• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • W Kalsku powstanie ośrodek innowacji agrotechnicznych

    10.11.2011. 00:25
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    W Kalsku (Lubuskie) powstanie ośrodek innowacji agrotechnicznych świadczący m.in. analizy z mikrobiologii przemysłowej, biochemiczne i fizykochemiczne składu produktów spożywczych.

    W środę odbyło się wmurowanie aktu erekcyjnego pod budowę Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku (Lubuskie). W ramach tej inwestycji powstało już modelowe gospodarstwo szkółkarskie.

    Przedmiotem projektu jest budowa kompleksu badawczo-rozwojowego na potrzeby sektora rolnego i rolno-spożywczego. Właścicielem ośrodka jest Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie, a budżet tego przedsięwzięcia to ponad 40 mln zł - poinformowała PAP rzecznik Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sulechowie Ewa Markowicz.

    ,,Pierwszy etap inwestycji obejmował budowę obiektu dydaktyczno-laboratoryjnego, pracowni z halą produkcyjną, zbiornika wodnego, szklarni z czterema tunelami foliowymi, przygotowanie odkrytych terenów upraw szkółki wraz z systemem fertygacji (to nawożenie połączone z nawadnianiem - PAP)" - powiedziała rzecznik.

    Kolejny etap przewiduje budowę obiektu wraz z infrastrukturą na potrzeby przemysłu spożywczego w zakresie m.in. przetwórstwa mleka, owoców, warzyw i mięsa.

    Calem przedsięwzięcia jest zwiększenie konkurencyjności lubuskich firm na poziomie ogólnopolskim oraz europejskim, przez dostęp do najnowszych osiągnięć nauki.

    Będzie to pierwszy taki ośrodek w województwie lubuskim, oferujący współpracę w zakresie rozwiązań dla ogrodnictwa, przemysłu spożywczego i świadczenia akredytowanej analityki z mikrobiologii przemysłowej, analiz biochemicznych i fizykochemicznych składu produktów spożywczych.

    Ośrodek będzie zajmował się m.in. produkcją materiału nasadzeniowego roślin ozdobnych oraz winorośli, opracowywaniem nowych odmian, opracowywaniem i wdrażaniem innowacyjnych technologii produkcji żywności, w tym tzw. produktów regionalnych.

    Początek realizacji projektu sięgają 2007 roku, jednak momentem przełomowym był 2010 rok i umowa o dofinansowaniu z Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-13, która została podpisana przez marszałka województwa i rektora PWSZ w Sulechowie.

    Przedsięwzięcia ma zostać ukończone 31 marca 2012 r. Wartość projektu to ponad 40 mln zł, z czego 85 proc. będzie pochodzić z funduszy unijnych w ramach LRPO.

    Jak powiedziała PAP Markowicz, budowa ośrodka jest związana m.in. z tworzeniem w Zaborze koło Zielonej Góry jednej z największych winnic w kraju. To wspólne przedsięwzięcie Urzędu Marszałkowskiego, lubuskich winiarzy i sulechowskiej uczelni.

    W Kalsku będą przygotowywane sadzonki winorośli, mają to być odmiany odporne na choroby i dostosowane do lubuskich warunków klimatycznych.

    PAP - Nauka w Polsce

    mmd/ amac/bsz



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Wyższa Szkoła Zarządzania Środowiskiem w Tucholi jest samorządową, niepubliczną szkołą wyższą, która rozpoczęła działalność w 2003 i była związana z Zespołem Szkół Leśnych i Agrotechnicznych w Tucholi, którego absolwenci mogli tutaj kontynuować naukę na poziomie wyższym, od 2007 wydzielono Zespół Szkół Licealnych i Agrotechnicznych i Zespół Szkół Leśnych. Szkoła znajduje się na terenie Borów Tucholskich. Targeting – koncepcja, przejawiająca się w polityce przemysłowej, polegająca na typowaniu pewnych dziedzin lub przedsięwzięć, którym na zasadzie selektywnej i często dyskryminacyjnej dla pozostałych, przyznawane są rządowe priorytety. Priorytety stosowane polityce przemysłowej to: priorytet podmiotowy (przedsiębiorstwo), przedmiotowy (produkt, grupa produktów), regionalny, własnościowy (forma własności), technologiczny, rynkowy (rynek w sensie demograficznym i geograficznym) oraz priorytet kierunku produkcji (sprzedaż w kraju, eksport). Techniczne przygotowanie produkcji, tpp, jest elementem przygotowania produkcji przedsiębiorstwa. Inna nazwa to konstrukcyjno-technologiczne przygotowanie produkcji wyrobów. W najwęższym znaczeniu dotyczy przygotowania dokumentacji konstrukcyjno-technologicznej. W szerszym – zakres przedstawiony został poniżej, na przykładzie przedsiębiorstw przemysłu maszynowego, w stosunku do produktów nowych bądź modernizowanych. Dość dowolnie pojęcie tpp jest interpretowane w systemach ERP.

    Dyfuzja innowacji – ostatni etap procesu innowacji, nazywany również upowszechnieniem. Dyfuzja stanowi „proces przyswajania danej innowacji w coraz to nowszych systemach społecznych”. „Dyfuzja innowacji jest procesem rozprzestrzeniania się, upowszechniania innowacji firmie i gospodarce, występującym wówczas, gdy po pierwszym udanym zastosowaniu nowego rozwiązania technicznego lub organizacyjnego następuje jej przyswojenie przez inne przedsiębiorstwa”. Instytut Technik Innowacyjnych EMAG jest instytutem badawczym zajmującym się kompleksowym opracowywaniem a także wdrażaniem nowoczesnych urządzeń, systemów oraz technologii. Realizator prac naukowych, badawczo-rozwojowych, konstrukcyjnych i ekspertyz w zakresie elektrotechniki, automatyki przemysłowej, telekomunikacji, systemów monitorowania i urządzeń bezpieczeństwa, systemów sterowania procesami, informatyki technicznej, sieciowych systemów informacyjnych, racjonalnego użytkowania paliw i energii oraz ochrony środowiska. Ofertę EMAG-u uzupełniają: badania specjalistyczne, atestacyjne i certyfikacyjne przeprowadzane w Centrum Badań i Certyfikacji (m.in. w unikatowej Pracowni Badań Kompatybilności Elektromagnetycznej) posiadającym akredytacje PCA, małoseryjna produkcja aparatury i urządzeń oraz usługi serwisowe. EMAG posiada własny ośrodek szkolenia oraz wydaje własne czasopismo naukowo-techniczne "Mechanizacja i Automatyzacja Górnictwa", poradniki, instrukcje i monografie. EMAG to lider wielu segmentów rynku - m.in. w zakresie aparatury i systemów bezpieczeństwa i monitorowania zagrożeń naturalnych, systemów automatyki kontroli parametrów jakościowych węgla. Misją i głównym celem Instytutu EMAG jest opracowywanie nowych innowacyjnych rozwiązań oraz doskonalenie istniejących urządzeń, technologii i systemów przyczyniających się do poprawy efektywności procesów produkcyjnych, wzrostu bezpieczeństwa pracy i jakości życia. Siedziba Instytutu Technik Innowacyjnych EMAG mieści się w Katowicach.

    Przedsięwzięcie - ogólne określenie jakiegoś projektu lub działania podjętego w jakimś celu lub jakiegoś zamysłu, którego wynikiem są konkretne działania, np. działania inwestycyjne jako przedsięwzięcie inwestycyjne lub np. przedsięwzięcie termomodernizacyjne - jako opis działania mającego na celu osiągnięcie oszczędności energii w budynkach. Aktywna polityka przemysłowa (pozytywna, ofensywna) polega na pobudzaniu wzrostu innowacyjności, przemian strukturalnych w przemyśle oraz podnoszeniu efektywności i konkurencyjności międzynarodowej przedsiębiorstw przemysłowych, a także na zaangażowaniu państwa w pomoc w badaniach nad rozwojem nowych technologii. Działania ofensywne są ukierunkowane na czynnikowo-produktową restrukturyzację przemysłu, obejmującą wycofywanie się z produkcji nieefektywnej oraz promowanie nowoczesnych dziedzin przemysłu, gałęzi i branż zaawansowanej techniki, które wywierają korzystny wpływ na całą gospodarkę (na przykład procesy pozwalające na zmniejszenie zużycia energii czy surowców, chroniące środowisko naturalne). Udział władz publicznych w prowadzeniu aktywnej polityki przemysłowej przejawia się także w finansowaniu badań naukowych, ułatwianiu przenikania innowacji technicznych między gałęziami przemysłu, zapewnianiu dopływu odpowiednio wykwalifikowanej siły roboczej, rozwoju infrastruktury, dostawach urządzeń i komponentów oraz podejmowaniu programów restrukturyzacyjnych całych gałęzi.

    Astarta Holding N.V. – przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego z siedzibą w Amsterdamie, notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Wraz z grupą spółek zależnych tworzy holding rolno-przemysłowy, zajmujący się głównie produkcją cukru na Ukrainie. Associated British Foods plc – brytyjskie przedsiębiorstwo branży spożywczej, działające na rynku międzynarodowym, zajmujące się produkcją żywności, pasz oraz półproduktów dla przemysłu spożywczego, tekstylnego i papierniczego. Spółka jest również właścicielem sieci handlowej Primark, sprzedającej odzież. Przedsiębiorstwo notowana jest na giełdzie London Stock Exchange. Siedziba Associated British Foods znajduje się w Londynie.

    Inżynieria przemysłowa (ang. Industrial engineering) – dziedzina techniki, która zajmuje się przemysłem i teorią zarządzania. Rozwój inżynierii przemysłowej i jej konsolidacja z zarządzaniem jako jeden przedmiot nastąpił równocześnie z procesem modernizacji, która rozpoczęła się w następstwie rewolucji przemysłowej. Rozwój ten wynikał z potrzeby znalezienia rozwiązań dla problemów, które pojawiły się w organizacjach, i z potrzeby rozwoju nowych metod badawczych, które miały na celu zwiększenie efektywności produkcji i obniżenie kosztów produkcji i eksploatacji. Metody tych badań oparte są na modelach matematycznych i naukowych. Wraz z rozwojem industrializacji i tworzeniem organizacji zajmujących się świadczeniem usług, nie tylko rozszerzyło się pole sektora produkcyjnego, ale także przemysł. Inżynieria przemysłowa dostarcza rozwiązania dobrze pasujące do zamieniających się procesów produkcyjnych w obszarze zarządzania usługami i umożliwia poprawę procesów organizacyjnych, co znajduje odzwierciedlenie w oszczędnościach w kosztach operacyjnych, a tym samym zwiększa rentowność organizacji.

    Chemia spożywcza – dział chemii zajmujący się składem chemicznym surowców, produktów, dodatków do żywności oraz metodami i chemizmem produkcji, związkami chemicznymi dodawanymi do żywności oraz analizą chemiczną surowców, produktów żywnościowych oraz dodatków do produktów spożywczych m.in. konserwantów, barwników, regulatorów kwasowości, antyutleniaczy, wzmacniaczy smaku i zapachu i innych. Chemia spożywcza wiąże się ściśle z: inżynierią chemiczną i biochemiczną, mkrobiologią techniczną, biochemią, technologią żywności, zdrową żywnością, toksykologią oraz wszelkimi normami (m.in. UE) dotyczącymi chemii produktów żywnościowych. A dotyczy: piekarstwa, mleczarstwa, przerobu mięs, cukrownictwa, przetwórstwa warzyw i owoców, zielarstwa, produkcji substancji zapachowych, gorzelnictwa, winiarstwa, piwowarstwa, spożywczych wód mineralnych, przerobu zbóż, krochmalnictwa i innych.

    Model powstania innowacji wg J. A. Schumpetera – model opisujący kreowanie nowych osiągnięć naukowych w oparciu o teorię podażową. Stworzony został przez J. A. Schumpetera w 1912 roku. W modelu tym położył on nacisk na naukę wewnętrzną, czyli na własne zakłady badawcze i laboratoria przedsiębiorstw wdrażających innowacje. Nauka zewnętrzna (jednostki naukowo-badawcze poza przemysłem), będąca tu elementem otoczenia, ma mały wpływ na wdrażanie innowacji, niemniej wymienia informacje z placówkami innowacyjnymi wewnątrz modelu. Siłą napędową tworzenia innowacji są procesy zarządzania. Studia Lubuskie – czasopismo naukowe (rocznik) założone w 2005 roku w Instytucie Prawa i Administracji Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sulechowie przez badacza historii polskiego prawa wojskowego Leszka Kanię. W zamierzeniach twórców jest to forum wymiany osiągnięć naukowych pracowników Instytutu, uczelni i środowisk współpracujących z sulechowską uczelnią. Na łamach czasopisma publikują autorzy wywodzący się z różnych placówek uniwersyteckich kraju oraz instytucji pozanaukowych. W artykułach autorzy zajmują się zagadnieniami z zakresu prawa, administracji, ekonomii i zarządzania. W 2008 redaktorem naczelnym został Piotr Krzysztof Marszałek. Czasopismo nie posiada aktualnie współczynnika wpływu Impact Factor (IF). W lipcu 2009 pismo zostało dopisane do listy czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego i znajduje się w części "B" wykazu czasopism (3 punkty za publikację). Od czerwca 2010 wszystkie wydania dostępne są jako kolekcja Biblioteki Cyfrowej Uniwersytetu Wrocławskiego.

    Ambra Spółka Akcyjna – polskie przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego z siedzibą w Warszawie, notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych. Wraz ze spółkami zależnymi prowadzi działalność głównie w zakresie produkcji i dystrybucji win. Projektowanie zintegrowane - jest to sposób realizacji inwestycji, który w optymalny sposób, pod względem współpracy zespołu projektowego, w skład którego wchodzą: architekt, inżynier, inwestor, wykonawca i użytkownik, pozwala stworzyć obiekt zrównoważony pod względem kosztów budowy jak i kosztów eksploatacji. Na każdym etapie projektowania przedstawiciele poszczególnych branży mają możliwość wyrażania własnych opinii na temat powstającego projektu, natomiast architekci są angażowani podczas prac wykonawczych. W fazie przygotowania koncepcji projektu architekt i specjalista z dziedziny efektywności energetycznej budynku stanowią podstawę zespołu projektowego odpowiedzialnego za powstanie projektu. Pozwala to na zaangażowanie kolejnych członków zespołu wraz z ich wiedzą i doświadczeniem w dziedzinie instalacji sanitarnych, wentylacji i klimatyzacji, a także elektryki, na poszczególnych etapach powstawania inwestycji. Taki system współpracy pozwala na osiągnięcie konsensusu pośród osób włączonych w realizację inwestycji, a w rezultacie osiągnięcie perfekcyjnej jakości projektowanych i budowanych przedsięwzięć.

    Maskowanie taktyczne (nazywane również: maskowaniem bezpośrednim), jest to ogół przedsięwzięć maskowania mający na celu ukrycie wojsk, sprzętu bojowego, obiektów fortyfikacyjnych i tyłowych przy użyciu etatowych i podręcznych środków maskujących oraz przez właściwe wykorzystanie maskujących warunków terenowych i wykonywanie prac maskowniczych związanych z budową makiet i obiektów pozornych. Przedsięwzięcia maskowania prowadzą dowódcy, sztaby oddziałów i pododdziałów. Pre-umowa – termin występujący w regionalnych programach operacyjnych w ramach polityki spójności UE w latach 2007–2013. Jest to forma umowy stosowana w projektach unijnych znajdujących się w indykatywnych wykazach indywidualnych projektów kluczowych dla poszczególnych regionów. Pre-umowa jest zobowiązaniem beneficjenta do prawidłowego i terminowego przygotowania indywidualnego projektu kluczowego do realizacji w ramach regionalnego programu operacyjnego. Określa niezbędne warunki do spełnienia przez beneficjenta przed złożeniem przez niego wniosku o dofinansowanie dla indywidualnego projektu kluczowego.

    Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych powstał 1 października 2002 w wyniku połączenia dwóch instytucji: Biura Rejestracji Środków Farmaceutycznych Materiałów Medycznych, które było częścią Instytutu Leków oraz Centralnego Ośrodka Techniki Medycznej. Początkowo Urząd działał w oparciu o ustawę z dnia 27 lipca 2001 roku o Urzędzie Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych.

    Dodano: 10.11.2011. 00:25  


    Najnowsze