• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Zimorodek znad Drawy doleciał do Wielkiej Brytanii

    25.11.2011. 00:04
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Zimorodek, który pod koniec października przyleciał do rezerwatu w hrabstwie Suffolk w Wielkiej Brytanii, został zaobrączkowany w Drawieńskim Parku Narodowym - poinformował PAP współpracownik Stacji Ornitologicznej MiIZ PAN w Gdańsku, Roman Kucharski. 

    Oznacza to, że ptak gatunku Alcedo atthis pokonał rekordową odległość dla tego kierunku - 971 km.

    Jak powiedział PAP Kucharski, zajmujący się zimorodkami od prawie 20 lat, jest to pierwszy potwierdzony przelot ptaka tego gatunku na Wyspy Brytyjskie. Nie oznacza to jednak, że była to najdłuższa wycieczka rodzimego zimorodka. Ornitolog podkreślił, że zaobrączkowane przez niego ptaki odnajdywano w Hiszpanii (2,1 tys. km), we Francji (1,2 tys. km), a także w Szwajcarii, Holandii, Chorwacji i w Niemczech.

    ,,Zasadniczo migrują ptaki młodociane i to ich dotyczą te rekordy przelotów. Osobniki dorosłe są w znacznej mierze osiadłe, bądź przemieszczają się na znacznie krótsze dystanse" - powiedział Kucharski.

    Brytyjski rekordzista został zaobrączkowany przez Kucharskiego jako pisklę 6 lipca tego roku nad rzeką Drawą. To właśnie tam, a także nad Wdą i Brdą są największe populacje lęgowe zimorodka w kraju.

    Badacz przewiduje, że zimorodek najprawdopodobniej wróci z emigracji w kolejnym sezonie lęgowym, czyli na wiosnę przyszłego roku. Ptaki te - wyjaśnił - mają tendencję do powrotów w miejsca, gdzie się wylęgły. ,,Anglia jest dla niego tylko miejscem, gdzie łatwiej mu przetrwać zimę. Zimorodki, które odleciały na zimę (część zostaje w kraju), powracają do Polski na przełomie marca i kwietnia" - dodał Kucharski.

    Według ornitologa, zimorodki nie mają ostatnio lekkiego życia. ,,Trzy ostatnie lata są dla populacji polskiej niżowe. Sporo zimorodków ginie w czasie surowych zim, kiedy to pomimo siarczystych mrozów nurkują w celu zdobycia pokarmu i giną z przechłodzenia lub głodu" - powiedział. Populacja tego gatunku szacowana jest na 2,5-6 tys. par, co sprawia, że jest on określany jako nieliczny. Tak duże wahania liczebności gatunku związane są z warunkami, jakie panują zimą.

    O odnalezieniu polskiego zimorodka w rezerwacie przyrody Orford Ness w Wielkiej Brytanii informował portal BBC.

    Kucharski przypomniał, że w przypadku znalezienia ptaka z obrączką należy ten fakt zgłosić do Stacji Ornitologicznej Muzeum i Instytutu Zoologii PAN w Gdańsku (www.stornit.gda.pl).

    PAP - Nauka w Polsce, Marta Danowska

    mrt/ agt/  bsz



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Zimorodek zwyczajny, zimorodek (Alcedo atthis) – gatunek niewielkiego ptaka rybożernego z rodziny zimorodkowatych (Alcedinidae). Krogulec japoński (accipiter gularis) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Jego grzbiet ma barwę szaro-brązową, szyja - białą z nikłym pasem pośrodku. Klatka piersiowa jest jasnoruda z niewyraźnymi białymi liniami, brzuch biały z ciemnymi pasami, oczy żółte lub czerwone. Osobniki tego gatunku osiągają długość ok. 25-30 cm. Wyróżnia się trzy podgatunki tego gatunku: Krogulec malgaski (accipiter francesiae) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Jego grzbiet ma odcień ciemnoszary. Głowa jest jaśniejsza, ogon szary, klatka piersiowa i brzuch białe w szaro-rude, niewyraźne paski. Osobniki tego gatunku osiągają długość 21-29 cm a rozpiętość ich skrzydeł wynosi 40-54 cm. Wyróżnia się cztery podgatunki tego gatunku:

    Mewa siwa, mewa pospolita (Larus canus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae). W polskiej literaturze ornitologicznej najczęściej stosowaną nazwą jest "mewa pospolita", jednak taki epitet gatunkowy jest mylący wobec rzeczywistej pozycji tego gatunku w polskiej faunie, zatem od niedawna Sekcja Ornitologiczna Polskiego Towarzystwa Zoologicznego propaguje nazwę "mewa siwa". Krogulec mały (accipiter badius) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Jego grzbiet ma barwę szarą, klatka piersiowa i brzuch - białą w rude pasy. Policzki są szare, oczy czerwonawe, wewnętrzna strona ogona biała z czterema ciemnymi pasami. Samice są nieco większe od samców i mają jaśniejsze oczy. Osobniki tego gatunku osiągają długość 25-35 cm, a rozpiętość ich skrzydeł wynosi 50-65 cm. Ich waga waha się od 75 do 160 g. Wyróżnia się sześć podgatunków tego gatunku:

    Krogulec białobrzuchy (accipiter albogularis) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Jego grzbiet jest ciemnoszary, klatka piersiowa, szyja i głowa czarne, brzuch i podbrzusze białe, woskówka żółtawa. Osobniki tego gatunku osiągają długość 32-36 cm. Wyróżnia się pięć podgatunków tego gatunku: Pomurnik (Tichodroma muraria) – gatunek niewielkiego ptaka górskiego z rodziny pomurników (Tichodromidae), której jest jedynym przedstawicielem. Występuje w górach południowej i środkowej Europy oraz zachodniej i środkowej Azji. W Polsce jest to skrajnie nieliczny ptak lęgowy. Występuje przede wszystkim w Tatrach, które są najbardziej na północ wysuniętym stanowiskiem lęgowym tego gatunku w Europie. Jest gatunkiem osiadłym, odbywającym w okresie pozalęgowym krótkie wędrówki w niższe tereny górskie.

    Dzięciur łzawy (Melanerpes hypopolius) – gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych (Picidae). Ptaki te występują głównie na terenach południowo-zachodniego Meksyku gdzie obecnie znajduje się największa populacja tego gatunku. Talpa romana – ssak z rodzaju Talpa, rodziny kretowatych, zaliczanej do rzędu Soricomorpha. Endemit zamieszkujący tereny południowych i środkowych Włoch. Ostatnie dane wskazują, że występuje wyłącznie w kontynentalnej części kraju (informacje o występowaniu na Sycylii pochodzą z 1885 roku). Brak potwierdzenia dla występowania izolowanej populacji tego ssaka na terenie Francji. Brak danych na temat liczebności gatunku. Ocenia się, że pomimo zagrożeń ze strony rolnictwa, występowanie tego gatunku jest stabilne. Zamieszkuje pola uprawne, łąki, pastwiska i lasy do wysokości 2000 m n.p.m. Dorosłe osobniki osiągają długość około 180 mm i masę około 150 g.

    Krogulec obrożny (accipiter cirrocephalus) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Jego grzbiet jest ciemnoszary, czasem z brązowymi smugami, klatka piersiowa i brzuch białe w rude pasy, woskówka kremowo-żółta, oczy i nogi żółte. Młode mają brązowy grzbiet i biały brzuch. Klatka piersiowa jest u nich biała w brązowe pasy, woskówka kremowa lub zielono-żółta, oczy brązowe lub bladożółte, nogi bladożółte. Osobniki tego gatunku osiągają długość 29-38 cm, a rozpiętość ich skrzydeł wynosi 55-78 cm. Samce ważą ok. 126 g, samice - ok. 218 g. Wyróżnia się trzy podgatunki tego gatunku:

    Dodano: 25.11.2011. 00:04  


    Najnowsze