) składu chemicznego substancji. Chleb razowy ("razowiec", chleb z pełnego ziarna) – odmiana chleba wypiekanego z pszennej, żytniej lub mieszanej mąki razowej, tzn. z wyprodukowanej przez jednorazowe (stąd nazwa: jeden raz, czyli razowy) grube zmielenie ziarna, zawierającej otręby i mającej ciemniejsze zabarwienie niż mąka "biała", tj. przesiewana.

    Skala G – nazwa stosowanej w modelarstwie kolejowym skali o podziałce (stosunku rozmiaru modelu do rozmiaru oryginału) 1:22,5. Skalę tę bardzo często stosuje się w kolejnictwie ogrodowym – czołowi producenci infrastruktury i taboru w skali G przeznaczonej do ogrodów to niemieckie LGB (Lehmann Groβbahn), również niemieckie PIKO (PIKO G-Gleis) oraz amerykańskie Aristo-Craft. Basmati, ryż Basmati, ryż siewny indyjski (Oryza sativa L.) – kultywar ryżu długoziarnistego, o charakterystycznym aromacie, najpopularniejszy w Indiach i Pakistanie. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu. Występuje w dwu odmianach: białej i brązowej. Z ryżem Basmati wiąże się sprawa biopiractwa, którego ofiarą padli indyjscy i pakistańscy rolnicy.

    Historia piwa: Mniej więcej pomiędzy 13000 a 9000 lat p.n.e. ludzie zaczęli poszukiwać innych form pożywienia niż mięso dzikich zwierząt, i rezygnując z koczowniczego trybu życia coraz częściej osiedlali się w jednym miejscu. Zaczęli uprawiać ziemię, jedząc jej plony i hodować zwierzęta. W tym czasie człowiek nauczył się wyłuskiwać, rozdrabniać w ustach i połykać ziarna dziko rosnących zbóż. Z czasem nauczono się uprawiać zboża, kosić je, oddzielać ziarna bijąc kijami, następnie to ziarno kruszyć między kamieniami, potem dodawać trochę wody, uklepywać i piec na rozgrzanym kamieniu. W taki sposób przyrządzano chleb już 10000 lat p.n.e.

    Kefir – musujący napój z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych, zaliczany do produktów mleczarskich o najwyższych właściwościach odżywczych i najstarszych w grupie mlecznych napojów fermentowanych. Ma przyjemny, orzeźwiający smak. Jest naturalnym probiotykiem. W przemyśle mleczarskim ziarna kefirowe zastępowane są kulturami bakteryjnymi, w wyniku czego uzyskiwany jest produkt zmieniony w stosunku do tradycyjnego.

    Hiperbola (gr. hyperbola, łac. superlatio, pol. wyolbrzymienie), przesadnia – środek stylistyczny polegający na wyolbrzymieniu, przejaskrawieniu cech przedmiotów, osób, zjawisk. Może dotyczyć ilości, rozmiaru, stosunku emocjonalnego, przyczyny, znaczenia lub skutku. Stosowany dla wywarcia mocnego wrażenia, spotęgowania ekspresji. Skala H0 (H-zero) – nazwa stosowanej w modelarstwie kolejowym skali o podziałce (stosunku rozmiaru modelu do rozmiaru oryginału) 1:87 lub zbliżonej. Skala ta ma swoje początki przed II wojną światową, kiedy to wprowadzono na rynek modele dwukrotnie mniejsze od popularnych wówczas modeli w skali 0 (zero, 1:45 – 1:43,5). Stąd też wywodzi się jej nazwa H0 – z j. niemieckiego "Halb-0" (halb Null) znaczącego "połowa zera". Obecnie jest to najpopularniejsza skala w modelarstwie kolejowym na świecie. Biorąc pod uwagę obrót towarowy, ilościowy lub kwotowy szacuje się, że dla tej skali stanowi on od 60 do 80% obrotu wszystkich wyrobów wszystkich skal modelarstwa kolejowego razem wziętych.

    Wiejadło – narzędzie do oddzielenia ziarna od plew, w formie podobnej do wideł lub szufli. Było używane od starożytności, a w wielu regionach świata używane jest do dziś.

    Dodano: 29.11.2012. 15:26  


    Najnowsze